ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Chinei, Xi Jinping, a avertizat joi că forțele străine care încearcă să intimideze națiunea "își vor primi plata” și a salutat o "lume nouă" creată de poporul chinez, în timp ce Partidul Comunist, aflat la putere, a marcat centenarul fondării sale, conform Reuters.

Într-o alocuțiune de o oră din Piața Tiananmen, Xi a promis să consolideze armata chineză, s-a angajat să "reunifice" Taiwanul și a declarat că stabilitatea socială va fi asigurată în Hong Kong, protejând în același timp securitatea și suveranitatea Chinei.

"Poporul chinez nu se pricepe doar la distrugerea lumii vechi, ci a creat și o lume nouă", a spus Xi, cel mai puternic lider chinez de la Mao Zedong încoace, fondatorul Republicii Populare. "Doar socialismul poate salva China".

Xi și partidul se află pe cai mari, în timp ce China se recuperează rapid după epidemia COVID-19 și adoptă o poziție mai fermă pe scena mondială. Dar Beijingul se confruntă cu critici externe în legătură cu măsurile de reprimare din Hong Kong și cu tratamentul minorităților etnice din Xinjiang și se confruntă cu înrăutățirea perspectivelor demografice care pun în pericol creșterea economică pe termen lung.

Un sondaj realizat  Pew Research Center, cu sediul în SUA, a arătat că opiniile despre China au rămas în general negative, iar încrederea în Xi aproape de minimele istorice. Joi, Xi a declarat că poporul chinez nu va permite niciodată vreunei forțe străine să îl intimideze, să îl oprimă sau să îl subjuge.

"Oricine îndrăznește să încerce să facă acest lucru, se va alege cu avea capul zdrobit de Marele Zid de oțel, întărit de peste 1,4 miliarde de chinezi", a spus el, stârnind aplauzele unei audiențe invitate de 70.000 de persoane adunate în piața masivă din centrul Beijingului. Fraza a devenit joi dimineață principalul subiect de trending topic pe Weibo, rețeaua chineză de tip Twitter.

Tang Renwu, profesor de management public la Universitatea Normală din Beijing, a declarat că discursul dur a fost un răspuns la eforturile SUA și ale Occidentului de a "stăpâni" și "suprima" China.

"Răspunsul mai puternic decât de obicei al lui Xi ar avea ca efect invocarea unui sentiment și mai patriotic și naționalist în rândul poporului chinez", a declarat Tang.