ACTUALIZARE 21:15 Explozia primei bombe, în biserica din orașul Tanta, a ucis cel puțin 27 de oameni. Alții 78 sunt răniți. „Explozia a avut loc în primele rânduri, aproape de altar, în timpul Liturghiei", a declarat presei generalul Tarek Atiya, ministru de interne adjunct, conform publicației „Le Figaro”.  
 
Al doilea atentat a fost comis la intrarea într-o biserică din Alexandria. Atacatorul, „echipat cu o centură explozivă”, a încercat să intre în biserica Saint-Marc, unde se afla și Papa Tawadros al II-lea, liderul Bisericii Copte. Polițiștii l-au împiedicat să intre, iar atentatorul s-a detonat, a declarat ministrul de interne. 

Această nouă explozie a provocat decesul a cel puțin 17 oameni și rănirea altor 41, potrivit Ministerului Sănătății din Egipt..

Ambele atacuri au fost revendicate de ISIS, printr-o declarație difuzată de agenția de propagandă Amaq.

„Mă rog pentru cei morți și pentru victime", a declarat Papa Francisc. „Fie ca Domnul să convertească inimile oamenilor care seamănă teroare, violență și moarte și chiar și inimile celor care produc și fac trafic cu arme”, a spus Papa Francisc, la sfârșitul liturghiei din Duminica Floriilor, în fața a zeci de mii de oameni adunați în Piața Sf. Petru, relatează Reuters.
  
ACTUALIZARE 18:30 Statul Islamic a comis cele două atacuri cu bombă din Egipt de duminică, în ziua Floriilor, soldate cu cel puțin 36 de morți și peste 100 de răniți, a anunțat agenția de presă afiliată grupării jihadiste Amaq, relatează Reuters.

„O grupare care aparține Statului Islamic a comis cele două atacuri în biserici din orașele Tanta și Alexandria”, potrivit Amaq.

Două atentate cu bombă au vizat duminică două biserici creștine copte din Egipt - unul soldat cu cel puțin 27 de morți în orașul Tanta, iar celălalt soldat cu cel puțin 11 morți la Alexandria, înaintea unei vizite a Papei Francisc în Egipt pe 28 și 29 aprilie.

Primul atentat a avut loc cu puțin înainte de ora locală 10.00 (11.00, ora României, în plină sărbătoare a Floriilor, în Biserica Mar Girgis (Sf. Gheorghe) din Tanta, un oraș situat la aproximativ 100 de kilometri de Cairo, în Delta Nilului.

Câteva ore mai târziu, altă explozie a avut loc la Biserica Mar Morcos (Sf. Marcu) din Alexandria, soldată cu 11 morți și 35 de răniți. 
 
Știre inițială 
 
Cel puțin 25 oameni au murit și alți 40 au fost răniți în biserica Mar Grigis din Tanta, o localitate aflată la 96 de kilometri nord de Cairo. În biserică se aflau zeci de creștini copți, minoritate religioasă din Egipt.

Explozia de azi are loc cu trei săptămâni înainte de vizita Papei Francisc în Egipt.

Copții din Egipt, care țin de Biserica Ortodoxă din Alexandria, sunt cea mai mare comunitate creștină din Orientul Mijlociu. Comunitatea lor a mai fost vizată și în trecut de atentate sângeroase.

Creștinii copți reprezintă aproape 10 la sută din populația de 91 de milioane de locuitori a Egiptului. Ei își bazează credința pe învățăturile apostolului Marcu, care a introdus creștinismul în Egipt.
 
Potrivit guvernatorului din Gharbia, generalul Ahmad Deiflui, nu există informații cu privire la natura acestui "atentat". "Ori o bombă a fost plasată înăuntru sau cineva s-a aruncat în aer", a spus el.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews