ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit.


După ce au fost zeci de luări de poziție împotriva videoclipului original al piesei "Despre smerenie", iată că astăzi a fost lansată o nouă versiune a acestuia. După ce Grigore Lese a cerut explicit să fie scos din acest "proiect", cei de la trupa Taxi l-au relansat astăzi într-o nouă variantă.

Astfel, în locul lui Grigore Leșe, au apărut rând pe rând, cântând sau recitând expresia "Dumnezeu preferă lemnul. Lemnul și spațiile mici", Marian Râlea, Andrei Aradits, Marius Florea Vizante, Cătălin Mitulescu, Pavel Stratan, Cristian Hrubaru, Ovi, Adrian Daminescu, Alin Dincă, Radu Gheorghe, Dana Dorian, Flavius Buzilă, Ivan Patzaichin, Dan Fințescu, Tudor Ionescu, Carmen Tănase, Aurelian Temișan, Alina Manole, Nico, Marius Batu, Mike Godoroja, Benone Sinulescu, Ada Condeescu, Cristi Grețcu, Stela Popescu, Dragoș Bucurenci, Daniel Iordăchioae, Florin Ristei, Marius Manole, Monica Davidescu, Ioan Gyuri Pascu, Cosmin Vaman, Bebe Cotimanis, Mihai Petre și Kempes, alături de cei din varianta originală a clipului.

Piesa împotriva Catedralei Naționale a fost lansată inițial pe opt aprilie, ca un manifest împotriva construirii Catedralei Mânturii Neamului. Toate frustrările unora s-au adunat în această construcție ridicată în bună parte cu fonduri proprii sau donații.

Marele artist Grigore Leșe, unul dintre cei inițiali 33 de invitați ai formației Taxi la videoclipul "Despre smerenie", a declarat la vremea respectivă pentru ActiveNews că nu a știut intenția și mesajul melodiei în cauză, înainte de a lua parte la filmări.

După aceea a venit și reacția trupei Taxi care a spus că i-au prezentat lui Grigore Leșe versurile, prin intermediul unui email. ActiveNews l-a contactat din nou pe Grigore Leșe, iar artistul și-a menținut punctul de vedere. Acesta recunoaște că a văzut versurile, dar i s-a dat de înțeles că piesa este despre căutarea lui Dumnezeu și civilizația lemnului.

Grigore Leșe a precizat că a fost indus în eroare cu privire la mesajul clipului și dacă ar fi fost pus în temă, nu ar fi participat la proiect.

În urma acestui videoclip s-a creat o adevarată controversă, atât în online, cât și în offline, iar cele mai importante reacții au fost prezentate de ActiveNews:

Ce le-o fi venit tocmai acum cu lemnul și spațiile mici?

Un mesaj pentru "smeriți"

TAXI, prietenii și bunul simț

Mitropolia Clujului, REACȚIE la piesa trupei TAXI: Este trist că smerenia devine un AMBALAJ. O catedrală NU e un ATENTAT la smerenie

Răzvan Ioan Boanchiș, despre ”șoferul recitator” al trupei Taxi: Dacă ar auzi cum ți se sparg sunetele în beregată, s-ar arunca Sfinții de pe pictura murală, Teodorescule!

Teologie de Taxi. Pr. Constantin Sturzu: Cei de la Taxi au jignit evlavia a 99% dintre ortodocși, ridiculizând pe cei ce se închină lui Dumnezeu altfel decât în "spații mici"

 Mesaj pentru trupa Taxi: Dumnezeu nu preferă lemnul! Lemnul îl preferă nemții și austriecii, în special pe cel tăiat din România

Scrisoare deschisă a unei tinere către formația TAXI și către România: Ne-am aliat împotriva neamului nostru și suntem permisivi cu construcția unei moschei în București, dar condamnăm construcția unui lăcaș de cult ortodox