ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Armata americană se va retrage din Al-Qaim și alte două baze militare de referință din Irak în săptămânile următoare, informează BBC.com

Decizia de a-și părăsi 3 din cele 8 baze militare din Irak este un semn că Statele Unite încearcă să își reducă dramatic amprenta în țară.

Măsura survine pe fondul tensiunilor cu guvernul irakian și cu Iranul.

Săptămâna aceasta, la Al-Qaim va avea loc o ceremonie în cadrul căreia SUA îi vor preda oficial echipamentul armatei irakiene pentru a o ajuta să mențină securitatea în zonă.     

Această mișcare va pune capăt oricărei prezențe americane de-a lungul părții irakiene a graniței cu Siria.
 
Ea vine în contextul tensiunilor americano-iraniene din ultimul an, care au culminat în ianuarie cu uciderea de o dronă americană a unui general iranian pe teritoriul irakian. În replică, Iranul a atacat cu rachete balistice două baze americane din Irak. Ulterior, Guvernul irakian a cerut Americii să își retragă trupele din această țară.