ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a început audierile în cazul în care Asociația pro homosexualitate „Accept” cere României reglementarea parteneriatului civil, informează un comunicat de presă.

Aceștia acuză statul român de discriminare pe motiv că nu a adoptat o lege a parteneriatului civil timp de 13 ani și pentru că nu a legalizat căsătoriile între persoane de același sex sau pentru că refuză  „recunoașterea căsătoriilor și parteneriatelor civile încheiate de acestea în alte state, inclusiv în state membre ale Uniunii Europene”, după cum arată comunicatul.

Cazul a fost anunțat în toamna lui 2019, atunci când Asociația Accept a lansat un apel public pentru ca homosexuali și lesbiene să participe la acest proces, după cum relata ActiveNews la vremea respectivă.
 
Nevoia de „protecție” a cuplurilor unisex invocată de activiști pentru legalizarea acestui tip de parteneriat a fost deja tratată prin legi separate, prin care persoanelor respective li se recunosc toate drepturile, mai puțin cel la adopția de copii și căsătorie, așa cum ActiveNews a arătat aici. În realitate, recunoașterea parteneriatului civil este necesară pentru lobby-ul homosexual pentru a forța apoi legalizarea căsătoriei și a adopției de copii.

Acum, Asociația Accept susține că este un număr record de petenți, 42, formând 21 de cupluri, dar a fost nevoie de un „casting” național, prin intermediul formularelor online pentru a le forma. Mai mult, cotidianul Libertatea - cunoscut pentru promovarea prostituției online(videochatul) - a publicitat masiv cauza asociației Accept prin numeroase articole.

Sursele ActiveNews susțin că rapiditatea cu care CEDO a deschis această cauză nu este de bun augur. Mai mult, împotriva statului român va depune mărturie inclusiv o instituție a acestui stat, numită Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.
 
După eșuarea Referendumului pentru Familie în 2018, au fost mai multe tentative legislative de legiferare a parteneriatelor civile, toate respinse de Parlament, dar și manifestații publice ale grupurilor pro homosexualite în acest sens.