ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Biserica Ortodoxă Română din Ierusalim, singurul lăcaș de cult al românilor din oraș, ar urma să fie ascunsă vederii de un hotel de 6 etaje. Demersul autorităților israeliene aduce aminte de modul în care erau puse în umbră bisericile din România de regimul comunist ateist, care ridica intenționat blocuri și alte edificii înalte în preajma lor sau, mai recent, de inițiativa construirii tot de către o companiei israeliană a edificiului de lângă Catedrala Sf. Iosif din București denumit chiar Cathedral Plaza. Deși Biserica Catolică a câștigat procesul cu dezvoltatorii israelieni demonstrând construirea ilegală a borcanului-mamut, acesta se află tot pe poziție. Știrea vine la doar o săptămână după ce un fanatic religios israelian considerat a fi un colonist evreu a atacat cu pietre fațada acestei biserici (video mai jos), reușind să îndoaie crucea de pe emblema patriarhală și să distrugă o cameră de supraveghere, ca un avertisment, și în același timp în care proprietarii israelieni ai AFI Cotroceni au aprobat o expoziție anti-creștină în mijlocul mall-ului. Unul dintre românii revoltați de acest atac la valorile naționale ale statului gazdă România ne-a scris cu întrebarea: De ce a fost nevoie ca un agent comercial, care ar trebui să se ghideze după sloganul „clientul nostru, stăpanul nostru”, să facă bășcălie despre religia celor care își fac cumpărăturile în magazinele lor?

Enoriașii ortodocși de la Ierusalim au sesizat redacția News Track în legătură cu proiectul autorităților israeliene, care ar îngroapa efectiv lăcașul de cult din strada Shiftei Israel nr. 46, singurul românesc din Ierusalim, informează EVZ.ro.

Cotidianul israelian „Calcalist.co.il” scrie că micuța benzinărie „Paz” de pe strada Shivtei Yisrael din Ierusalim „va deveni un hotel. Comitetul de planificare și construcție al districtului Ierusalim a decis recent să supună obiecțiilor publice un plan inițiat de Paz, care deține lotul de la colțul străzilor Shivtei Israel și Third Walls, pentru a schimba lotul la hoteluri”. Dar și terenul pe care s-a instalat benzinăria a fost luat tot de la români, după războiul de 6 zile, când autoritățile au forțat reprezentanța locală a BOR să vândă suprafața de pe colț a bisericii, totul realizându-se până la urmă fără toate aprobările legale. Surse bisericești afirmă că terenul respectiv aparține de drept tot BOR.

Terenul de 400 de metri pătrați este, practic, în imediata vecinătate a bisericii românești și un hotel construit pe acesta ar putea-o acoperi cu totul. Altele sunt însă prioritățile oficialităților din Ierusalim, care vorbesc despre „un plus de valoare pentru zonă”.

Hotelul va avea șase etaje, cu o suprafață totală de 2.200 de metri pătrați. Planul a fost proiectat de arhitectul Yigal Levy.

Din aceeași publicație, mai aflăm că „o opinie a Diviziei de Planificare Urbană a Municipiului Ierusalim a declarat, înainte de a prezenta planul, că, deși structura urbană de pe strada Shivtei Israel și străzile adiacente, includ clădiri cu patru până la cinci etaje, municipalitatea susține înălțimea propusă a planului cu șase etaje deasupra solului”.

Mai mult, comisarul pentru planificare districtuală din Ierusalim, Shira Talmei-Babai, a declarat că „acesta este un plus valoare pentru zonă, în conformitate cu politica comitetului privind dezvoltarea turismului din oraș. Planul oferă, de asemenea, o utilizare mai adecvată decât o benzinărie, în mijlocul unei zone rezidențiale și lângă orașul vechi”, arată oficialul israelian, lăsând să se înțeleagă că jocurile sunt deja făcute.

Problema gravă pentru Reprezentanța Patriarhiei Române este faptul că imobilul propus a se înălța pe locul actualei benzinării va fi lipit de gardul de incintă, va avea o înălțime de 23 m și va obtura total latura de N-E a bisericii, afectând astfel intimitatea și buna desfășurare a activităților bisericești.

Reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române nu au fost notificați oficial și nici contactați de proprietarul benzinăriei sau de reprezentanții Primăriei Ierusalimului pentru a fi consultați sau măcar informați în privința schimbării statutului terenului pe care se află benzinăria, care în prezent nu permite construcția unor clădiri cu un asemenea regim de înălțime, mai ales în imediata apropiere a unui monument religios.

„Misiunea noastră religioasă din Țara Sfântă este una de interes național, asigurând asistența religioasă pentru mai mult de 130 000 de pelerini români anual, fiind în același timp Ambasada spirituală în Ierusalim. De asemenea, este obiectiv de vizitare pentru toate delegațiile oficiale române care ajung în Ierusalim și este un sprijin real pentru comunitatea românească din Ierusalim. Mai mult, în imobilul bisericii, în sala mare de oaspeți se organizează Secția de votare din Ierusalim la diferitele scrutine electorale și alte evenimente cu rezonanță națională”, au declarat surse bisericești pentru newstrack.ro. citat de Evenimentul Zilei care consideră că „Biserica Română din Ierusalim este batjocorită de autoritățile israeliene”.
VIDEO: