ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Jurnalistul Moise Guran renunță definitiv la presă și se alătură alianței USR Plus. El a participat la ședința Biroului Național al USR de miercuri și a declarat că va sprijini formațiunea condusă de Dan Barna la cele două teste electorale din 2020, alegerile locale și parlamentare, potrivit Europa Fm.

„Pe mine mă interesează ca după alegerile parlamentare din acest an, țara noastră să aibă o majoritate parlamentară benefică, nu penală, cum a avut până acum. În Parlamentul României, în momentul de față, e o majoritate anti-socială care a scos hoții și criminalii din pușcării și a încercat să legalizeze corupția. Noi va trebui, împreună, să facem modificări de Constituție, ne trebuie 66% din Parlament”, a mai spus Moise Guran. „Vă dau un exemplu: unui jurnalist îi este interzis să cheme lumea în stradă, la orice fel de proteste, și în special la cele politice, dar ce ar trebui să facă un jurnalist atunci când guvernul amenință prin actele sale însăși existența democrației?”, spune jurnalistul.

Mai mult, el a adăugat că va candida la viitoarele alegeri, parlamentare sau chiar prezidențiale dacă i se va propune. Fostul jurnalist spune că va ajută Alianța USR Plus și în campania pentru alegerile locale, dar nu este interesat de o candidatură la Primăria Capitalei. „Dacă mi se propune, voi candida și la alegerile prezidențiale. Știu că tocmai le-am ratat, dar asta e, o dată la cinci ani”, a spus Moise Guran.

Moise Guran a fost protagonistul unor episoade controversate. Cel mai cunoscut a avut loc în perioada în care Moise Guran lucra pentru Antena 1. Atunci, Moise Guran a prezentat public o teorie a conspirației halucinantă. În direct, el a vrut să acrediteze ideea că pe bancnota de 20 de dolari se află secretul atentatelor din 11 septembrie 2001 din Statele Unite. Guran a făcut în direct demonstrația conform căreia, împăturind bancnota de 20 de dolari, s-ar vedea fumul de la clădirea Pentagonului, dar și Turnurile Gemene din New York doborâte în urma atentatului terorist din 11 septembrie 2001. 

Tot el a reușit să creeze panică după ce a lansat o aplicație de știri, dar și de alerte, iar în martie 2017 aceasta a dat o eroare care i-a făcut pe cei care o aveau instalată să iasă din case mâncând pământul.

„Vrancea a detectat un cutremur de 10 grade magnitudine Richter, produs la o adâncime de 10 km. Păstrați-va calmul și mergeți cu familia sub o grindă solidă!", a fost mesajul primit de cei care își instalaseră aplicația.

La finalul lui 2018, Moise Guran a fost acuzat de către jurnalistul Costi Rogozanu că nu este deontologic ca un jurnalist să apară într-o reclamă cumpărată de fondurile de asigurări private, iar apoi să semneze ”analize economice despre legi care nu le convin acelorași fonduri”.

”L.E. Moise Guran spune că nu a luat bani pt reclamă. I-am explicat mai jos că și să faci PR voluntar unor companii private nu e acel serviciu public numit jurnalism. E lobby și PR, avantajele venind ele indirect.
 M-am luat aseară (marți - n.r.) puțin de Moise Guran, din motive de deontologie ziaaristică. Nu credeam că trebuie să mai și explic de ce. Și nici nu explic doar repet: pur și simplu nu poți să apari într-o reclamă cumpărată de fondurile de asigurări private și dup-aia să scrii ”analize” economice despre legi care nu le convin acelorași fonduri. Oricât de proaste ar fi legile alea. Simplu”, a scris, inițial, Costi Rogozanu, pe Facebook.