ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


 Commonwealth Bank, o bancă australiană cunoscută și sub numele de CBA, care refuză deja să le permită clienților săi să susțină The Expose, s-a asociat pentru prima dată cu CoGo, un startup specializat în „soluții de gestionare a emisiilor de carbon", pentru a crea o funcție care monitorizează amprenta de carbon a clienților săi prin intermediul tranzacțiilor lor.

În cadrul acestui parteneriat, un grup select de clienți își pot vizualiza amprenta de carbon prin intermediul aplicațiilor lor de online banking. În plus, aceștia pot achiziționa credite de carbon pentru a compensa emisiile excedentare din lunile anterioare.

Clienții pot plăti o taxă pentru a contribui la compensarea amprentei lor de CO2 în cadrul aplicației.

Clienții sunt notificați atunci când achizițiile lor individuale depășesc media „acceptabilă" a emisiilor de carbon. Clientul primește atunci pe telefon mesaje care îl fac să se simtă vinovat, cum ar fi „au fost tăiați 8 copaci".

Spre o monitorizare obligatorie a amprentei de carbon?

„Prin combinarea listei extinse de clienți ai băncii cu capacitățile de vârf ale CoGo, vom putea oferi în curând clienților o transparență sporită, astfel încât aceștia să poată lua măsuri concrete pentru a-și reduce amprenta ecologică ", a declarat Angus Sullivan, directorul CommBank Group, într-o declarație din 5 octombrie.

Acesta a mai adăugat: „Capacitatea noastră de date va oferi clienților o mai mare personalizare în timp, inclusiv informații mai granulare despre amprenta lor de carbon, cu opțiunea de a compensa tranzacții individuale".

Banca calculează amprenta de carbon a unui client pe baza „tranzacțiilor efectuate cu cardurile de credit sau de debit CommBank.” Aceasta spune că media națională a carbonului emis în kilograme este de 1.280 - în timp ce o cifră sustenabilă este de aproximativ 200.

Această viitoare funcție va fi disponibilă pentru toți clienții băncii anul viitor. Prezentată inițial sub forma unei amprente de carbon personalizate.

Commonwealth Bank spune că datele sunt private și nu sunt furnizate către CoGo și că, în cele din urmă, datele vor fi atât de specifice încât vor putea fi defalcate pe tranzacții individuale.

În ciuda unei presupuse înțelegeri mai bune a amprentei de carbon și a compensării acesteia, există încă o teamă că astfel de programe vor deveni obligatorii. Acest lucru va restricționa achizițiile individuale sub pretextul combaterii încălzirii globale.

În revista științifică Nature, patru experți în domeniul climei au evocat ideea unui program deranjant pentru a controla mai bine cheltuielile individuale ale consumatorilor pentru CO2.

Un fel de hartă personală pe care amprenta de carbon ar fi exprimată sub formă de cote. Acestea ar urma să scadă în funcție de costurile de călătorie, de încălzire și de electricitate și de alte stiluri de viață casnice.

Astfel, oricine ar depăși limita în conformitate cu obiectivele naționale ale fiecărei țări ar fi obligat să cumpere unități suplimentare de pe piața personală a carbonului. Revânzarea ar fi făcută de cei care au unități de revândut.

Oare interdicțiile de călătorie și alte măsuri extreme luate de guvernele din întreaga lume în timpul crizei Covid-19 ar fi pregătit terenul pentru o anumită docilitate față de introducerea unor măsuri revizuite de control financiar sub pretextul dezbaterii climatice?

Senatorul american Rand Paul a tras deja un semnal de alarmă cu privire la participanții de la Davos pentru care „viața privată nu este o preocupare. [...] Ei vor să urmărească pe toată lumea cu un cod QR".

El a mai spus: „Adevăratul pericol aici, care este chiar mai periculos decât toată grija lor falsă pentru amprenta de carbon", a spus el. „Adevăratul pericol este acesta: uite cât de rău este guvernul tău într-o țară în care ajungi să votezi pentru acești oameni. Acesta ar fi un guvern, un guvern mondial în care nu ai dreptul să votezi pe nimeni. Acesta este cel mai mare coșmar al tuturor".

Măsura Commonwealth Bank este, de asemenea, în linie cu cea a Credit Suisse. Prin studiul său „Tree Print", grupul bancar european arată și el cu degetul spre stilul de viață occidental în fața nevoilor de împădurire.

Ca urmare, pentru un stil de viață sustenabil, conform Acordului de la Paris, consumatorul „ideal" ar trebui să facă doar trei dușuri pe săptămână, să nu mănânce mai mult de 25 de grame de brânză, să mănânce insecte, să ia doar un zbor scurt pe an și să își spele hainele doar o dată pe lună.

În Regatul Unit cunoaștem deja faimoasa „Nudge Unit", care lucrează cu băncile britanice pentru a pune în aplicare un sistem de credit social deghizat în dispozitive de urmărire a emisiilor de carbon.

Potrivit unității Nudge, băncile ar trebui să își folosească „bogăția de date" pentru a oferi „feedback privind emisiile de dioxid de carbon" în cadrul tranzacțiilor și să introducă recompense și stimulente de tip credit social pentru a încuraja „comportamentele durabile".

Ne îndreptăm spre un sistem de credit social net zero bazat pe un comportament sustenabil și pe o populație foarte controlată.