ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul șef al spionajului românesc, generalul Silviu Predoiu, lansează o teorie explozivă pe Facebook, afirmând că cele două mari scandaluri ale ultimelor zile, legea stării de criză și combaterea „fake-news”-urilor, ar putea reprezenta manevre ale propagandei rusești, transmite Bogdan Tiberiu Iacob. Fără să ne fi vorbit, ActiveNews, care acum a găsit considerațiile pe InPolitics, pentru Revista Presei, a reflectat în același sens știrile pe aceste subiecte, respectiv:

CNADZORUL, Ministerul Adevărului lui Arafat, e conceput după modelul lui Putin. CNA copiază sub acoperire Roskomnadzorul rusesc

CHESTIUNEA ZILEI. Mihai Tîrnoveanu: Soldații ruși s-au dus să planteze panseluțe în Ucraina. Cum sfredelește creierii propaganda rusă și cum salvează planeta vaccinistul Putin, tovarășul de doze al lui Iohannis, Arafat și Cîțu

Răzvan Ionescu: „LUAȚI-L DE-AICI!” sau STALINUL DIN ARAFAT

ARAFAT: LUAȚI-L DE AICEA! Reacție de gorilă putinistă față de un jurnalist care întreba de cenzura presei. VIDEO

Av. Elena Radu: Proiectul de lege privind modificarea și completarea unor acte normative din domeniul securității și apărării naționale ÎNCALCĂ CONSTITUȚIA ROMÂNIEI 

”În atenția grupului de lucru constituit la nivelul Departamentul pentru Situații de Urgență ce și-a propus să identifice și eticheteze ca atare știrile false pe care le va depista în urma scanării presei online, dar și a blogurilor și rețelelor sociale:

– este de apreciat perspicacitatea remarcabilă a celor care au descoperit și au și precizat în material că cele mai periculoase știri false, generate de propaganda rusă, se trădează prin asocieri total nejustificate și fanteziste între guvern, Iohannis sau Ciucă "al nostru” și noțiuni ca incompetență, corupție, furtișag și mizerie. Oricât de corectă și iscusită este abordarea, îmi pare totuși incompletă și aș propune extinderea listei de markeri de dezinformare prin adăugarea cel puțin a termenilor de "plagiator”, "navetist”, "vacanță”, "obedient”, "inconsecvent”, "dezamăgitor”, "superficial”, "inutil” și "ficus”.

– se poate încerca însă și o abordare inversată: de ce să îi lăsăm să greșească sau să le sugerăm indirect ce să spună, când ar fi mult mai util să le precizăm clar și simplu ce termeni să asocieze, fără niciun risc, cu personajul colectiv "guvernul”, dar și cu cei nominalizați drept "Iohannis și Ciucă”.

Putem folosi noțiuni simple, sincere, pline de bun simț și mai ales testate în timp, ca "măreț conducător”, "iscusit cârmaci”, „neobosit erou”, „cel mai de seamă erou printre eroii neamului”, „eroul păcii mondiale”, „ctitor de geniu”, „geniul Carpatilor”, „simbol viu al năzuințelor”, „marele tribun al neamului”, „fiu luminat al patriei”, etc. Pentru Ceaușescu au funcționat bine. Nouă nu prea ne-au plăcut, dar ce nu facem pentru liniștea conducătorilor…

PS: Că tot vorbim de propaganda rusă. Poate se uită totuși domnul Ciucă sau consilierii domniei sale cine sunt indivizii care propun, exact în zilele astea atât de dificile, tot soiul de elucubrații, de natură să genereze senzația că autoritățile se îndreaptă cu pași repezi spre un regim autoritar. Două bâlbe majore în decurs de o săptămână pot fi o coincidență, sau mai degrabă nu. Cu propaganda rusă propriu-zisă, la cât de profund este sentimentul anti-rusesc în România, cred că ne descurcăm. Dar cu ce propuneri vine guvernul, la sfatul unor ”binevoitori”, de-abia asta este lucrătură rusească” a scris fostul șef al SIE. (B.I.)