ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 17:10 Senatorul USR, Vlad Alexandrescu cere autorităților să declanșeze o anchetă în acest caz.

„Am fost sesizat cu privire la cazul fetiței de 8 ani din Baia de Aramă, care a fost luată de autorități pentru a fi trimisă în SUA. Fetița a fost abandonată de familia biologică și crescută de o familie de asistenți maternali, timp 7 ani. Aceștia și și-au exprimat dorința de a o adopta, însă DGASPC a încuviințat adopția către un cuplu de români din Statele Unite în locul asistenților maternali care o crescuseră.

Comunitatea locuitorilor s-a mobilizat în favoarea rămânerii copilului în familia de asistenți maternali care îl are în îngrijire. Vedeți aici un video în care se poate vedea cum autoritățile încearcă s-o ia pe fetiță, împotriva voinței ei, de lângă oamenii care au crescut-o pentru a o încredința familiei de adopție.

Întrucât mai multe persoane mi-au cerut să intervin, solicit oficial Autorității Naționale de Protecție a Copilului și Avocatului Copilului să declanșeze de urgență o anchetă în acest caz. Cred că sunt mai multe circumstanțe care fac necesară această anchetă, dusă de autorități din exteriorul județului. 
ANPDCA și Avocatul Copilului au dreptul să intervină pe căi oficiale în acest caz și le cer să ia toate măsurile necesare pentru protejarea interesului superior al copilului.
Voi reveni cu alte informații atunci când voi fi primi un răspuns din partea acestor instituții”, a scris el.

Asociația VedemJust, fondată, printre alții, de către judecătorul Cristi Dănileț, spune că reacția fetiței a fost cauzată de familia acesteia, care i-a spus că americanii îi vor lua rinichii. Asociația, care s-a remarcat în trecut prin combaterea Referendumului pentru Familie, spune că asistentul maternal a fost „întrebat” dacă vrea să adopte, ceea ar fi refuzat.
 
Mai mult, comunicatul ONG-ului lui Dănileț dezvăluie că celebra Federație a ONG-urilor pentru Copil (FONPC), cei aflați în spatele infamei „strategii de educare” a părinților se află implicată în acest caz. Printre obiectivele acestei strategii, la care până la urmă s-a renunțat, era formarea unui Barnervenet românesc.

„Fata de cazul copilului din Baia de Arama luat cu forta de autoritatile statului de la asistentul maternal, reprezentantii VeDemJust s-au interesat si pot comunica public urmatoarele: 

– procedura de adoptie fusese finalizata. Dupa ce asistentul maternal a fost intrebat de doua ori daca doreste sa adopte copilul si a refuzat, a fost decisa adoptia in favoarea unei familii de romani stabilita in SUA;
– reprezentantii ANPDC au fost in repetate randuri la asistentul maternal pentru a solicita predarea amiabila a copilului. Acesta a refuzat categoric, tratand cu dispret autoritatile si inducand copilului ideea ca i se vor lua organele de catre adoptatori;
– exista o hotarare judecatoreasca definitiva care obliga asistentul maternal sa respecte decizia cu privire la adoptie. Azi s-a pus in executare silita aceasta hotarare, cu organe de la Protectia Copilului, executor judecatoresc si Politie.

Este regretabil ca presa a prezentat cazul fara o pozitie din partea institutiei publice ANPDC sau a organizatiei FONPC care s-au preocupat indeaproape de acest caz”, sună mesajul citat de către Aktual 24.

Știrea inițială


Indignare publică în cazul Sorinei, fetița luată cu forța de autorități de la familia unde a trăit în ultimii șapte ani pentru a fi dată spre adopție unei familii de americani.

 

În acest sens, Frăția Ortodoxă anunță un protest în această seară, în fața Guvernului României, pentru a cere ca micuța Sorina să rămână cu familia pe care și-o dorește. Protestul începe la ora 18:30.

„Sorina, fetița de 8 ani din Baia de Aramă, nu vrea să plece din familia ei adoptivă! Vrea să rămână în țară, alături de colegi și prieteni!


De ce o luați cu forța, bărbați și femei din Poliție, și din instituțiile statului? Voi nu sunteți mame? Voi nu sunteți tați?

Ne vedem în seara asta, vineri ora 18:30, în fața Guvernului României! 

Cerem verificarea legalității acestei adopții către familia americană!

Haideți repede, până nu o scot pe furiș din România!”, sună anunțul postat pe facebook.