ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După ce marți anunța cu bucurie că a primit o scutire medicală privind vaccinarea Covid și că va participa la competiția Australian Open, sârbul Novak Djokovici, numărul 1 mondial la tenis, a întâmpinat probleme la sosirea în Aeroportul din Melbourne, unde îi este refuzată intrarea în Australia sub diferite motive.
 
ACTUALIZARE 23:30 Tatăl tenismenului Novak Djokovici, Srdjan Djokovici, a făcut declarații incendiare despre modul în care autoritățile australiene îl tratează pe fiul său, reținut în aeroportul din Melbourne sub pretextul unor probleme cu viza de intrare în țară și scutirea medicală privind vaccinarea Covid.

„În această seară, fiul meu este ținut în captivitate în Australia, dar n-a fost niciodată mai liber. Din acest moment, Novak a devenit un simbol și un lider al lumii libere, lumea celor sărmani și oprimați, țări și popoare”, a declarat Srdan Djokovic, citat de televiziunea sârbă și de 3dots.ro

Tatăl tenismenului nr. 1 mondial e mândru că fiul său a reușit să demonstreze că „până și o țară mică, dar eroică, precum Serbia poate avea cel mai bun jucător de tenis al lumii, cel mai bun sportiv al tuturor timpurilor și că adevărul nu poate fi ascuns pentru prea multă vreme”.

„Îl pot închide în această seară, îi pot pune lanțuri mâine, dar adevărul este precum apa și își va găsi întotdeauna calea. 

Novak este un Spartacus al acestei lumi, care nu suportă nedreptatea, colonialismul și ipocrizia și luptă pentru egalitatea tuturor popoarelor de pe această planetă, fără deosebire de culoarea pielii, religie și avere”, a adăugat Srdan Djokovic.

„Novak a demonstrat că orice țel poate fi atins și este un model pentru milioane de oameni și copii pe care îi inspiră să-și împlinească propriile lor vise.

Poate că lumea bogată dorește ca Nole să nu mai joace tenis, dar asta va releva adevărata sa față, iar din acest punct încolo va începe un joc mult mai serios.

Pe de o parte vor fi membrii lacomi și aroganți ai oligarhiei mondiale, iar pe de alta, întreaga lume liberă, care încă mai crede în dreptate, adevăr, fair play și în visele copiilor lor”, speră Srdan Djokovici, tatăl tenismenului Novak Djokovici.
 
Președintele Serbiei, Aleksandar Vucici, a discutat cu Novak Djokovici și susține că va întreprinde toate demersurile internaționale în apărarea acestuia.
 
„Tocmai am terminat o conversație telefonică cu Novak Djokovic. I-am spus că toată Serbia este alături de el și că autoritățile noastre iau toate măsurile pentru a opri hărțuirea celui mai bun tenismen din lume în cel mai scurt timp posibil. În conformitate cu toate normele internaționale, Serbia va lupta pentru Novak Djokovic, pentru dreptate și adevăr. Apropo, Novak este puternic, așa cum îl cunoaștem cu toții”, a scris președintele Vucici pe Instagram

ȘTIREA INIȚIALĂ: Novak Djokovic a fost plasat în camera de izolare a Aeroportului din Melbourne, cu pază polițienească la ușă, dezvăluie tatăl său, după ce echipa tenismenului ar fi greșit cererea de viză solicitată pentru participarea la Australian Open, alegând un tip de viză care nu permite scutirea medicală de la vaccinarea Covid, potrivit The Daily Mail. Nu se știe însă dacă viza sau declarațiile politicienilor vacciniști au înclinat mai tare balanța, având în vedere că însuși prim-ministrul Australiei, Scott Morrison, a avut o ieșire nervoasă, în care îl amenința pe tenismenul nr. 1 mondial că îl va trimite înapoi „cu următorul avion spre casă”.
 
Până una-alta, Djokovici este ostatic de ore întregi în vama australiană, așteptând permisiunea de intrare sau decizia de întoarcere. Genul acesta de rețineri și expulzări pentru motive controversate erau caracteristice, înainte de 2020, doar statelor din spațiul ex-sovietic și nimeni nu și-ar fi imaginat că democrațiile occidentale sunt capabile de un asemenea comportament. Însă Australia nu mai este de mult o democrație, dacă e să ne gândim la modul violent în care a reprimat protestele anti-vaccinare obligatorie și la construirea de lagăre pentru cei testați pozitiv la SARS-CoV-2, dar și la măsurile extrem de dure de luate de guvernele și parlamentele regionale sub pretextul pandemiei.
 


 

Djokovic, în vârstă de 34 de ani, a aterizat pe aeroportul din Melbourne cu un zbor Emirates din Dubai în jurul orei 23:15. Acesta ar fi fost interogat până la 1:15 într-un birou al poliției australiene de frontieră, potrivit Blic.rs. Apoi, el a fost plasat într-o cameră de izolare cu doi gardieni staționați afară, pe fondul disputei în curs de desfășurare. Chiar dacă i s-a acordat un permis medical pentru a participa nevaccinat la Australian Open, vameșii australieni pretind că tipul de viză pentru care a aplicat echipa sa ar fi unul care nu permite excepții de la vaccinarea Covid. Scutirea de obligativitatea injectării i-ar fi fost dată de guvernul statului australian Victoria și Tennis Australia.

Jucătorul în vârstă de 34 de ani a fost reținut la vamă după ce un membru al echipei sale a făcut o greșeală majoră, solicitând o subclasă de viză care nu se aplică jucătorilor de tenis, au declarat surse pentru The Sydney Morning Herald. Nu este clar ce cale de acțiune îi rămâne deschisă sportivului. În cazul unor litigii similare, călătorii au fost reținuți la aeroport înainte de a fi trimiși cu avionul înapoi în țara de origine, notează cu satisfacție The Daily Mail. Aceeași satisfacție pe care a avut-o și politrucul vaccinist Scott Morrison care l-a amenințat pe Djokovici că îl va trimite înapoi „cu următorul avion spre casă”.
 
Revista sârbească Blic, citată de Eurosport, a identificat 3 motive pentru care Djokovici a întâmpinat probleme la intrarea în Australia:
 
1. Scutirea Medicală: se pare că aceasta i-a fost acordată de medici din Serbia, care au atestat că sportivul a fost bolnav de coronavirus în ultimele 6 luni și s-a vindecat, motiv pentru care nu necesită vaccinarea. Validitatea acestei scutiri ar fi pusă la îndoială sau cel puțin investigată de autoritățile australiene.
 
2. Viza nepotrivită: Un membru al echipei lui Novak Djokovici ar fi aplicat pentru o viză de muncă greșită, care nu permite excepții medicale pentru admiterea persoanelor nevaccinate în Australia. Acest lucru a stârnit o adevărată furtună în rândul autorităților, până într-acolo încât ministrul Sportului a vorbit despre asta, anunțând public că va respinge cererea lui Djokovic de a intra în Australia.
 
3. Guvernul regional care găzduiește competiția nu susține viza pentru participarea lui Djokovici: în timp ce Novak era încă în aer, poliția de frontieră australiană a trimis autorităților statului australian Victoria o cerere de sprijinire a vizei lui Novak Djokovic, deoarece statul Victoria este partener al Tennis Australia în organizarea competiției. Australian Open. Oficialii statului Victoria au tras de timp, cerând poliției de frontieră să le trimită cererea în scris, iar când a sosit o astfel de cerere – au refuzat să „sprijine” viza pentru echipa lui Djokovici.

Agenții federali au întrebat guvernul statului Victoria dacă este dispus să susțină și viza echipei lui Novak Dkokovici, dar reprezentanții regionali au refuzat. Jaala Pulford, ministrul Muncii din Guvernul statului Victoria, a publicat un mesaj pe Twitter în care a spus că aceasta este „o chestiune care ține de guvernul federal”.
 
„Guvernul federal ne-a întrebat dacă vom susține acordarea vizei care să-i permită lui Novak Djokovici să intre în Australia.
 
Nu îl vom sprijini pe Novak Djokovici în demesul de a obține o viză individuală pentru a participa la turneul de Grand Slam Australian Open 2022.
 
Am explicat mereu foarte clar două aspecte: aprobările de vize sunt de competența Guvernului Federal, iar scutirile medicale sunt de competența medicilor”, a scris ministrul regional Jaala Pulford, miercuri, pe Twitter.
 
Până la ora publicării acestui articol, Novak Djokovici nu a făcut noi precizări nici pe Twitter, nici pe Facebook, ultima postare fiind cea în care își anunța participarea la Australian Open în drum spre avion. Știri pe Surse chiar speculează că Novak Djokovici ar fi fost arestat, de vreme ce nu mai are acces la telefonul mobil și nici nu poate discuta cu vreun membru al echipei sale.
 
Vă vom ține la curent cu noutățile!