ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


PSD, PNL, USR și UDMR au ajuns joi la un acord cu privire la proiectul de lege care introduce obligativitatea certificatului Covid. Deși se vorbește despre înființarea a peste 1.000 de centre de testare la nivel național, care vor funcționa în regim de gratuitate timp de două luni, politicienii nu s-au sfiit să arate că alternativa testării va fi apoi disponibilă doar contra cost, cele două luni de gratuitate fiind doar un răgaz oferit cetățenilor pentru a avea timp să se vaccineze. Tabăra extremistă, reprezentată de USR și chiar UDMR, cere urgentarea votării legii certificatelor Covid, pentru a nu scădea ritmul vaccinării în România, și impunerea acestor certificate la locul de muncă atât la stat, cât și la privat. Prin urmare, scopul deschis al certificatelor verzi nu este, pe termen lung, testarea, ci vaccinarea Covid, prezentată de politicieni ca „unica soluție”.

Deputatul Alexandru Rafila (PSD) a declarat, joi, după discuțiile cu PNL, pe capitolul de Sănătate din programul de guvernare, că s-a discutat despre accesul extins la testare, putându-se înființa peste 1.000 de centre de testare. Despre testarea gratuită timp de 60 de zile a românilor care merg la locul de muncă, în sistemul de stat, Rafila a precizat că este o măsură pe o perioadă limitată de timp și a arătat că vaccinarea este „singura soluție” (sic!) pentru a evita valul 5 al pandemiei de COVID-19. El nu a explicat de ce vaccinarea nu a oprit valul 4 ci, din contră, în țările puternic vaccinate chiar a făcut să crească numărul de infectări în rândul persoanelor vaccinate.

„Am discutat despre câteva măsuri pentru controlul imediat al pandemiei, ceea ce înseamnă: acces extins la testare, am și estimat că putem să înființăm probabil mult peste 1.000 de centre unde să se poată face testarea, problema este legată și de accesul la aceste teste; este vorba de acordarea asistenței medicale ambulatorii și să pregătim un eventual val 5, încât pacienții să poată să se adreseze cât mai aproape de casă serviciilor medicale și să beneficieze de investigații; accesul în ambulatoriu la terapie antivirală și, evident, stimularea producției interne de astfel de produse. Am mai discutat despre alte măsuri care se referă la evaluarea rapidă a spitalelor și creșterea siguranței, atât cât este posibil, în secțiile de terapie intensivă”, a spus Alexandru Rafila la Palatul Parlamentului, potrivit Știri pe Surse

 
Acord privind Certificatul Covid: Testare rapidă gratuită pentru 60 de zile de la intrarea legii în vigoare, apoi teste contra cost

Parlamentarii PSD au propus ca până la 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii pentru obținerea certificatului Covid, românii să se poată testa gratuit cu teste rapide. După perioada de grație a celor două luni, persoanele nevaccinate vor putea obține certificatul Covid doar testându-se contra cost, potrivit România TV

Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății, consideră că legea privind impunerea certificatului Covid la locul de muncă ar trebui adoptată în Parlament cât mai repede. Politicianul UDMR a opinat că, după ce proiectul legislativ a fost respins de Senat, numărul românilor care au mers să se vaccineze a început iar să scadă. Prin această concluzie, el nu face decât să afirme deschis că unicul scop al certificatelor este nu unul medical, ci unul politic: constrângerea la vaccinare, deși aceasta este neobligatorie și voluntară, după cum Ministerul Sănătății a dat în scris ca răspuns la o interpelare din partea Avocatului Poporului.

„Va trebui ca partidele, cele patru pe care eu le consider responsabile – PNL, PSD, UDMR și USR, să găsească o formulă prin care să nu se afecteze esența acestei proceduri de certificat verde și car să asigure o majoritate”, a declarat Cseke Attila, la Digi24.

Proiectul de lege privind obligativitatea certificatului verde la locul de muncă semnat de Florin Cîțu, Kelemen Hunor, Cseke Attila și Lucian Bode, care a fost respins la vot în Senat, a intrat în dezbaterea comisiilor din Camera Deputaților, votul în plen urmând a fi dat cel mai probabil săptămâna viitoare. Camera Deputaților este for decizional în acest caz.

Reprezentanții PSD anunțaseră că vor depune mai multe amendamente la proiectul de lege și, după ce inițial l-au respins în Senat, s-au răzgândit subit și au început să militeze pentru impunerea certificatului de vaccinare. Sunt memorabile în acest sens declarațiile lui Marcel Ciolacu, un înflăcărat adept al vaccinării, deși el și-a tratat familia cu medicamente antivirale precum Arbidolul. Marcel Ciolacu spunea că certificatul Covid „este o prioritate pentru români”, în timp ce Vasile Dîncu afirma că certificatul Covid „este absolut necesar” și îi făcea „idioții Europei” pe românii reticenți la injectarea cu serurile experimentale Covid.

USR dorește ca certificatul Covid să fie impus tuturor angajaților de la stat și privat și va depune amendamente în acest sens la proiectul legislativ aflat la Camera Deputaților. Fostul ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă, a explicat că au fost gândite măsuri compensatorii tocmai pentru a da timp angajaților să se vaccineze. Un alt politician care recunoaște deschis că unicul scop al certificatului Covid e injectarea cu serurile experimentale Covid!