ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Klaus Werner Iohannis a început vineri discuțiile cu partidele, la Palatul Cotroceni, în cadrul primei runde de consultări pentru desemnarea unui premier, în urma cădrerii Cabinetului Dăncilă.
 
Liderul PNL a declaart, în urma consultărilor, că formațiunea sa e pregătită să-și asume răspunderea guvernării și că susține varianta alegerilor anticipate. 

„În cazul în care există posibilitatea unui acord în vederea anticipatelor, noi susținem revenirea la popor, încredințarea cât mai rapidă cetățenilor români a posibilității de a decide un nou Parlament. În cazul în care acest lucru nu va fi posibil și președintele României ne va solicita să formăm Guvernul, PNL e pregătit să-și asume răspunderea guvernării și să formeze un guvern în jurul PNL.  Cu siguranță, propunerea de premier a PNL este în persoana președintelui partidului, adică subsemnatul. Suntem pregătiți să preluăm guvernarea de mult timp. Avem specialiști de foarte bună calitate, avem oameni competenți, oameni care au avut rezultate excepționale în domeniile în care au activat și care reprezintă soluții benefice pentru diferitele ministere în care va trebui să desemnăm niște miniștri”, a declarat orban.

Alianța USR-PLUS e pregătită să intre la guvernare imdiat după alagerile anticipate, a declarat și liderul USR, Dan Barna, după consultările cu Klaus Iohannis de la Cotroceni. 

„Am înaintat azi pactul pentru anticipate. Președintele a fost în asentimentul nostru, că este soluția morală și funcțională pentru România. S-a discutat și despre un nou Guvern, nu e niciun argument ca actuala guvernare să mai rămână la conducerea țării, România e clar că are nevoie de un nou guvern care să aibă ca obiectiv undeva în februarie-martie anul viitor de alegeri anticipate. Pare dificil și complicat ajungerea la anticipate (...) prin anticipate Romania se însănătoșește și prin anticipate rezolvăm criza politica”, a mai spus Barna.

În schimb, liderul UDMR  Kelemen Hunor a afirmat că nu crede în varianta alegerilor anticipate fiindcă acest lucru ar băga țara într-o criză politică și financiară.
 
„Noi nu credem în varianta anticipatelor dintr-un singur motiv. Ar însemna în acest moment un guvern interimar până în martie, aprilie, eventual mai, ar însemna Parlament dizolvat după decembrie, până în decembrie nu se poate. Ar însemna că nu se va face buget și nu vom avea buget până în iunie anul viitor. Autoritățile locale și mai târziu. Să arunci țara într-o astfel de criză politică-financiară înseamnă că ești inconștient, că nu vezi riscurile să intri în 2020 fără buget aprobat în Parlament", a spus Kelemen Hunor. 


Președintele PMP, Eugen Tomac, a declarat că i-a propus șefului statului să ia în calcul și numirea unui prim-ministru de la PMP. Pe de altă parte, el s-a arătat neîncrezător în ceea ce privește posibilitatea organizării alegerilor anticipate.

„Suntem conștienți de toate sensibilitățile ce există în sânul partidelor politice din Opoziție, în mod special în rândul partidelor care au făcut constant Opoziție din 2016 până în prezent. Și, pentru a armoniza toate sensibilitățile, i-am propus domnului președinte să ia în calcul și numirea unui prim-ministru din cadrul Partidului Mișcarea Populară", a afirmat Tomac.
 
Președintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat că  susține formarea unui nou Guvern format doar din PNL, partidul care a inițiat moțiunea de cenzură împotriva Executivului condus de Viorica Dăncilă.

„Am vorbit despre configurația viitorului Guvern și problema oportunității alegerilor anticipate. I-am prezentat președintelui punctul nostru de vedere, discutat în această dimineață în cadrul Biroului Politic Executiv al ALDE. Acest punct de vedere vizează acordarea sprijinului pentru un guvern care urmează să se constituie. În mod firesc, aș spune, acest Guvern ar trebui să fie asumat de PNL, care a inițiat moțiunea de cenzură și care ar trebui să dea și prim-ministrul. Și urmează, după desemnarea oficială de către Președintele României a candidatului la funcția de premier, ca să se realizeze discuții negocieri pentru obținerea unei susțineri în Parlament. Nu ne interesează intrarea într-un nou guvern. Optăm pentru o formulă de guvern monocolor PNL”, a afirmat Tăriceanu.

Acesta este convins că președintele iohannis nu va desemna un premier din partea PSD.

„Am convingerea categorică că președintele nu va mai desemna un premier din partea PSD, în care joacă rolul principal, cel puțin din punct de vedere numeric, în formarea unui guvern. Deci aceste considerente cred că sunt foarte clare și nu ne interează nici guvernarea”, a spus Tăriceanu.