ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a afirmat că măsura de creștere a pensiilor depinde de execuția bugetară, iar în ceea ce privește dublarea alocațiilor, aceasta nu este cuprinsă în bugetul pentru 2020, transmite Agerpres. De asemenea, Guvernul analizează posibilitatea amânării unor plăți pentru anul viitor.

„Dacă, în ceea ce privește creșterea pensiilor, care erau în bugetul inițial, am spus foarte clar că depinde de execuția bugetară. Vom vedea cum merge execuția bugetară. Presiunile pe buget sunt foarte mari. Ne uităm la toate categoriile de cheltuieli importante din buget. Trebuie să facem o reevaluare și vom veni cu o soluție în zilele următoare. Deficitul a crescut semnificativ și, repet, trebuie să fim toți solidari în acest moment”, a afirmat Cîțu.

Ministrul de resort a punctat că banii pentru dublarea alocațiilor nu sunt incluși în buget, ceea ce creează o presiune suplimentară.

„La alocații lucrurile au fost clare. Dublarea alocațiilor nu a fost făcută la timp, deci nu sunt bani incluși în buget, în acest an. Vom vedea cum evoluează lucrurile, dar o astfel de promisiune în acest moment... Cei care au făcut această dublare a alocațiilor nu au indicat sursa de finanțare nicăieri. Am tot cerut această sursă de finanțare, de unde să luăm banii și nu ni s-a spus.

În acest moment când toate țările din lume sunt în competiție, se calcă în picioare pentru a găsi finanțare pentru deficite bugetare record, faptul că acești bani nu sunt incluși în buget, creează o presiune suplimentară.

Aici trebuie să fim clari: dublarea alocațiilor nu este cuprinsă în buget. Una e să cuprinzi sumele în buget, alta e să le și plătești. De aceea, fac un apel la Parlamentul României să termine cu proiectele populiste, pentru că pe hârtie toți putem să promitem, dar trebuie să și livrăm, iar contextul internațional este foarte dificil în acest moment pentru finanțare”, a spus oficialul de la Finanțe.

Punctul de pensie, principalul indicator folosit pentru indexarea pensiilor, a crescut cu 15% din septembrie 2019, de la 1.100 lei, la 1.265 lei, și urmează să se majoreze cu 40% din septembrie 2020, în conformitate cu Legea pensiilor, până la 1.775 lei.

Pe data de 20 februarie 2020, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, confirma, la postul public de televiziune, că pensiile vor crește cu 40% de la 1 septembrie 2020.

În data de 17 decembrie 2019, în Comisia pentru muncă din Camera Deputaților a fost adoptat un amendament prin care cuantumul alocațiilor pentru copii se dublează, până la valoarea de 300 de lei. În baza propunerii formulată de către Adrian Solomon (PSD), alocația pentru copiii cu dizabilități ar urma să fie de 600 de lei.

Astfel, au fost aduse modificări OUG 9/2019 pentru modificarea și completarea legii nr. 61/1993 privind alocația de stat pentru copii, precum și pentru modificarea art. 58 alin 1 din legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.