ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 21:17 Grecia a difuzat un videoclip miercuri spunând că acesta arată cum poliția turcă trage cu gaze lacrimogene la punctul de trecere a frontierei Kastanies, unde mii de migranți încearcă să treacă în Uniunea Europeană, relatează Reuters.

Atena, susținută de UE, acuză Ankara că îi provoacă pe migranți să treacă în Grecia. Înregistrarea video arată un rând de polițiști antirevoltă turci în spatele scuturilor în timp ce patru dintre ei trag pe rând cu gaze lacrimogene spre teritoriul grec. Autenticitatea videoclipului nu a putut fi verificată independent.

Un oficial din securitatea elenă a declarat pentru Reuters că poliția turcă a tras cu gaze lacrimogene într-un efort de a împinge înapoi forțele grecești din cealaltă parte pentru ca migranții să aibă mai multe șanse să treacă granița. „Al doilea motiv este să ne provoace”, a notat oficialul grec.

Întrebat despre acuzațiile Greciei, un oficial din securitatea turcă a declarat: „Poliția turcă a răspuns cu gaze lacrimogene poliției elene care trage gloanțe în migranți. Poliția turcă niciodată nu a vizat migranții, a urmărit să-i protejeze pe migranți de tirurile grecilor”.

Grecia a negat în repetate rânduri că deschide focul asupra migranților. De asemenea, Atena a respins acuzațiile Ankarei că forțele sale au ucis patru migranți în ultimele zile, numindu-le "fake news".
 
Știrea inițială

O ședință de urgență pentru criza migranților are loc, miercuri, la cererea ministrului de Interne Marcel Vela, după ce Turcia a decis să îi lase pe migranții aflați pe teritoriul său să călătorească către Europa. În cadrul acestei ședințe se vor discuta măsurile pe care le vor lua autoritățile române pentru a face față unui eventual val de refugiați.
 
Între timp,Grecia e în haos.  Poliția greacă a folosit miercuri dimineață gaze lacrimogene pentru a dispersa sute de migranți care încercau să treacă frontiera dinspre Turcia spre Grecia, transmit Reuters și AFP. 

Armata elenă ar fi deschis focul și ar fi lansat grenade lacrimogene în momentul în care migranții de la punctul de frontieră din Pazarkule (Kastanies, de partea greacă) au forțat trecerea graniței miercuri dimineață. 

Mai multe ambulanțe turce au sosit în sector, în urma acestor ciocniri.
 Presa din Turcia anunță 1 mort și 5 răniți, dar informația nu este confirmată încă de autoritățile din Grecia.

Peste 10.000 de migranți încearcă să intre în Grecia începând de joia trecută, când Ankara a anunțat că nu se mai consideră constrânsă de acordul încheiat cu Uniunea Europeană în 2016 în virtutea căruia Turcia trebuia să oprească fluxurile de migranți ilegali, în schimbul a miliarde de euro din partea UE.
Grecia și-a consolidat măsurile de securitate de-a lungul frontierei cu Turcia, suplimentând efectivele și efectuând constant patrulări în zonă.

În urma violențelor de la frontiera turcă, Grecia a suspendat deja, pentru o lună, dreptul refugiaților de a cere azil și a anunțat manevre militare cu muniție de război în zona insulei Lesbos, pentru a descuraja venirea migranților.

Numeroase ONG-uri au criticat Grecia pentru că a recurs la gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc împotriva migranților care au încercat să-i treacă frontiera terestră.

În urma incidentelor din ultimele zile au fost arestați 183 de migranți, un număr neprecizat dintre aceștia fiind deja condamnați de justiția greacă la patru ani de închisoare și 10.000 de euro amendă.

Turcia a încheiat în 2016 un tratat de 6 miliarde de euro cu Uniunea Europeană, și s-a angajat să oprească valurile de refugiați să intre în Europa, contra ajutorului financiar. Autoritățile de la Ankara au acuzat ulterior UE că nu și-a respectat partea din înțelegere și Erdogan a amenințat constant că va deschide granițele pentru migranți dacă țara sa nu va primi ajutor internațional.

Turcia găzduiește 3,6 milioane de refugiați sirieni, dar și alții din Africa, Asia și Orientul Mijlociu.