ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cea mai lovită țară europeană de coronavirus, Italia testează pe pielea ei „solidaritatea” blocului comunitar din care face parte. Iar ceea ce se duce în aceste zile este un război al măștilor medicale, acuză guvernul de la Roma.
 
După ce zilele trecute Parisul și Berlinul au notificat Comisia Europeană în privința suspendării exporturilor de materiale medicale către alte țări ale UE, comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarcic, a explicat că națiunile UE au dreptul să restricționeze exporturile de echipamente medicale. Însă a avertizat că astfel de decizii ar putea compromite capacitatea UE de a gestiona criza cauzată de creșterea infecțiilor cu COVID-19.
 
Ulterior, Franța și Germania au replicat că „nu este vorba de protecționism, ci doar o modalitate de a avea cea mai cuprinzătoare viziune posibilă”. 
 
Miercurea trecută, ministrul de interne al Germaniei a declarat că a interzis exportul echipamentelor de protecție medicală, cum ar fi măștile și mănușile, pentru a se asigura că lucrătorii din domeniul sănătății locale vor avea suficiente. A urmat Emmanuel Macron, care a anunțat că Franța va solicita interzicerea exporturilor pentru toate măștile medicale.
 
Presa italiană remarcă, după aceste decizii, că singurul punct comun pe care îl au în această criză statele UE pare a fi un război al măștilor și echipamentelor medicale.  Țările care le produc le țin doar pentru ele,  iar cele care au nevoie de ele se dau de ceasul morții pentru a le avea. Apelul ministrului italian al Sănătății, Roberto Speranza, este grăitor:„Trebuie să lucrăm împreună. În solicitarea mea pentru o coordonare mai puternică și mai rapidă există și acest aspect: nu trebuie să înceapă un  război între țările europene cu singurul risc de a crește prețul dispozitivelor de protecție, cum ar fi măștile”.

Măsura luată de nemți și francezi a fost contestată și de ministrul belgian al Sănătății, Maggie De Block: „Trebuie să fim solidari. Un blocaj al exporturilor între statele membre nu este în spiritul Uniunii Europene”, a afirmat acesta.
„Măștile merg acolo unde le este cel mai mult nevoie”, a încercat să calmeze apele comisarul UE pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarcic. Oficialul european a invitat țările UE să „privească experiența italiană și să se pregătească, deoarece situații similare ar putea apărea în curând în Europa”.

„Guvernul italian a făcut bine când a decis activarea Mecanismului de protecție civilă al UE pentru a găsi un număr adecvat de măști”, a fost mesajul de „solidaritate” dat de Bruxelles. Un mesaj gol de conținut despre care ziarele din peninsulă scriu că dovedește, din nou, că Uniunea Europeană nu este decât o suprastructură birocratică incapabilă să urmărească binele cetățenilor săi. 

”Este un spectacol dureros ”, au reacționat europarlamentarii formațiunii de opoziție Frații Italiei. „Acum nu ne rămâne decât să dorim ca procedura de cumpărare promovată de Comisia Europeană să fie rapidă și eficientă și să permită Italiei, dar și celorlalte state membre în care se manifestă o răspândire din ce în ce mai mare a virusului, să poată face față acestei crize”.