ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Institutul „Matei Balș” a dezvoltat un protocol de tratament bazat pe patru medicamente care au dat rezultate pe plan internațional în tratarea bolnavilor infectați cu noul coronavirus (Covid-19): Tamiflu, Kaletra, Chloroquine (Plaquenil) și Remdesivir. Acestea nu se găsesc în farmacii, majoritatea fiind distribuite prin programele naționale de sănătate, informează Politiknews.ro

Kaletra este utilizat în tratarea HIV. Este compus, de fapt, din două medicamente – Lopinavir și Ritonavir. Lopinavir e cel care acționează împotriva virusului, Ritonavir având rolul de a încetini filtrarea primei substanțe de către ficat, pentru a o menține cât mai mult timp în organism, mărindu-i posibilitatea de acțiune împotriva virusului.

Remdesivir e un medicament experimental, care nu se distribuie decât cu acordul companiei producătoare. A fost folosit pe scară redusă în spitalele din Wuhan (China), dar și în statul Washington (SUA). Primul pacient american vindecat de coronavirus a fost tratat cu Remdesivir, a declarat un medic din Washington.

Tamiflu este un antiviral care se eliberează doar pe bază de rețetă și a fost folosit în 2013 pentru tratarea cazurilor de gripă aviară și H1N1, fiind indicat să se administreze în primele 48 de ore de la declanșarea infecției.

Chloroquine (Plaquenil, Clorochină, Hidroxiclorochina) este, de fapt, utilizat în tratarea malariei. În 2003, medicii au observat că această substanță are efect și asupra persoanelor infectate cu SARS, coronavirusul care făcea victime la acea vreme, motiv pentru care s-a decis folosirea Clorochinei pe scară largă. Medicii chinezi și-au amintit de medicamentul anti-malarie și în cazul coronavirusului COVID-19, iar folosirea acestei substanțe a dat rezultate. Chloroquine se găsește și în farmaciile din România sub denumirea de Plaquenil. 

Hidroxiclorochina inactivează un receptor din organism sensibil la virus și modifică PH-ul celular, ceea ce determină inhibarea infectării și a răspândirii virusului în organism. Substanța are efect și în prevenție, putând fi administrată înainte de expunerea la virus.

Protocolul terapeutic recomandat de Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” în cazul bolnavilor COVID-19 din România a fost obținut în exclusivitate de jurnalistul Emilian Isailă de la Politiknews.ro.