ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În urmă cu două zile, Avocatul Poporului, instituție în fruntea căreia liberalii nu o mai vor pe Renate Weber, a trimis Ministerului Sănătății o recomandare pentru a reglementa situația pacienților cu COVID-19 asimptomatici, internați obligatoriu în spital, considerând neconstituțional cadrul legislativ. Avocatul Poporului a adus ca argument faptul că statele membre ale Uniunii Europene nu au luat această măsură, Romania fiind singura țară din Europa în care pacienții asimptomatici sunt obligați să se interneze fără să li se ceară consimțământul și fără să poata refuza. 
 
În acest demers către ministrul Nelu Tătaru s-a raliat și Promedica, sindicatul medicilor din România. Care, de asemenea, cere ministrului Sănătății să nu mai interneze pacienții cu COVID-19, asimptomatici.  Președintele Promedica, Eleodor Cârstoiu, susține că internarea lor a fost justificată la început, când nu se știa foarte mult despre coronavirus, „însă perpetuarea acestui stil de a ataca epidemia de COVID-19 nu mai este un lucru bun”.

„Din numărul total de bolnavi asimptomatici, nu cred că am ajuns să testăm 10% dintre ei. 90% dintre asimptomatici, după părerea noastră dacă nu chiar mai mult, sunt printre noi, nu sunt testați, nu s-au făcut testări în masă. 90% dintre asimptomatici pot transmite boala la fel ca cei 10%. A interna și nu doar a izola acești oameni este deja prea mult. Există studii care arată că încărcarea virală la pacienții severi este de 60 de ori mai mare decât la pacienții cu formă ușoară de boală” a declarat pentru RFI președintele Promedica.

„Izolarea alături de familie este logică, pentru că până a fi diagnosticați ca purtatori ai coronavirusului, ei au locuit cu familia. (…) Ei ar trebui lăsați împreună cu familia iar statul, comunitatea să le asigure tot ce le trebuie până când sunt testați și membrii familiei, pentru a vedea care dintre ei sunt purtători sau nu ai virusului. Izolarea lor în secții de spital, secții de spital care au rol curativ, nu prea are logică și sens. Bolnavul asimptomatic, în primul rând, nu poate primi un tratament care să ucidă virusul, pentru că nu există, nu doar pentru acest virus. Apoi, fiind asimptomatic, nici simptome nu avem pe care să le tratăm” a mai spus Eleodor Cârstoiu.

Avocatul Poporului susține că România este singurul stat din Uniunea Europeană care a internat obligatoriu și pe perioada stării de urgență și pe perioada stării de alertă toate persoanele infectate, chiar dacă nu au prezentat simptome. „La nivel internațional, din informațiile comunicate pe site-ul oficial al Organizației Mondiale a Sănătății, rezultă că statele membre ale Uniunii Europene, cât și Marea Britanie și Elveția nu au luat măsura internării obligatorii a persoanelor confirmate pozitiv cu COVID-19 care sunt asimptomatice”, a mai arătat Avocatul Poporului. Potrivit instituției, un argument suplimentar în susținerea demersurilor îl reprezintă un ordin al ministrului Sănătății care prevede că ”persoanele infectate cu acest virus care rămân asimptomatice pe toată durata evoluției infecției nu primesc tratament, întrucât nu s-a demonstrat că ar reduce durata de excreție a virusului”.