ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Câteva zeci de sibieni au protestat în Piața Unirii din Sibiu, în fața magazinului universal „Dumbrava”, duminică la ora 16:00, împotriva obligativității vaccinării și a certificatelor digitale Covid, impuse la locul de muncă, la intrarea în instituții, unități comerciale și chiar târguri de Crăciun.

La început, jandarmii au invocat hotărârea CNSU nr. 91 aprobată de guvernul demis Cîțu pe 23 octombrie, potrivit căreia „pentru o perioadă de 30 zile, mitingurile și demonstrațiile pot fi organizate cu participarea a cel mult 100 de persoane și doar dacă toți participanții sunt persoane vaccinate” (Alin. 3 pct. 4). Prin urmare, le-au pus în vedere sibienilor că nu pot protesta împotriva obligativității vaccinării, decât dacă sunt vaccinați. O prevedere vădit abuzivă, de la care bineînțeles că au trecut 30 de zile fără ca ea să fie abrogată, și care îi văduvește pe cetățeni de un drept fundamental garantat de Constituție - libertatea de întrunire.

Până la urmă, în urma discuțiilor cu jandarmii, cetățenii și-au asumat riscul de a primi amenzi neconstituționale și au continuat în libertate protestul. Reporterul ActiveNews nu a observat aplicarea vreunei amenzi, deși mai mulți participanți au fost legitimați de jandarmi pentru o pricină sau alta. Au existat la miting și persoane vaccinate, dar care nu erau de acord cu obligarea sau „pedepsirea” concetățenilor lor nevaccinați.

Printre mesajele înscrise pe pancarte se putea citi: „NO GREEN PASS!” (Fără pașaport „verde”!), „AM DREPTURI!”, „Împotriva vaccinării obligatorii!”, „Vrem o viață în libertate, nu sclavi cu certificate!”, „Proiectul de lege pentru vaccinare obligatorie este ilegal, neconstituțional și abuziv”, „Thomas Jefferson: Când nedreptatea devine lege, rezistența devine obligație”. Unul dintre protestatari a purtat o vestă galbenă cu steaua lui David pe spate și inscripția NEVACCINAT, aluzie la segregarea evreilor de către regimul nazist din Germania anilor 1940-45.

Au luat cuvântul mai multe persoane, printre care, în primul rând, organizatorul Doru Apostol și coechipierul lui, Bogdan Popa, dar și simpli participanți și participante la protest. Microfonul a fost liber pentru toată lumea care a avut ceva de spus. S-a scandat „Arafat judecat pentru cei legați de pat” și „LIBERTATE, fără certificate!”.

Colegul nostru Vlad Pârău a cântat și la Sibiu „Imnul Golanilor antivacciniști” lansat pe 2 octombrie la București, precum și cântecul „Peste Centenar” și cântecul-manifest „Dacă noi”, lansat în 2021 de Dan Helciug, despre care ActiveNews a relatat recent. VIDEO preluat de la Aurelian Popa:

Nu toate reacțiile au fost entuziaste. La un moment dat, un cetățean cu mască pe figură a traversat prin mijlocul protestatarilor, și-a tras masca și a început să tușească ostentativ în dreapta și-n stânga. De asemenea, dintre șoferii care treceau cu mașinile înspre sensul giratoriu din Piața Unirii, unii deschideau geamul să huiduie, în timp ce alții claxonau în semn de apreciere față de protestatari.
 
Este primul protest de acest fel care nu se desfășoară în Piața Mare a orașului, după ce vineri a fost inaugurat primul Târg de Crăciun din pandemie, condiționat de certificat digital Covid și îngrădit cu garduri de jur împrejur, deși se desfășoară în aer liber și într-un spațiu care permite distanțarea socială. Jandarmeria insistă că nu se pot desfășura simultan două „evenimente” în același loc (Piața Mare), respectiv un târg și un protest, motiv pentru care manifestanții au schimbat piața și au ajuns în fața magazinului „Dumbrava” din Piața Unirii. Peste drum de locul unde s-a protestat există un monument închinat eroilor/decedaților din Decembrie 1989, Sibiul fiind unul dintre orașele-martir care au manifestat acum 32 de ani pentru căderea comunismului. Timpul a trecut și tirania se repetă, motiv pentru care vechiul Imn al Golanilor compus de Cristian Pațurcă pentru „Golaniada” din Piața Universității (București) a revenit din nou în actualitate.
 
Protestele anti-obligativitate și anti-certificate vor continua pe 1 Decembrie la București în Piața Universității, de la ora 14:30, unde sunt așteptați și participanți din întreaga țară.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews

Protest anti-certificate de vaccinare Sibiu 28 noiembrie 2021

Vezi galeria Protest anti-certificate de vaccinare Sibiu 28 noiembrie 2021