ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Într-un proces aflat în curs de soluționare în sistemul judiciar din Marea Britanie s-ar putea decide soarta unui proces colectiv intentat împotriva AstraZeneca de peste 80 de persoane care susțin că ele sau un membru al familiei lor au fost vătămate grav de vaccinul COVID-19 al producătorului de medicamente, informează The Defender. În România, serul experimental AstraZenaca (ca și altele cunoscute) a fost recomandate cu „Sigure și Eficiente” de persoane ce pot fi acuzate de instigare și complicitate la crimă în masă, ca Raed Arafat, Valeriu Gheorghiță și Vasile Bănescu.
 

„Cele două procese sunt judecate ca procese-test pentru un proces colectiv mai mare.
 

Unul dintre cazurile-test a fost depus la Înalta Curte din Marea Britanie de Jamie Scott, un tată a doi copii care a suferit o leziune cerebrală permanentă ca urmare a cheagurilor de sânge cauzate de vaccin în aprilie 2021.
The Telegraph, care a relatat miercuri despre cazul Scott, a remarcat că vaccinul Oxford-AstraZeneca COVID-19 a fost "catalogat drept "defect"" și că acest caz "va sugera că afirmațiile privind eficacitatea sa au fost "mult supraevaluate".".

Al doilea caz de testare a fost depus de văduva lui Alpa Tailor, în vârstă de 35 de ani, care a murit după ce a primit vaccinul AstraZeneca.
 

Acestea "sunt primele procese intentate în Anglia și Țara Galilor din cauza unei reacții adverse la un vaccin COVID-19, potrivit documentelor judiciare disponibile în mod public", potrivit Reuters.

Potrivit The Telegraph, "Cazurile de testare ar putea deschide calea pentru până la 80 de cereri de despăgubiri în valoare estimată de 80 de milioane de lire sterline [98,3 milioane de dolari] pentru o nouă afecțiune cunoscută sub numele de trombocitopenie și tromboză imunitară indusă de vaccin (VITT), care a fost identificată de specialiști în urma lansării vaccinului COVID-19 de la AstraZeneca".

Alex Mitchell a salutat vestea că procesele merg înainte. El a primit prima și singura sa doză de vaccin AstraZeneca COVID-19 la 20 martie 2021. S-a prăbușit acasă doar câteva săptămâni mai târziu, pe 4 aprilie. Astăzi, el este amputat și suferă de VITT.

"Ca unul dintre participanții la una dintre acțiunile colective din Marea Britanie, pot spune că au trecut aproape trei ani de așteptare pentru ca o zi ca aceasta să înceapă în sfârșit", a declarat el pentru The Defender.

"Inițial nu mi s-a dat nicio speranță de supraviețuire atunci când m-am prăbușit pe 4 aprilie 2021 și am petrecut șapte ore și jumătate într-o operație la care nu se aștepta să supraviețuiesc", a declarat Mitchell pentru The Defender. "Am petrecut apoi o săptămână în izolare înainte de a fi amputat de deasupra genunchiului pe 11 aprilie 2021. Am leziuni cerebrale și probleme de vedere, printre alte simptome de la VITT".

Cei 80 de reclamanți s-au unit pentru a forma Grupul de litigii VITT și au lansat o campanie de crowdfunding, declarând că "AstraZeneca nu poate continua să ignore circumstanțele în care vaccinul lor a provocat răni și pierderi devastatoare. Cazul nostru juridic va urmări să ceară socoteală AstraZeneca".

"Reclamanții urmăresc o strategie pe două direcții: luarea de măsuri legale împotriva Legii privind protecția consumatorilor din 1987, precum și solicitarea de plată în cadrul sistemului guvernamental de plată a daunelor provocate de vaccinuri", care este limitat la plăți de 120.000 de lire sterline (147.000 de dolari) pe cerere, a relatat The Telegraph.

"Plata în cadrul schemei nu exclude o cerere de despăgubire pentru vătămări corporale prin intermediul instanțelor de judecată. Cei care acționează în baza Legii privind protecția consumatorilor trebuie să demonstreze că vaccinul nu a fost atât de sigur pe cât de mult se aștepta publicul."

"Viața cu VITT este una în care nu știu ce se va întâmpla cu mine, deoarece în prezent nu pot decât să-mi mențină sângele stabil și până acum nu sunt în măsură să inverseze anticorpul PF4 [factor antiplachetar 4]", a declarat Mitchell, acum în vârstă de 59 de ani.

"Viața mea de zi cu zi este încercarea de a vindeca ceea ce poate fi vindecat și de a mă ocupa de ceea ce simt. Sănătatea mintală este o problemă importantă și, din păcate, faptul că acum am PTSD nu mă ajută", a adăugat el.

The Telegraph a citat cifrele Agenției de reglementare a medicamentelor și produselor de sănătate din Marea Britanie care arată că cel puțin 81 de decese din Marea Britanie "sunt suspectate a fi legate de reacția adversă care a provocat coagularea la persoanele care aveau și trombocite scăzute". Aproape 1 din 5 persoane care sufereau de această afecțiune au murit ca urmare, potrivit acelorași date.

Până la data de 6 martie, Vaccine Damage Payment Scheme din Marea Britanie a primit 4.017 cereri de despăgubire pentru leziuni provocate de vaccinul COVID-19, dintre care 622 au fost legate de vaccinul AstraZeneca, potrivit datelor citate de The BMJ.

Dr. Joel Wallskog este un chirurg ortoped din Wisconsin care nu mai practică în urma leziunilor suferite în urma vaccinului Moderna COVID-19. În prezent, el este copreședinte al REACT19, un grup de advocacy non-profit care reprezintă victimele leziunilor provocate de vaccinuri.

Wallskog a declarat pentru The Defender că a salutat procesele intentate de AstraZeneca:

"Empatizez cu reclamanții care au fost grav și permanent vătămați în urma vaccinurilor COVID-19. Sunt optimist cu prudență că astfel de litigii pentru unele țări vor duce la o mai mare conștientizare a societății cu privire la leziunile provocate de injecții și la presiuni asupra oficialilor lor aleși pentru a oferi despăgubiri corecte și echitabile".

Celălalt cofondator al REACT19, Brianne Dressen, care a fost vătămată de vaccinul AstraZeneca pe care l-a primit în timpul unui studiu clinic, a declarat: "Aceste cazuri reprezintă un pas important pentru a pune în lumină impactul uman grav al gestionării greșite a daunelor provocate de vaccinuri."
 

Dressen face acum parte din două procese legate de rănile provocate de vaccinul ei, despre care a spus că sunt amândouă "în instanța federală". Evoluțiile juridice din Marea Britanie "din păcate, nu au impact asupra proceselor mele, dar sunt foarte încurajată să văd că colegii mei vătămați de la AstraZeneca își caută dreptatea", a spus ea, adăugând:

"Nu ar trebui să fim nevoiți să dăm în judecată. Dacă sistemul ar funcționa așa cum ar trebui, am fi avut grijă de noi și nu am fi fost forțați să ne căutăm dreptatea prin intermediul instanțelor. Protecțiile din SUA sunt standardul de aur pentru companiile farmaceutice - unele dintre cele mai proaste la nivel mondial în ceea ce privește protecția consumatorilor, din cauza Legii PREP [Public Readiness and Emergency Preparedness]".

Pierre Kory, M.D., MPA, președinte și director medical al Front Line COVID-19 Critical Care Alliance, a împărtășit o viziune mai optimistă, declarând pentru The Defender: "Acest caz ar putea fi primul din multe altele care ar putea avea un impact asupra SUA. Justiția se mișcă încet, dar pare să se îndrepte în direcția corectă."

Kory și-a exprimat, de asemenea, "speranța că rezultatul acestui caz semnalează o schimbare pentru milioanele de oameni care suferă după vaccinarea cu COVID-19". Nu există un înlocuitor pentru sănătate, dar mă aștept ca acest caz să creeze un precedent care să permită celor care au suferit din cauza vaccinului să primească o oarecare dreptate pentru suferința lor".

Charlene Bollinger, fondator și director executiv al The Truth About Vaccines (Adevărul despre Vaccinuri) și The Truth About Cancer (Adevărul despre Cancer), a salutat, de asemenea, vestea.

"Barajul minciunilor se rupe în sfârșit și, în sfârșit, se va face dreptate celor care au comis aceste crime împotriva umanității", a declarat Bollinger. "Dar, din păcate, atât de mulți oameni nevinovați au fost nevoiți să plătească prețul cu viața înainte ca adevărul să ajungă la înaltele curți."

Cardiologul Dr. Peter McCullough, a criticat în mod deschis vaccinurile COVID-19. El a declarat pentru The Defender:

"Vaccinurile AstraZeneca/Oxford și Janssen [Johnson & Johnson] sunt fabricate de același contractor de bioapărare, Emergent Biosolutions. Ambele sunt vaccinuri cu ADN adenoviral care livrează în corpul uman gena care codifică proteina potențial letală SARS-CoV-2 spike.

"Nu există niciun control asupra cantității și duratei proteinei spike. Profilul de efecte secundare, inclusiv evenimentele adverse grave, letale și neletale, sunt similare pentru vaccinurile COVID-19 cu ADN adenoviral și ARNm."

Leziune cerebrală "permanentă și debilitantă" după administrarea unui vaccin AstraZeneca

Jamie Scott a intentat un proces de răspundere pentru produse împotriva AstraZeneca pe 21 august, după ce a fost diagnosticat cu VITT, a relatat Reuters în august.

Potrivit The Telegraph, Scott, care avea 44 de ani la momentul respectiv, "aproape a murit după ce a primit vaccinul". El "a suferit o hemoragie catastrofală la nivelul creierului, iar medicii au sunat-o pe soția sa, Kate, de trei ori pentru a-i spune să vină la spital pentru a-și lua rămas bun de la el".

Potrivit VITT Litigation Group, "înainte de vaccinare, Jamie era un tată practicant a doi băieți mici, un soț minunat pentru soția sa Kate și un specialist IT performant care câștiga un salariu bun pentru familia sa."

"La câteva zile după ce a fost vaccinat cu AstraZeneca COVID-19, a suferit multiple cheaguri de sânge care i-au provocat leziuni cerebrale permanente și debilitante", confirmându-se că acestea au fost "cauzate de vaccinul AstraZeneca COVID-19", a adăugat grupul.

The Telegraph a relatat că avocații lui Scott au susținut că acesta a suferit "vătămări corporale și pierderi indirecte" ca urmare a VITT. Cererea sa legală susține că vaccinul a fost "defectuos" și susține că informațiile despre produs ale vaccinului nu au inclus niciun avertisment cu privire la riscul de VITT.

Soția lui Scott, Kate Scott, a declarat pentru The Telegraph: "Nu putem suporta această nedreptate. Facem lobby pe lângă guvern de 18 luni pentru a obține o compensație echitabilă pentru prejudiciul cauzat de vaccin".

"Guvernul ne-a spus că vaccinul este sigur și eficient, dar ceea ce i s-a întâmplat lui Jamie i-a schimbat viața, iar vaccinul lor [AstraZeneca] a cauzat acest lucru", a adăugat ea.

Într-o declarație împărtășită de VITT Litigation Group, Kate Scott a declarat: "Din cauza inadecvării sistemului guvernamental de plată a daunelor provocate de vaccinuri și a refuzului AstraZeneca de a discuta măcar cu noi, ca să nu mai vorbim de rezolvarea acestor pretenții fără luptă, grupul nostru nu are altă opțiune decât să ceară despăgubiri prin intermediul instanțelor de judecată", a spus ea.

"Cei care au suferit leziuni VITT sau au fost îndurerați nu au fost recunoscuți și nici nu li s-a oferit o despăgubire adecvată de către AstraZeneca, nici de către guvernul britanic care ne-a încurajat pe toți să ne implicăm în favoarea vaccinării", a adăugat ea.

"Se înțelege că AstraZeneca, în răspunsul său juridic, neagă că ar fi cauzat leziunile domnului Scott", a relatat The Telegraph.

Astfel de dezmințiri nu reprezintă o surpriză pentru Mitchell, care a declarat pentru The Defender: "Având în vedere comportamentul de până acum al AstraZeneca ca și companie și propriul lor trecut ca una dintre cele mai amendate companii din istorie, nu mă aștept la mai puțin de la ei".

Vaccinul AstraZeneca ar fi folosit o tehnologie "riscantă”

Cel de-al doilea caz de testare aflat pe rolul Înaltei Curți din Marea Britanie se referă la moartea Alpei Tailor, care a murit în aprilie 2021, la mai puțin de o lună după ce a primit vaccinul AstraZeneca. Potrivit The Telegraph, "o anchetă din septembrie 2021 a stabilit că aceasta a murit din cauza cheagurilor de sânge și a hemoragiilor pe creier" cauzate de VITT.

Soțul ei, Anish Tailor, a intentat procesul pe 4 august, potrivit Reuters. De asemenea, depusă ca o cerere de răspundere pentru produse în temeiul Legii privind protecția consumatorilor, procesul urmărește obținerea unor daune de până la 5 milioane de lire sterline (6,14 milioane de dolari), potrivit The Telegraph.

Pe site-ul său de internet, VITT Litigation Group evidențiază poveștile mai multor alți reclamanți care fac parte din procesul colectiv în curs împotriva AstraZeneca.

Lisa Shaw a fost jurnalistă de radio BBC, soție și mamă. Ea a primit vaccinul COVID-19 de la AstraZeneca în aprilie 2021 și "La scurt timp după aceea, a murit din cauza unor cheaguri de sânge care s-au dezvoltat în creierul ei". Certificatul ei de deces a confirmat că moartea ei a fost rezultatul complicațiilor care au apărut în urma vaccinării.

Soțul ei, Gareth Eve, a declarat pentru VITT Litigation Group:

"Eu și fiul meu, Zach (în vârstă de 8 ani), trăim cu pierderea Lisei în fiecare zi. Casa noastră este un loc liniștit acum. Zilele nu mai au aceeași strălucire. Durerea aruncă o umbră lungă asupra tuturor lucrurilor. Golul lăsat în viețile noastre este imens. Pierderea unui soț sau a unei soții dă viața peste cap. Totul se schimbă. Nu trebuia să fie așa."

Jane Wrigley a fost diagnosticată cu tromboză venoasă cerebrală sinusală la 30 martie 2021, "și a fost supusă unei intervenții chirurgicale de urgență pentru a evacua mai multe cheaguri de sânge". Medicii au atribuit aceste cheaguri de sânge "VITT-ului cauzat de vaccinul AstraZeneca".

"Jane a fost o bunică foarte activă și solidară. Îi plăcea să alerge și să facă activități în aer liber, care, din păcate, sunt acum foarte limitate", a scris Grupul de litigii VITT, adăugând că, acum, "Jane nu mai poate avea grijă de ea însăși și are o mobilitate extrem de limitată".

Ben Hollobone avea 37 de ani și o stare de sănătate bună atunci când a primit vaccinul AstraZeneca - dar 17 zile mai târziu, "a murit singur în spital". Certificatul de deces al lui Hollobone a confirmat că cauza morții sale a fost VITT.

Daniel Harris, tatăl unui băiețel de 2 ani, a murit la vârsta de 32 de ani, deși înainte era "un tânăr sănătos și în formă". Potrivit unei anchete, a scris VITT Litigation Group, "cauza morții sale a fost un accident vascular cerebral cu hemoragie cerebrală dreaptă și tromboză asociată vaccinului cu trombocitopenie, o reacție adversă la vaccinul COVID-19".

În vârstă de 32 de ani, Dr. Stephen Wright era psiholog clinician principal la Great Ormond Street Hospital din Marea Britanie și își conducea propriul cabinet privat. Potrivit BBC, Wright, care era tatăl a doi fii mici, a murit în ianuarie 2021, la 10 zile după ce a primit vaccinul AstraZeneca.

Soția sa, Charlotte Wright, a declarat pentru VITT Litigation Group: "Pierderea lui Stephen a avut un impact devastator asupra noastră, ca întreaga familie; din punct de vedere emoțional și financiar. Fiii mei vor trebui să crească fără tatăl lor de la o vârstă foarte fragedă, ceea ce a avut un efect profund asupra vieții și dezvoltării lor, iar efectul pe termen lung este de neînchipuit."

"Continuăm să suferim traume emoționale luptând pentru a fi auziți și pentru ca familiile rănite de vaccin și îndurerate să obțină în sfârșit dreptate", a adăugat ea.

Neil Miller, tată a doi copii, a murit la 1 mai 2021, la vârsta de 50 de ani, din cauza complicațiilor provocate de vaccinul AstraZeneca. În luna mai, soția sa, Kam Miller, a declarat pentru Daily Mail că nu a primit nicio compensație sau sprijin din partea guvernului britanic, ceea ce a lăsat-o să se lupte cu sănătatea sa mintală și a forțat-o să vândă casa familiei sale.

Peter Todd, un avocat de la Scott-Moncrieff & Associates, o firmă de avocatură care se ocupă de cererile de despăgubire ale victimelor vaccinului AstraZeneca, a declarat pentru The BMJ că complicațiile clienților săi "au inclus accidente vasculare cerebrale, insuficiență cardiacă și amputații ale picioarelor". El a descris, de asemenea, tehnologia utilizată de vaccinul AstraZeneca ca fiind "riscantă".

Sarah Moore, partener la Hausfeld, o altă firmă de avocatură care reprezintă multe dintre victime și familiile acestora, a scris în The Telegraph: "Este pur și simplu inexact din punct de vedere faptic să afirmi că vaccinurile nu fac rău, având în vedere experiența grupului nostru de clienți".

"Prin începerea unei bătălii juridice împotriva AstraZeneca, persoanele rănite de vaccinuri și îndoliate vor folosi legea pentru a căuta responsabilitate și compensații pentru moartea celor dragi și pentru rănile care le-au schimbat viața pe care mulți din grup le-au suferit", a adăugat Moore.

Moore a declarat anterior pentru The BMJ că plata de 120.000 de lire sterline oferită victimelor leziunilor provocate de vaccinuri în Marea Britanie a fost "nimic", deoarece "Mulți au fost părinți și mulți au fost îngrijitori".

The Telegraph a citat cifre oficiale ale guvernului britanic, obținute prin intermediul unei solicitări pentru libertatea de informare, care arată că Vaccine Damage Payment Scheme a efectuat 148 de plăți - din care "cel puțin 144 au mers către beneficiarii vaccinului AstraZeneca".

Mitchell a declarat că este "prima persoană în viață care a primit un premiu în cadrul Vaccine Damage Payment Scheme din Marea Britanie". El a descris experiența de navigare în acest program ca fiind "oribilă și inumană" și a spus că "are nevoie de o reformă completă care să anuleze necesitatea ca oamenii obișnuiți să fie nevoiți să intenteze procese".

A fost guvernul britanic conștient de riscurile vaccinurilor AstraZeneca?

Potrivit The Telegraph, procesele "vor ridica întrebări cu privire la ceea ce știau autoritățile britanice despre îngrijorările legate de vaccin și despre modul în care acestea au fost gestionate".

The Telegraph a citat o declarație a lui Sir John Bell, profesor regius de medicină la Universitatea Oxford și fost consilier al Comitetului Comun pentru Vaccinare și Imunizare din Marea Britanie, care a declarat: "Este un risc asemănător unui asteroid din partea vaccinului AstraZeneca. Există un risc de a fi lovit de un asteroid, dar nu este foarte mare".

The Telegraph a citat, de asemenea, dezvăluiri din "Dosarele Lockdown", care sunt examinate în prezent de către ancheta Covid-19 din Marea Britanie, care indică faptul că guvernul britanic era conștient de problemele cu vaccinul AstraZeneca doar "la câteva săptămâni de la lansarea vaccinului".

Un document a dezvăluit că Bell i-a spus unui oficial din domeniul sănătății că AstraZeneca "a judecat greșit unele lucruri, cum ar fi datele privind studiile clinice și producția".

Cu toate acestea, în ianuarie 2021, ministrul britanic al Sănătății de atunci, Matt Hancock, a declarat în Parlamentul britanic despre vaccinul AstraZeneca: "Aș dori să subliniez că datele de până acum privind acest vaccin sugerează că nu vor exista reacții adverse și, prin urmare, nu va exista nicio răspundere" - o afirmație la care fac referire acum avocații care îi reprezintă pe reclamanții din procesele împotriva AstraZeneca.

Potrivit The Telegraph, Hancock a solicitat o despăgubire pentru AstraZeneca, în "cazul foarte neașteptat al unor reacții adverse care nu ar fi putut fi prevăzute prin verificările și procedurile solide care au fost puse în aplicare".

BMJ afirmă că această protecție legală este în vigoare, scriind că "Chiar dacă cererea legală este împotriva AstraZeneca, contribuabilul britanic va trebui să plătească orice compensație acordată, în baza unei despăgubiri legale pe care guvernul a acordat-o companiei la începutul pandemiei".

În spatele fiecărei statistici, "există o familie sau o ființă umană care trece prin iad

La sfârșitul anului 2020, Boris Johnson, pe atunci prim-ministru al Regatului Unit, a numit vaccinul un "triumf pentru știința britanică". Cu toate acestea, potrivit The Telegraph, "În lunile care au urmat lansării, efectul secundar grav al vaccinului AstraZeneca a fost identificat de oamenii de știință".

Cu toate acestea, The Telegraph a mai relatat că "Studiile independente arată că vaccinul AstraZeneca a fost incredibil de eficient în combaterea pandemiei, salvând peste șase milioane de vieți la nivel global în primul an de la lansare".

Cu toate acestea, potrivit The BMJ, în 2021, Agenția de Reglementare a Medicamentelor și Produselor de Sănătate din Marea Britanie a descoperit o posibilă legătură între vaccin și VITT.

În aprilie 2021, Marea Britanie a încetat să mai administreze vaccinul celor sub 30 de ani, iar în luna următoare, a oprit administrarea acestuia celor sub 40 de ani, potrivit The Telegraph.

În martie 2021, Germania a încetat să mai administreze vaccinul AstraZeneca celor sub 60 de ani din cauza riscului de "cheaguri de sânge rare", în timp ce, în luna următoare, Danemarca a retras vaccinul în întregime din cauza legăturii cu cheagurile de sânge.

Tot în martie 2021, Comitetul de monitorizare a datelor și siguranței din SUA a sugerat că AstraZeneca ar fi putut furniza "informații neactualizate" autorităților americane, care au oferit "o viziune incompletă" asupra rezultatelor studiilor sale clinice.

În ciuda acestor pericole cunoscute, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat în decembrie 2021 că vaccinul AstraZeneca este "excelent", adăugând că "nu există nicio indicație pentru a nu-l utiliza". OMS a reiterat aceste afirmații în iunie 2022, afirmând că vaccinul AstraZeneca este "sigur și eficient pentru toate persoanele cu vârsta de 18 ani și peste".

Cu toate acestea, în iulie 2022, autoritatea britanică pentru Codul de practică privind medicamentele eliberate pe bază de prescripție medicală a decis că AstraZeneca a încălcat codul său prin faptul că s-a referit în mod repetat la vaccinul COVID-19 ca fiind "sigur" într-un comunicat de presă din decembrie 2020 și că afirmațiile sale "s-au bazat pe reducerea riscului relativ ... și nu pe reducerea riscului absolut ... care era un număr mult mai mic".

Vaccinul AstraZeneca nu a fost niciodată oferit public în SUA, iar astăzi, acesta nu mai este administrat în Marea Britanie.

Ca răspuns la litigiul în curs de desfășurare, AstraZeneca a declarat pentru The Telegraph într-o declarație: "Siguranța pacienților este cea mai mare prioritate a noastră, iar autoritățile de reglementare au standarde clare și stricte pentru a asigura utilizarea în siguranță a tuturor medicamentelor, inclusiv a vaccinurilor. Condoleanțe tuturor celor care au pierdut persoane dragi sau au raportat probleme de sănătate".

"Din ansamblul dovezilor din studiile clinice și din datele din lumea reală, s-a demonstrat în mod continuu că Vaxzevria [vaccinul AstraZeneca COVID-19] are un profil de siguranță acceptabil, iar autoritățile de reglementare din întreaga lume afirmă în mod constant că beneficiile vaccinării depășesc riscurile unor potențiale efecte secundare extrem de rare", a adăugat compania.

Wallskog a declarat pentru The Defender că "Incidența evenimentelor adverse este necunoscută, din cauza lipsei de studiu și de transparență în ceea ce privește evenimentele adverse", în timp ce Dressen a declarat că "AstraZeneca ar trebui să fie retrasă de pe piețele globale. Chiar și în studiile clinice, a avut o rată de evenimente adverse grave de 2,5 ori mai mare decât toate celelalte vaccinuri".”, conchide publicația fondată de activistul pentru sănătatea copiilor și politicianul american Robert F. Kennedy Jr..
 

VIDEO: Dr. John Campell se pronunță cu privire la Procesul Colectiv (eng):