ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele CNCAV, Valeriu Gheorghiță, admite că se ia în considerare posibilitatea unei scheme de vaccinare heterologe, care să combine două vaccinuri cu tehnologii diferite, cea clasică și cea cu ARN mesager. O decizie în acest sens ar urma să fie luată săptămâna viitoare, potrivit Agerpres

În cadrul unei conferințe de presă susținute vineri la Palatul Victoria, Valeriu Gheorghiță a invocat varianta unei scheme de vaccinare în cadrul căreia prima doză să fie efectuată cu vaccin AstraZeneca și a doua, cu vaccin pe bază de ARN mesager.

„La acest moment avem răspunsul din partea Comisiei de Epidemiologie, este un răspuns care recomandă utilizarea acestei scheme, așteptăm răspunsul și din partea Comisiei de Sănătate Publică de la nivelul Ministerului, după care vom reevalua toate datele științifice și vom anunța săptămâna viitoare care va fi decizia finală. Foarte probabil că va fi adoptată în România această schemă heterologă de vaccinare, ținând cont de faptul că avem date științifice la acest moment pe baza cărora să putem lua această decizie. Sigur că această decizie nu contravine recomandărilor Agenției Europene a Medicamentului”, a afirmat Gheorghiță, pretextând că fiecare stat e liber să își alcătuiască propria politică de sănătate publică în chestiunea vaccinării Covid.

„Sunt identificate anumite categorii de persoane la care se poate lua în calcul administrarea unei doze de vaccin cu tehnologie diferită, indiferent care dintre ele - fie de la compania BioNTech-Pfizer, fie de la compania Moderna, în general persoane de pildă sub 60 de ani, persoane de sex feminin, mai ales dacă utilizează contraceptive orale, sau persoane care se află în primul an de la diagnosticul unei afecțiuni oncologice, sau persoane care au antecedente tromboembolice, persoane care au antecedente de trombocitopenie, sau persoane care au ciroză hepatică cu sau fără trombocitopenie. (...) Ce arată studiile? Studiile arată faptul că prima doză de vaccin cu un vaccin pe bază de vector viral și urmată de administrarea după cel puțin opt săptămâni a unui vaccin pe bază de ARN Mesager se asociază cu un profil de siguranță bun și cu date de imunogenitate cât se poate de bune”, este de părere Valeriu Gheorghiță pe 2 iulie 2021. Același dr. Gheorghiță care, pe 7 aprilie, cu ocazia problemelor apărute la serurile AstraZeneca, spunea că „nu este recomandată combinarea a două sau mai multe vaccinuri Covid”.

Nici de data aceasta, el nu a dat detalii despre ce studii este vorba și cine le-a desfășurat, la fel cum nu a spus din ce „specialiști” sunt formate comisiile ministeriale cărora li s-a înaintat sarcina de a-și da verdictul asupra oportunității de a combina două tipuri de ser experimental Covid în cadrul schemei de vaccinare a unei singure persoane. Destul e să remarcăm că Gheorghiță pare a ști dinainte răspunsul pe care îl vor da aceste comisii, la fel cum Arafat știa că toți membrii „comitetului” său vor vota în unanimitate propunerile sale „epidemiologice”, nefiind calificați nici măcar cât el însuși să decidă în acest domeniu.

Până în prezent, astfel de combinații nu erau admise - ca un pacient să își înceapă schema de „imunizare” cu o injecție bazată pe vector viral și, abandonând-o, să continue cu una bazată pe ARN mesager. Asta, cel puțin atâta vreme cât vaccinarea „completă” consta în maximum două doze de „vaccin” Covid. Se pune întrebarea: după prima doză de ser AstraZeneca, se va continua cu a doua doză de ser Pfizer/ModeRNA sau cu prima? În condițiile în care chiar oficiali ai companiei Pfizer au declarat că se pregătește lansarea unui al doilea rapel, câte injecții vor face românii care au ales să fie inoculați cu cel puțin cu o doză de „vaccin” Covid? Este măsura anunțată de Gheorghiță menită să îi protejeze pe vaccinații cu AstraZeneca de o a doua doză a vaccinului incriminat pentru reacțiile trombotice sau se urmărește injectarea tuturor cetățenilor cu redutabilul ARN mesager? Gheorghiță declarase anterior că a doua doză de AstraZeneca e mai puțin periculoasă decât prima, de ce ar vrea acum să ne ferească de a doua? De ce și-a schimbat colonelul atitudinea acum, dacă în luna aprilie se declara încrezător - la fel de încrezător ca și azi în fața oricărei decizii hazardate - că a doua doză de AstraZeneca nu este periculoasă pentru sănătate? (Ne amintim că România a fost una dintre puținele țări din UE care, cu ocazia scandalului mondial privind cheagurile de sânge, a refuzat să suspende complet vaccinarea cu AstraZeneca, retrăgând doar unul dintre loturi, și recomandând orbește vaccinarea și cu a doua doză a aceluiași produs). Iată câteva întrebări la care dr. Gheorghiță va avea de meditat până săptămâna viitoare, când va veni să ne anunțe noua hotărâre „științific întemeiată” pe care o va lua.