ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) al Uniunii Europene se va pronunța joi asupra aderării României, Bulgariei și Croației la spațiul Schengen, conform agendei provizorii a reuniunii, deși cel puțin două țări au în continuare obiecții față de aderarea României și Bulgariei, sau numai a Bulgariei, la zona de liberă circulație, informează agerpres.

„Decizia Consiliului privind aplicarea integrală a dispozițiilor acquis-ului Schengen în Bulgaria și în România" și posibil Croația,  este unul dintre discuțiile aflate pe ordinea de zi a specialiștilor. Acest lucru ar putea fi modificat de o întâlnire COREPER(Comitetul Reprezentanților Permanenți ai guvernelor statelor membre pe lângă Uniunea Europeană) de miercuri dimineață, însă șansele sunt puține. 

După cum s-a vehiculat în presă, se cunoaște faptul că mai multe țări s-au împotrivit aderării României la spațiul Schengen, inclusiv Suedia, Olanda sau Austria. Însă majoritatea, cu excepția Austriei, au revenit la gânduri mai bune. De pildă, Olanda a declarat că este de acord cu acest demers în ceea ce ne privește, exceptându-i însă pe bulgari, despre care premierul olandez Mark Ruttes spunea că ar putea provoca o „creștere a migrației”.

Austria a declarat că  „nu își dă consimțământul pentru extinderea spațiului Schengen către România și Bulgaria'', acceptând doar aderarea Croației.

Luni, doi oficiali ai Comisiei Europene, respectiv vicepreședintele pentru promovarea modului de viață european Margaritis Schinas și comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson, au declarat că România, Bulgaria și Croația îndeplinesc „în totalitate toate cerințele” pentru a fi membre cu drepturi depline ale spațiului de liberă circulație Schengen și că se așteaptă ca Cei 27 să dea undă verde primirii lor, joi.

„Cred că aceasta este o parte a dezbaterii care trebuie să iasă la lumină acum, că se apropie momentul critic al deciziei. Este un mit, și este nedrept să se proiecteze argumentul că (...) extinderea presupune mai puține controale. Este vorba despre mai multe controale și controale mai bune'' din punct de vedere calitativ, a spus Margaritis Schinas.