ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cunoscutul realizator de emisiuni radiofonice Daniel Buzdugan a povestit duminică pe Facebook despre cum l-a întâlnit pe pr. Ilarion Dan, fost director de bancă devenit călugăr, actualmente duhovnic al Mănăstirii „Izvorul Tămăduirii” din localitatea Crucea, județul Constanța. Obștea acestei mănăstiri, după datina monahală de pretutindeni, îi hrănește pe toți cei care îi trec pragul, fapt ce l-a surprins plăcut pe omul de radio, care își pune pe bună dreptate întrebarea: ce altă instituție din țară mai dovedește o asemenea ospitalitate?

„Acum un an, într-o seară de sâmbătă, uitându-mă pe YouTube la o emisiune a Eugeniei Vodă, l-am descoperit pe părintele Ilarion Dan, iar a doua zi eram deja acolo, la slujba de duminică, la Mănăstirea Sf. Cruce - Izvorul Tămăduirii, de lângă Hârșova, jud. Constanța.

Ieromonahul Ilarion Dan este duhovnicul Mănăstirii de maici „Izvorul Tămăduirii” din localitatea Crucea, județul Constanța. Părintele Ilarion a intrat în monahism în 2008, la îndemnul Părintelui Arsenie Papacioc, duhovnicul său.

Înainte de a intra în monahism, părintele a fost director de bancă. Ion Dan a condus filialele constănțene ale Bancorex, Banca Turco-Română, OTP Bank până în 2007. A fost căsătorit, soția plecând în lumea celor drepți , dar înainte l-a sfătuit și l-a binecuvântat pe soțul ei să ia calea călugăriei. 

Azi am ajuns iarăși în acest loc, în duminica izgonirii lui Adam din Rai. După Sf. Liturghie, am mers la trapeza mănăstirii, unde am mâncat alături de peste o sută de suflete. Mă întreb oare ce instituție din România mai dă de mâncare gratis celor care îi trec pragul? În mănăstirile ortodoxe oricine poate manca gratis. Dar, totuși, pentru ca să plătim cumva mâncarea primită, Luca al meu a spălat de plăcere, vase la bucătărie :) Mulțumim din suflet Maicii starețe Teodora (ieșeancă de origine) pentru vorbele frumoase și pentru bucatele alese!”, a relatat Daniel Buzdugan, duminică, pe Facebook.

Ieșeanul a fost moderator al Întâlnirii Internaționale a Tinerilor Ortodocși, ediția 2017, găzduită în capitala Moldovei. La finalul anului 2017, el a fost distins de Patriarhul României cu „Ordinul Sfântul Ioan Gură de Aur” pentru „contribuția constantă la educația ortodoxă a tinerilor”, alături de alți jurnaliști (Liana Stanciu) și profesori sau conferențiari (pr. prof. dr. Constantin Necula, diac. lect. dr. Adrian-Sorin Mihalache).