ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul Ludovic Orban a anunțat vineri că le va cere grupurilor parlamentare ale PNL să investigheze posibilitatea de a o demite pe Renate Weber din funcția de Avocat al Poporului, din cauză că aceasta a atacat la Curtea Constituțională a României legea privind impozitarea pensiilor speciale, dar și pentru că a luat apărarea cetățenilor amendați abuziv în perioada stării de urgență, determinând CCR să le declare neconstituționale.

„Voi cere grupurilor parlamentare ale PNL să investigheze posibilitatea de a o demite pe Renate Weber pentru a numi un Avocat al Poporului care să acționeze în conformitate cu Constituția și în interesul cetățenilor români”, a declarat Ludovic Orban.
 
Potrivit premierului liberal, „Avocatul Poporului nu mai e de mult Avocatul Poporului”.
 
„Renate Weber se comportă ca avocatul celor care au încălcat legea și au pus în pericol sănătatea celorlalți. Renate Weber s-a arătat a fi prietenul PSD, avocatul PSD și acum se arată a fi avocatul celor cu pensii speciale mari, de peste 7000. Nu e vorba de toți cei care s-au pensionat - militari, polițiști, jandarmi, care au pensii de 3500-4500, care au lucrat în operativ. Se arată a fi apărătorul celor care beneficiază de pensii anormal de mari, cei care au abuzat legislația pensiilor, au profitat de orice portiță și și-au umflat pensiile cu pompa. Asta e Renate Weber, avocatul acestor oameni”, a opinat Ludovic Orban vineri, citat de Mediafax.

Cu o zi înainte, Renate Weber îi transmitea o recomandare ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, prin care îi cerea să se asigure că pacienții cu noul coronavirus își dau acordul pentru a fi internați și să reglementeze situația asimptomaticilor. Aceasta după ce pe 27 mai Avocatul Poporului anunțase că va sesiza CCR privind neconstituționalitatea carantinei și izolării pe durata stărilor de urgență și alertă, din cauză că măsurile fuseseră dispuse prin ordin al ministrului Sănătății și nu prin lege.
 
„Ministrul Sănătății va întreprinde măsurile necesare pentru asigurarea respectării prevederilor legale în vigoare referitoare la consimțământul pacienților, cu ocazia internării persoanelor depistate pozitiv cu COVID-19 în unități spitalicești. Ministrul Sănătății va analiza cu maximă celeritate necesitatea reglementării situației persoanelor asimptomatice depistate pozitiv cu COVID-19, ținând cont de recomandările forurilor internaționale. Ministrul Sănătății va informa instituția Avocatul Poporului cu privire la însușirea Recomandării și la măsurile dispuse”, se arăta în documentul semnat de Renate Weber, citat de Mediafax

În luna aprilie, Avocatul Poporului a sesizat Curții Constituționale a României o excepție de neconstituționalitate în legătură cu textele legislative care reglementează starea de urgență. Acest demers a dus, printre altele, la declararea de către CCR a caracterului neconstituțional al amenzilor uriașe aplicate cetățenilor în starea de urgență, deschizându-se astfel calea pentru contestarea și anularea lor în instanță.