ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Încălcând prevederile ultimului raport MCV al Comisiei Europene, președintele Klaus Iohannis a numit în funcții noii șefi ai DNA, DIICOT și PG, în condițiile în care documentul cere să fie respectate avizele date de CSM pentru ocuparea funcțiilor, scrie stiripesurse.

Giorgiana Hosu și Gabriela Scutea au primit aviz negativ de la CSM pentru ocuparea funcțiilor de conducere de la DIICOT și PG. 

În schimb, Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat pozitiv numirea lui Crin Nicu Bologa în funcția de procuror-șef al DNA.

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, publicat joi, 20 februarie, președintele Klaus Iohannis a semnat decretele pentru numirea în funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a Gabrielei Scutea, pe o perioadă de 3 ani. 

De asemenea, șeful statului a semnat decretele pentru numirea în funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție a lui Crin-Nicu Bologa, pe o perioadă de 3 ani și pentru numirea în funcția de procuror șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism a Elenei-Giorgiana Hosu, pe o perioadă de 3 ani.

În ultimul raport MCV privind situația justiției din România, publicat anul trecut, experții Comisiei Europene au dat următoarea recomandare: „Respectarea avizelor negative ale Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la numirea în posturi de conducere a procurorilor sau la revocarea procurorilor care ocupă posturi de conducere, până la instituirea unui nou cadru legislativ în conformitate cu recomandarea 1 formulată în ianuarie 2017”.