ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 21:15 Explozia primei bombe, în biserica din orașul Tanta, a ucis cel puțin 27 de oameni. Alții 78 sunt răniți. „Explozia a avut loc în primele rânduri, aproape de altar, în timpul Liturghiei", a declarat presei generalul Tarek Atiya, ministru de interne adjunct, conform publicației „Le Figaro”.  
 
Al doilea atentat a fost comis la intrarea într-o biserică din Alexandria. Atacatorul, „echipat cu o centură explozivă”, a încercat să intre în biserica Saint-Marc, unde se afla și Papa Tawadros al II-lea, liderul Bisericii Copte. Polițiștii l-au împiedicat să intre, iar atentatorul s-a detonat, a declarat ministrul de interne. 

Această nouă explozie a provocat decesul a cel puțin 17 oameni și rănirea altor 41, potrivit Ministerului Sănătății din Egipt..

Ambele atacuri au fost revendicate de ISIS, printr-o declarație difuzată de agenția de propagandă Amaq.

„Mă rog pentru cei morți și pentru victime", a declarat Papa Francisc. „Fie ca Domnul să convertească inimile oamenilor care seamănă teroare, violență și moarte și chiar și inimile celor care produc și fac trafic cu arme”, a spus Papa Francisc, la sfârșitul liturghiei din Duminica Floriilor, în fața a zeci de mii de oameni adunați în Piața Sf. Petru, relatează Reuters.
  
ACTUALIZARE 18:30 Statul Islamic a comis cele două atacuri cu bombă din Egipt de duminică, în ziua Floriilor, soldate cu cel puțin 36 de morți și peste 100 de răniți, a anunțat agenția de presă afiliată grupării jihadiste Amaq, relatează Reuters.

„O grupare care aparține Statului Islamic a comis cele două atacuri în biserici din orașele Tanta și Alexandria”, potrivit Amaq.

Două atentate cu bombă au vizat duminică două biserici creștine copte din Egipt - unul soldat cu cel puțin 27 de morți în orașul Tanta, iar celălalt soldat cu cel puțin 11 morți la Alexandria, înaintea unei vizite a Papei Francisc în Egipt pe 28 și 29 aprilie.

Primul atentat a avut loc cu puțin înainte de ora locală 10.00 (11.00, ora României, în plină sărbătoare a Floriilor, în Biserica Mar Girgis (Sf. Gheorghe) din Tanta, un oraș situat la aproximativ 100 de kilometri de Cairo, în Delta Nilului.

Câteva ore mai târziu, altă explozie a avut loc la Biserica Mar Morcos (Sf. Marcu) din Alexandria, soldată cu 11 morți și 35 de răniți. 
 
Știre inițială 
 
Cel puțin 25 oameni au murit și alți 40 au fost răniți în biserica Mar Grigis din Tanta, o localitate aflată la 96 de kilometri nord de Cairo. În biserică se aflau zeci de creștini copți, minoritate religioasă din Egipt.

Explozia de azi are loc cu trei săptămâni înainte de vizita Papei Francisc în Egipt.

Copții din Egipt, care țin de Biserica Ortodoxă din Alexandria, sunt cea mai mare comunitate creștină din Orientul Mijlociu. Comunitatea lor a mai fost vizată și în trecut de atentate sângeroase.

Creștinii copți reprezintă aproape 10 la sută din populația de 91 de milioane de locuitori a Egiptului. Ei își bazează credința pe învățăturile apostolului Marcu, care a introdus creștinismul în Egipt.
 
Potrivit guvernatorului din Gharbia, generalul Ahmad Deiflui, nu există informații cu privire la natura acestui "atentat". "Ori o bombă a fost plasată înăuntru sau cineva s-a aruncat în aer", a spus el.