ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sfârșit lamentabil pentru aventura AstraZeneca în România: aproape un milion de doze de ser Covid produs de firma anglo-suedeză, al căror termen de valabilitate a fost depășit, vor trebui distruse, a anunțat, joi, senin, coordonatorul CNCAV, Valeriu Gheorghiță. În total, România a contractat, la solicitarea Guvernului Cîțu, circa 4,5 milioane de doze de Vaxzevria, dintre care au fost injectate în populație aproape un milion de doze.
 
Acest produs al companiei AstraZeneca a fost deosebit de contestat pe plan european și în România, după ce s-a observat că influențează formarea de cheaguri de sânge (o reacție adversă specifică și altor seruri Covid). După izbucnirea scandalului pan-european din aprilie 2021 privind loturile-problemă de Vaxzevria, zeci de mii de români programați la vaccinare au refuzat serul produs de AstraZeneca. Iar asta, în ciuda optimismului afișat de Valeriu Gheorghiță.
 
„În momentul de față avem 917.800 de doze de vaccin AstraZeneca. Ele sunt, în momentul de față, cea mai mare parte a lor, la nivelul centrelor regionale de depozitare. O altă parte se regăsesc în direcțiile de sănătate publică. Se finalizează în perioada următoare din discuțiile pe care le-am avut cu colegii de la Ministerul Sănătății, procedura de distrugere a acestor doze, pentru că ele trebuie scoase din stoc și date pentru distrugere. Deci nu vor fi returnate către distribuitor”, a declarat șeful CNCAV, Valeriu Gheorghiță, citat de ZIUA News

Potrivit acestuia, procedura de distrugere a dozelor de Vaxzevria va fi făcută în baza unei hotărâri de guvern.
 
Deși prețurile sunt ținute - ilegal - la secret, costurile unei doze de Pfizer sau Moderna, după cum am relevat chiar noi în premieră în presa din România, se situează între 15 și 20 de euro (foto-document mai jos). AstraZeneca trebuie să fie tot pe-acolo. Practic, vorbim de aruncarea la coș a circa 20.000.000 de euro, situație pe care o anunță, senin, ca să nu zicem tâmp, un băiețaș în uniformă care se joacă cu viețile românilor și copiilor lor dar și cu banii lor.
 
Câte se puteau face cu aceste zeci de milioane de euro aruncate la coș?
 
Dr. Lucian Duță a afirmat și el că multe din vaccinurile lui Cîțu - 120.000.000 de doze! - care au costat 2,5 miliarde de dolari sunt expirate și trebuie aruncate. Reamintim că un spital ridicat de la 0 costă circa 400 de milioane de euro. Practic, pe vaccinurile care nu protejează de nimic, după cum se vede valul de infectări care afectează azi triplu vaccinații, s-au aruncat CINCI SPITALE NOI NOUȚE!
 
RĂSPUNDE CINEVA?

„Avem recepționate un total de 4.478.000 de doze. Au fost administrate 852.356 de doze și distribuite în total, plus ce a intrat în mecanismul de revânzare sau de donație, 3.300.000 de doze, din care sunt aceste 917.000 care au ieșit din perioada de valabilitate”, conchide Gheorghiță.

ActiveNews a informat anul trecut că o parte din serurile Covid produse de AstraZeneca au fost donate către Republica Moldova, stârnind pe alocuri refuzul spitalelor basarabene.