ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Autoritățile comunei Gornet din județul Prahova au atacat în instanță ordinul de carantinare a unui sat al comunei și îi cer șefului DSU, Raed Arafat, o analiză urgentă a cazurilor din zona respectivă, precum și plata unei despăgubiri de 500.000 de euro, informează Agerpres

Potrivit unui comunicat emis, sâmbătă, de avocatul Bogdan Dumitru, care reprezintă în instanță Primăria Gornet, autoritățile locale îi solicită șefului DSU să declanșeze în regim de urgență evaluarea cazurilor de COVID-19 din comună pentru a se stabili cu exactitate dacă la momentul emiterii ordinului de carantinare exista un procent de persoane infectate superior pragului stabilit de INSP.

Apărătorul legal al Primăriei Gornet arată consecințele nefaste ale carantinării localității, care a determinat „starea de spirit și moralul scăzut al cetățenilor”, creșterea imediată a șomajului și a excluziunii sociale.

Autoritățile locale, reprezentate de avocatul Bogdan Dumitru, au introdus în instanță o acțiune în anulare a ordinului prin care s-a instituit carantina în satul Gornet, acțiunea fiind trimisă Curții de Apel București.

Potrivit documentelor puse la dispoziția presei de către avocat, autoritățile locale cer și obligarea DSU la plata sumei de 500.000 de euro, echivalent în lei, către comuna Gornet cu titlul de daune morale/daune interese, în condițiile în care peste 450 de persoane au rămas fără locuri de muncă din cauză că nu au mai fost primite de către angajatorii din alte localități, iar cetățenii comunei nu sunt primiți în magazine, farmacii și alte locuri publice din comunele limitrofe, fiind total izolați și chiar „apostrofați”.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Prahova a votat, miercuri, instituirea carantinei zonale în satul Gornet, după ce, în decurs de două săptămâni, în comună au fost depistate 15 cazuri de COVID-19. Ulterior, șeful DSU a emis un ordin în acest sens. 

În aceeași zi, Raed Arafat a semnat și ordinul de plasare în carantină a localității Cartojani din comuna Roata de Jos, județul Giurgiu, prima care a suferit această măsură după intrarea în vigoare, marți, a noii legi a carantinării și izolării, puternic contestată de societatea civilă din România pentru anumite prevederi care lasă loc unor potențiale abuzuri de putere.