ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un incendiu puternic a avut loc în această dimineață la un pavilion al spitalului Matei Balș din Capitală, pacienții fiind evacuați. Cinci oameni și-au pierdut viața.
 
 
ACTUALIZARE 17.45 Au fost identificate victimele de la Institutul "Matei Balș". Toți cei decedați sunt din Capitală. Datele preliminare arată că au explodat două tuburi de oxigen

Toate cele cinci persoane decedate în incendiul declanșat vineri dimineață la Institutul "Matei Balș" sunt pacienți din Capitală, transmite Antena 3. Este vorba despre 3 bărbați și 2 femei., cu vârste cuprinse între 50 și 70 de ani. Corpurile acestora au fost transportate la Institutul Medico-Legal în vederea efectuării necropsiilor.

La ora transmiterii știrii, anchetatorii anunță familiile victimelor."Din datele preliminare, incendiul nu a pornit de la o aerotermă, așa cum s-a crezut inițial. Au explodat două tuburi de oxigen. Un pacient în vârstă ar fi suprasolicitat o priză cu mai multe aparate - telefon, tabletă, baterie externă. În urma exploziei, acest pacient ar fi fost cuprins de flăcări iar focul s-a întins apoi în tot salonul. Imaginile de pe camerele de supraveghere sunt în prezent analizate de procurori. De asemenea, anchetatorii îi audiază, în calitate de martori, pe cei care au intervenit, în primă instanță, pentru salvarea pacienților", a transmis reporterul Antena 3.
 
ACTUALIZARE 15:45 Momentul în care a izbucnit incendiul de la Institutul Matei Balș a fost filmat, în această dimineață, în jurul orei 05.00, de o cameră de supraveghere din zonă.
 
 
 
Imaginile au fost filmate din blocul de lângă Institutul ”Matei Balș” din Capitală, la doar câteva secunde de la izbucnirea incendiului. Acestea arată momentul unei aparente explozii, cu degajări mari de fum.
 
Patru saloane au fost distruse în urma incendiului devastator. Serviciul de Telecomunicații Speciale a primit, la serviciul unic 112, zece apeluri care anunțau incendiul de la Balș.

Conform STS, cele 10 apeluri de urgență s-au înregistrat astfel:

- 05:04:09 – apelul a durat 57 de secunde, persoana care a sunat nu a comunicat informații, se auzea doar zgomot de fond. Operator 112 STS a reapelat numărul de la care s-a inițiat apelul la ora 05:05:07, persoana anunțând că este un incendiu la Spitalul Matei Balș.

- 05:04:28 – în paralel, un alt operator 112 STS a preluat un alt apel efectuat de către o femeie care a semnalat incendiul și cerea ajutor”, anunță STS.

Potrivit sursei citate, ulterior, au mai fost înregistrate și alte apeluri referitoare la incendiu.

Pacienții din ”Matei Balș” îndurau frigul Incendiul ar fi pornit de la o aerotermă! Ce spune directorul Termoenergetica
 
Potrivit surselor Antena 3, incendiul din această dimineață de la Institutul Matei Balș ar fi pornit de la o aerotermă aflată într-un salon. Întrebat dacă la Institutul Matei Balș din București căldura era livrată sub parametri, directorul general adjunct al Termoenergetica a declarat că nu erau probleme.

Potrivit lui Andrei Gîtlan, punctul care este în administrarea spitalului nu a avut niciun semnal că ar fi fost funcționare sub parametri acolo. Acum o lună aproximativ a fost ultima intervenție la Matei Balș, susține el. A fost o avarie și de atunci nu au mai avut niciun fel de probleme, a mai spus directorul Termoenergetica, vineri, la Antena 3.

Iohannis așteaptă idei

ACTUALIZARE 14:50 „Aștept cât de curând primele idei pentru a demara această reformă!” , Klaus Iohannis, la Matei Balș, după un an de „guvernul lui” și după șase ani la Cotroceni. Și după celebra ” a trebuit să moară oameni”....
 
”Sunt îndurerat și cutremurat, dar și revoltat că o astfel de tragedie de proporții s-a putut întâmpla chiar în mijlocul Bucureștiului. Atâția oameni tineri care au mers pur și simplu să se distreze au murit. Se datorează și faptului că problema s-a abordat și după princincipiul «lasă că merge și așa». Am indicii că nu au fost respectate reglementările legale și că ignorarea legilor a dus la această tragedie”. (Klaus Iohannis – 31 octombrie 2015, Colectiv)
 

Vlăduț cel mic nu știe nimic. Mai verifică
 
ACTUALIZARE 14.25 Vlad Voiculescu: ”Nu am informații că ar fi existat alte surse de încălzire”
 
 Vlad Voiculescu a precizat că nu are informații că în unitatea medicală ar fi existat alte surse de încălzire decât cele firești. Cu toate acestea, va avea loc o anchetă pentru a putea descoperi cauza incendiului.
 
 
„Nu am informații că la clădirea respectivă ar fi existat alte surse de încălzire decât cele firești, dar avem nevoie de anchetă, de rezultatele acestei anchete. Existau de asemenea avize ISU pentru lucrările care s-au făcut, vedem în ce măsuri existau și celelate documente necesare pentru clădiri, însă este vorba de o clădire mai veche care a fost renovată de curând. Matei Balș nu a dus lipsă de finanțare, în ultimii ani a avut un management stabil”, a declarat Vlad Voiculescu la Digi 24.„În acest moment și la Ministerul Sănătății și la DSU există echipe care iau legătura cu familiile și cu spitalele pentru a oferi informațiile necesare.(…) Sunt pacienți inclusiv la Matei Balș pacienți în Terapie Intensivă și mai sunt câțiva pacienți, care da sunt la Terapie Intensivă în spitalele în care au fost transferați.(…)  Verificăm care au fost investițile, rapoartele de control din ultima perioadă. Înainte de toate condoleanțe familiilor, sunt 4 victime de care știm în acest moment”, a mai adăugat ministrul.

ACTUALIZARE 13:29 Am țipat la pompieri că se mișcau încet”

Un pacient internat în spital a sunat la 112 pentru a anunța incendiul, potrivit RTV: „Au făcut explozie niște tuburi de oxigen… Dacă îl atingi cu grăsime face explozie. Ăla trebuie pus în cameră separată. Eu eram în salonul 66, la parter, dar noroc că nu am fost așa aproape. Eu am dat telefon la pompieri și am sărit pe balcon pentru că era fum acolo ca la balamuc. Era fum cât cuprinde, cât 10 locomotive cu abur!”.

„Și pompierii s-au mișcat încet, am și țipat la ei, bagă furtunul! Se uitau la furtunul ăla. Bagă măi, vino cu un stingător, ce stai să te uiți?”

„Eu am sărit pe geam, pe balcon! Acum sunt bine, mulțumesc!”, a declarat pacientul.
 

Asistentele, infirmierele și brancardierii audiați în această dimineață au declarat că un pacient și-ar fi dat masca de oxigen jos și de la el ar fi pornit focul. Acesta avea lângă el tableta, cablul de încărcare al telefonului și rezervorul de oxigen. Din primele informații, ar fi apărut un scurt circuit la priza în care avea telefonul la încărcat.

ACTUALIZARE 13:00 Din primele informații, unul dintre trupurile neînsuflețite ar fi fost găsit pe holul principal. Un altul, carbonizat, ar fi fost descoperit în salon, între paturi, unul în baia salonului și altul pe balcon. Al cincilea deces a fost al unui pacient transferat la Spitalul de Urgență.
 
 
Toată lumea se plângea de frig. Am scris, am strigat degeaba

ACTUALIZARE 11.40 Fost pacient Covid la Balș pentru EVZ: În saloane erau 14-16 grade. Toată lumea se plângea de frig. Am scris, am strigat degeaba!

Scriitorul Florin Toma a fost internat acum o lună de zile la Spitalul Matei Balș. Diagnosticul: Covid-19. A supraviețuit, dar a trăit momente îngrozitoare în „cel mai modern spital de boli infecțioase din România” din cauza frigului inuman din saloane.

Temperatura în care stăteau bolnavii internați depășea arareori 17 grade Celsius. Pentru a face față frigului, în unele saloane printre care și cele cuprinse în incendiul de azi-noapte, Florin Toma spune că pacienții veniseră de acasă cu aeroterme.

Mărturia lui Florin Toma, în interviul acordat în exclusivitate pentru EVZ și realizat de Robert Turcescu.
 
 
MINCINOSUL CRONIC - Streinu Cercel, manager 13 ani la Matei Balș, până luna trecută, când a devenit parlamentar PSD, susține că nu erau probleme cu căldura în ciuda tuturor declarațiilor pacienților. Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, susține aceeași aberație.
 
 
 

CINCI MORȚI
 
ACTUALIZARE 11.15  Potrivit ultimelor informații confirmate din mai multe surse, cinci persoane ar fi murit în urma incendiului de la Institutul Matei Balș, nu patru cum se anunțase inițial.

Patru pacienți ar fi fost arși de vii, iar cea de-a cincea ar fi decedat ulterior, anunță Antena 3.
 
Mai mulți brancardieri, asistente, infirmiere au fost duși la audieri. Potrivit declarațiilor făcute de aceștia, totul ar fi pornit de la un scurtcircuit. „Ne-am văzut moartea cu ochii. Era un domn care avea în priză o baterie externă, tabletă, telefon și care își scotea mereu masca de oxigen”. Scurtcircuitul ar putea să fi fost cauzat de tuburile de oxigen care au intrat cu o sursă de încălzire.

ACTUALIZARE 11:00 Clipele de groază de la Matei Balș, descrise de un pacient care a supraviețuit incendiului: „Nu știam dacă nu ne-au părăsit”
 
Un pacient internat la Matei Balș a povestit clipele de groază prin care a trecut imediat după incendiul devastator de vineri dimineață, în care patru persoane și-au pierdut viața.„Singurul lucru pe care l-am auzit a fost „Rămâneți în camere”, când a început să fie fum peste tot. După aceea, a fost explozia, s-a stins lumina, s-a oprit oxigenul la care eram legat și s-a făcut liniște”, a spus un pacient care era internat la Institutul „Matei Balș”, pentru televiziunea Aleph News. „Nimeni nu spunea „Stați linistiți, venim să vă scoatem” sau ceva, să știi că nu te-au părăsit acolo!”, a adăugat sursa citată.
 
Adrian Streinu Cercel, fost manager al Institutului ”Matei Balș” a afirmat că starea pacienților internați în cele patru saloane era medie spre severă. "Toți pacienți care sunt internați au nevoie de oxigen, erau conectați la oxigen. Starea lor era medie spre severă, tot ce se internează în Matei Balș pacienții au stare medie sau severă. (…) Clădirea aceea este făcută în 1953 și a fost refăcută din toate punctele de vedere, inclusiv din punctul de vedere al aprovizionării cu oxigen”, a explicat Streinu-Cercel.
 
ARAFAT ȘI-A IEȘIT DIN MINȚI
 
ACTUALIZARE 10:25 Intrat în direct la tv pentru a da noi detalii referitoare la tragedie, Raed Arafat a fost întrebat de un jurnalist cum este posibil ca, după ce s-a întâmplat anul trecut  la Spitalul din Piatra Neamț, să „ardem ca șoarecii în spitalele românești”.

„Este revoltă în capul dumneavoastră”, i-a răspuns Raed Arafat jurnalistului.
 
„Dacă ați venit să urlați la noi, aici intervenția v-am explicat. Urlați dumneavoastră. Este revoltă în capul dvs. Până vedem care este situația…. Lăsați situația până o să vină pompierii să vă spună care e motivul. V-am dat toate detaliile. Ultimul control aici a fost în noiembrie 2020. Tonul dumneavoastră…”, a strigat nervos Raed Arafat, potrivit Digi24.
 
Rudele pacienților care au murit sau au fost mutați din cauza incendiului izbucnit în această dimieață au ajuns la unitatea medicală. Oamenii plâng și se înghesuie să discute cu reprezentanții ISU care au venit să le dea vești despre cei care erau internați aici.
 
Potrivit șefului DSU, trei persoane au fost găsite carbonizate, iar un alt pacient și-a pierdut viața după minute bune de resuscitare. Potrivit surselor Antena 3, incendiul ar fi pornit de la o aerotermă dintr-un salon.  
 
Procurorii anchetează incendiul și au deschis un dosar penal in rem pentru ucidere din culpă. 

Patru pacienți din cei evacuați de la institutul Matei Balș au ajuns la spitalul Marius Nasta, patru au ajuns la Victor Babeș și alte 5 persoane la Spitalul Universitar. 
 
Incendiul a avut loc la parterul unui corp de cladire, în care se aflau în jur de 100 de persoane, conform reprezentanților spitalului. 

Pompierii spun că au fost degajări mari de fum.
 
La fata locului au acționat ambulanțe, autospeciale, un spital mobil și unități de descarcerare. Salvatorii au acționat echipați conform protocolului COVID.

”Am coordonat forțele de intervenție din punct de vedere medical. La fața locului am avut 38 de echipaje de prim ajutor, șase echipaje de terapie intensivă mobilă, și cinci autospeciale de transport personal și victime multiple. La nivelul spitalului nostru, prin declanșarea planului roșu, au fost mobilizați aproape 100 de medici și asistenți suplimentari pentru a interveni dacă este cazul. 

La fața locului au fost evacuate, în primă fază, un număr de aproximativ 44 de persoane către spitalele de urgență Floreasca, Universitar, Sfântul Ioan și Pantelimon, restul au fost evacuate către celelalte pavilioane din interiorul spitalului Matei Balș. Pot să vă spun că, dintre aceste 44 de persoane evacuate, două se aflau în stare mai gravă și au necesitat măsuri protezare respiratorie”, a declarat medicul Oprița, care s-a ocupat de partea de intervenție din punct de vedere medical. 

Tragedia de azi vine după o alta, din noaptea de 14 noiembrie 2020, când, în urma incendiului produs într-un salon ATI al spitalului din Piatra Neamț, 10 pacienți, internați în stare critică și infectați cu Sars-Cov 2, și-au pierdut viața.

Câteva zile mai târziu, alți 5 pacienți, scoși din flăcări și fum, au murit.

Incendiu la secția ATI a Spitalului Județean Piatra Neamț, soldat cu 12 morți dintre bolnavii cu COVID. Alte 5 victime, printre care și medicul de gardă, sunt transferate la două spitale din Iași. Procurorii au deschis un dosar penal in rem pentru ucidere