ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul Mihai Tudose a declarat marți că nu crede că statul român va pierde în procesul cu Gabriel Resources, care cere despagubiri de 4,4 miliarde dolari pentru nedemararea proiectului exploatării aurifere de la Roșia Montană și a acuzat Guvernul Cioloș că în ultimele zile de mandat a înaintat actele necesare către UNESCO pentru a declara toată zona arie protejată natural, motiv pentru care nu se vor mai putea face exploatări de zăcâminte acolo în cazul în care UNESCO va finaliza procedura de declarare ca arie protejată natural.

„Eu nu cred că vom pierde procesul cu Gariel Resources. Ei invocă foarte multe investiții făcute, dar investițiile le-au făcut în: salvăm patrimoniul de acolo, au mai făcut o biserică, au plătit niște oameni. Ei au tras acum linie, au adunat toate acele cheltuieli și au zis: uite cât am investit noi. Stai puțin că tu ai spus că investești în mailing, în săpat după aur, nu în spoturi la TV, nu în drumuri, nu în muzee. Una e să sapi și alta e să-ți dăm voie să faci orice. Ei, chiar orice nu merge”, a declarat Mihai Tudose la România TV.

Tudose a spus că fostul premier Dacian Cioloș ar trebui să dea explicații cu privire la decizia de a cere la UNESCO declararea zonei Roșia Montană ca arie protejată natural.

„Poate îl întrebați și pe domnul Cioloș de ce în ianuarie, înainte să plece, în ultimele zile, toată zona a declarat-o arie protejată natural și a trimis hârtiile pe la UNESCO. Adică nu mai sapi o gropiță acolo nici să sapi după râme, că e arie protejată, lucru care probabil că va conta la acel arbitraj. De ce a făcut-o nu știu, dar probabil că va trebui să răspundă dânsul. El era șeful la tribul acela de tehnocrați, ăla deștept care ne tot dă lecți acum. Să spună că habar nu a avut, lucru pe care tind să îl cred, pentru că nu prea știa ce se întâmplă pe acolo, dar întrebăm atunci pe celebrul ministru al Mediului. Pe 4 ianuarie, în guvernarea îngrozitor de foarte tehnocrată s-a întâmplat acest lucru. Era încă guvernul Cioloș pe aici prin clădire”, a mai spus șeful Executivului.

El a susținut că România nu va mai putea exploata resursele minerale de la Roșia Montană dacă această zonă va fi declarată arie protejată, precizând că anularea la UNESCO a procedurii inițiate de către Guvernul Cioloș este greu de realizat.