Opinia Zilei Irina Bazon: Ieșirea din frică și iluzie – viața și Creația ca daruri de la Dumnezeu versus lumea totalitară a „supraomului”Atrocitățile acestui secol sunt consecința monstruoasă a decăderii conștiinței umane, a faptului că omul și-a renegat însușirile ce îi dau valoarea de persoană creată după chipul și asemănarea lui Dumnezeu, astfel, s-a renegat pe sine.
Pr. Ioan Istrati: Preotul tras de barbă pe holurile inchisoriiAcum trei ani, ne cheamă o doamnă foarte distinsă, pe mine și pe încă un preot, să facem Sf. Maslu tatălui ei. O casă cu mobilă de mahon, impecabilă, sculpturi vechi de lemn. Bătrânul e la pat, sub o plapumă, o mână de om, se chinuie cu dureri mari.
Conferință despre martirul aromân Papa Lambru duminică în CapitalăDuminică, 3 iulie, la Muzeul Național al Țăranului Român din Capitală, va avea loc o conferință dedicată preotului martir aromân din Albania, Haralambie Balamace, transmite Romanian Global News.
CERTITUDINEA Miron Manega: De ce 28 iunie? De ce Eminescu? Galeria ticăloșilor din Parlamentul României. IN MEMORIAM Doru Dinu GlăvanSimbolul Mihai Eminescu, adoptat de Doru Dinu Glăvan pentru UZPR, este chiar simbolul libertății cuvântului. Orice ziarist care se opune, fățiș sau pe ascuns, acestui principiu vital și definitoriu pentru propria menire, este un impostor. Ca și militarul de carieră care refuză să-și apere țara cu arma în mână, ca să nu-l împuște cineva.
Pr. Ioan Istrati: LEAGĂNUL DE LACRIMIFemeia a izbucnit în plâns. Da, părinte, am ucis copilașul din mine. Asistenta mi-a zis când i-a zdrobit capul, că era un băiețel cu ochi albaștri.
CALENDARUL ZILEI 1 iulie: Sfinții Mucenici și Doctori fără de arginți Cosma și Damian, cei din RomaAcești Sfinți Doctori fără de arginți Cosma și Damian din Roma au trăit în zilele împăratului Carin. Din sinaxar aflăm că ei erau frați, iar după ce au deprins meșteșugul doctoriei au început să vindece atât oamenii, cât și animalele. Nu cereau în schimb bani
SFÂNT ROMÂN 1 iulie: Sfântul Leontie de la RădăuțiLeontie s-a născut din părinți dreptmăritori creștini, în orașul Rădăuți, la începutul secolului al XIV-lea. Încă din copilărie, mergând cu părinții săi la biserică, a fost cuprins de o mare dragoste față de casa lui Dumnezeu, unde, mai
Patriarhia Bulgariei dorește oare să-l autohtonizeze pe Sfântul Apostol Andrei încercând să-l așeze deasupra Mitropoliei din Durostorum?Pentru a putea răspunde la această întrebare trebuie să facem câteva precizări asupra teritoriului actual al Bulgariei și asupra populațiilor care s-au născut, au trăit aici înainte de anul 632, data formării unui stat cunoscut sub numele de Vechea Bulgarie Mare.
Opinia Profesorului Nicicînd nu visam ca, avînd la Cotroceni un fost profesor drept președinte, nivelul educației școlare să ajungă atît de jos! OPINIA PROFESORULUICitind articolele din presă despre rezultatele obținute la examene de elevii din gimnazii anul acesta, am meditat iarăși cu amar la soarta învățămîntului românesc apăsată de această dată de „guvernul meu” – mai întîi liberal-userist, apoi liberal-pesedist.
CALENDARUL ZILEI 30 iunie: Sfântul Ierarh Ghelasie de la Râmeț. Moaștele sale au fost descoperite în anul 1925, în urma unei ploi torențialeSfantul Ierarh Ghelasie de la Râmeț a trăit în secolul al XIV-lea, mai întâi ca sihastru pe valea pârâului Râmeț din Munții Apuseni și apoi ca egumen al Mănăstirii Râmeț din județul Alba. Pe peretele bisericii de la Râmeț,
VIDEO și CD GRATUIT Frumusețile Ortodoxiei: Muzică psaltică veche de 300 de ani scoasă la lumină de formația de muzică bizantină Psalmodia a Universității Naționale de Muzică din București. VIDEO și CD GRATUITConcertul și dubla lansare au fost transmise online în direct prin intermediul platformei multi-media ortodoxe Lumina Cuvântului. Vă invităm să urmăriți bijuteriile psaltice cântate de corul Psalmodia după 300 de ani:
Proiect național Ion Spânu: Proiect național: Reactivarea Mitropoliei Tomisului, ca semn al întoarcerii la originea BOR!Citim din volumul „Istoria Românilor”, editat de Academia Română: „Biserica noastră Ortodoxă este de origine apostolică, iar prin succesiunea șirului de ierarhi orânduiți de Sfântul Apostol Andrei până azi s-a păstrat, nu numai în Dobrogea, dar și pe întreg cuprinsul românesc, garanția autenticității Evangheliei lui Hristos, peste veacuri”.
Opinie de la Cernăuți Maria Toacă: CE NE-AR SPUNE BUNICUL LUI ȘTEFAN CEL MARE, DACĂ L-AM ÎNTÂLNI ASTĂZI, 29 IUNIE, PRIN CERNĂUȚI? Iancu Flondor și Traian Popovici, nedoriți de Comisia ucraineană de toponomie a orașuluiStau cu răspunsul comisiei pentru toponimie în față și caut strada cu numele Grigore Nandriș, căci ni se răspunde că avem deja acest nume la Cernăuți. N-o găsesc, pentru că nu există, nici măcar prin văgăunile Horecei sau prin alte suburbii.
In Memoriam Muzeul de Istorie a României anunță moartea a doi mari cercetători: istoricul Cristian Andrei Scăiceanu și arheologul Radian Romus AndreescuColectivul Muzeului Național de Istorie a României regretă profund dispariția celui ce a fost Cristian Andrei Scăiceanu, filatelist, colecționar și istoric al filateliei românești.
CALENDARUL ZILEI 29 iunie: Nașterea istoricului Nicolae Bălcescu, sufletul Revoluției de la 1848. „Istoria este cea dintâi carte a unei nații”Se împlinesc 203 de ani de la nașterea lui Nicolae Bălcescu, conducător al Revoluției de la 1848 din Țara Românească. Ca istoric, marea sa operă a fost „Românii supt Mihai-Voievod Viteazul”
SĂRBĂTOAREA ZILEI 29 iunie: Sfinții Apostoli Petru și Pavel. LA MULȚI ANI! Predica vrednicului de pomenire Părinte CleopaSfînta noastră Biserică prăznuieștre astăzi pomenirea Sfinților și întru tot lăudaților Apostoli Petru și Pavel, cei dintîi pe scaun șezători și propovăduitori ai Evangheliei lui Hristos. Cine dintre fiii Bisericii noastre nu a auzit de numele lor?
Prof. Constantin Barbu: EMINESCU. Istorisirea celei mai cumplite crime din istoria României. Ziua sechestrării și arestării ilegale a ziaristului Mihai Eminescu, marți, 28 iunie 1883Arestarea lui Eminescu în ziua de 28 iunie 1883 este pusă la cale de Titu Maiorescu, pe post de cauza instrumentală a Regelui Carol I. Ca să înțelegem cea mai complicată zi din viața lui Eminescu, ziua sechestrării și arestării ilegale, marți 28 iunie 1883
File de Istorie Prof. Florin Constantiniu: Datoria cea mai sfântă a clasei politice din România este să readucă Basarabia în frontierele românești. Prefață la SĂPTĂMÂNA PATIMILOR (23-28 iunie 1940). Cedarea Basarabiei și a nordului Bucovinei - de Mihai PelinAnexarea de către Uniunea Sovietică a Basarabiei și nordului Bucovinei1, la 28 iunie 1940, a fost consecința directă a Pactului Molotov-Ribbentrop și a izolării politice și militare din acea perioadă a României.
ISTORIA ZILEI Prof. Nae Georgescu: Ultima zi la Timpul a lui Eminescu. Într-un climat general de comploturi și conspirații – ce înseamnă o cabală în plus, aceea din 28 iunie 1883, prin care și Eminescu este declarat public nebun pentru a nu mai putea deține funcții!?Ca să mă extrag din parantezele și generalitățile d-nelor care mă citează din auzite ca făcător de mitologie eminesciană, redau, cât se poate de scurt, opiniile mele despre ultima zi la Timpul a lui Eminescu.
Ion Spânu: Amatorism periculos. Datul cu părerea despre Eminescu și fatidica zi de 28 iunie 1883Uneori, chiar cînd cineva pare să te laude, printre rînduri poți să vezi săgeți otrăvite pe care lăudătorul ți le aruncă din motive știute numai de el. Așa face și colegul Ioan Buduca, în articolul „Eminescologi detectivi”
VIDEO EXCLUSIV Societatea semi-secretă Carpații a fost desființată în ziua arestării lui Eminescu. Generalul Radu Theodoru la 28 iunie, ziua condamnării la moarte civilă a Românului Absolut: „Eminescu este Biblia Românismului"Veteranul de război și legendarul explorator, scriitor și general Radu Theodoru, ne-a mărturisit la 28 iunie, data fatidică a primei arestări a lui Mihai Eminescu, crezul său despre Românul Absolut:
ULTIMUL ARTICOL Mihai Eminescu: PENTRU LIBERTATEA PRESEI (Ultimul Articol la Timpul - 28 iunie 1883)Cât pentru presă, am putea să-l asigurăm pe regim că oricât de cumplite ar fi actele sale de răzbunare, nu va fi în stare nici el a abate unele caractere tari ce se găsesc într-însa, și teamă ne e că, căutând victoria peste tot, va pierde și cea deja câștigată în monstruoasa sa pornire de a-și subjuga și presa.
FOTOGRAFII Monument distrus de sovietici restabilit la Florești, Basarabia, azi, 28 iunie 2022Azi, 28 iunie 2022, cu incepere de la ora 12.00 în orașul Florești (bd. Victoriei nr. 10) va avea loc inaugurarea monumentului eroilor români căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial în vara anului 1941 când a fost dezrobită Basarabia.
FOTO Documente INEDITE publicate de Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe despre Notele ultimative sovietice din 26-28 iunie 1940Încheierea Pactului Ribbentrop-Molotov a înrăutățit situația geopolitică a României, care s-a găsit plasată între cele două mari puteri, Germania și Uniunea Sovietică, ambele fiindu-i ostile, în special Uniunea Sovietică. În fața acestei
VIDEO 28 iunie 1883: Conducătorul ziarului Timpul, Mihai Eminescu, este arestat la 33 de ani, devenind primul ziarist deținut politic al RomânieiPe 28 iunie 1883, ziaristul incomod Mihai Eminescu, conducătorul jurnalului conservator "Timpul", este arestat apoi internat forțat într-o clinică de boli nervoase
File de Istorie Neagră TRĂDAREA ȘI SFÂRTECAREA ROMÂNIEI - bucuria Germaniei și a Rusiei. 28 iunie 1940: pierderea Basarabiei și a nordului Bucovinei. Raul Bossy: „Începutul tragediei neamului românesc”Pe 28 iunie 1940, URSS trimitea României al doilea ultimatum, din decurs a două zile, în care își manifesta agresivitatea și dorința de a ocupa Basarabia și Bucovina de Nord (și Herța, ulterior) cât mai repede.
ISTORIA ZILEI Ion Spânu: 28 iunie 1883, O ZI NEAGRĂ A CULTURII ROMÂNE: ARESTAREA LUI EMINESCU!Este ciudat că și după 138 de ani ne punem întrebarea dacă, în 28 iunie 1883, Eminescu a fost arestat pentru vreun delict comis sau internat din cauza unei boli de care suferea. Avem la dispoziție sute de documente care pot lămuri
VIDEO ZI DE DOLIU NAȚIONAL. 28 iunie 1940: Cum am pierdut Basarabia și nordul Bucovinei. SINGURI în fața atacurilor de la Est și de la Vest. VIDEO28 iunie 1940 va rămâne pentru întotdeauna o zi neagră pentru istoria poporului român. Astăzi se împlinesc 80 de ani de când, în urma ultimatumurilor din 26 și 27 iunie 1940, Armata Roșie sovietică a ocupat vechile teritorii românești ale Basarabiei, nordului Bucovinei și Ținutului Herței,
GALERIE FOTO 28 iunie 1940 - PIERDEREA Basarabiei și a nordului Bucovinei ÎN CÂTEVA IMAGINIÎn lucrarea O istorie sinceră a poporului român (Univers enciclopedic, București, 1997), istoricul Florin Constantiniu detaliază traseul ocupării de ruși a teritoriilor românești la data de 28 iunie 1940:
CALENDARUL ZILEI 28 iunie: Aducerea moaștelor Sfinților Mucenici doctori fără de arginți și făcători de minuni Chir și IoanSfinții Mucenici Chir și Ioan au trăit în timpul împăratului Dioclețian (secolul al IV-lea). Sunt numiți doctori fără de arginți, deoarece îi îngrijeau pe cei bolnavi fără să primească vreo răsplată.
ISTORIA ZILEI 27 iunie 1840: Nașterea scriitorului SAMSON Bodnărescu. Poezia dedicată de EMINESCU prietenului său de Sfântul SamsonSamson Bodnărescu s-a născut la data de 27 iunie 1840, satul Voitinel, județul Suceava și a murit la 3 martie 1902, în Pomârla, județul Botoșani.
Sinaxarul demnității românești. 27 Iunie 1953: Episcopul Ioan SuciuS-a născut la Blaj, la 4 decembrie 1907, într-o familie de preoți. După mamă (Maria), era nepotul vestitului orator Ioan Coltor, canonic arhidiecezan. Tatăl său, preotul Vasile Suciu, a fost prefectul Tipografiei și Librăriei Seminarului Teologic.
CALENDARUL ZILEI 27 iunie: Sfântul Cuvios Samson, primitorul de străiniSfântul Cuvios Samson s-a născut din părinți bogați în Roma antică. Sfântul Samson a fost rudă cu împăratul Constantin cel Mare (306-337).
MĂRTURIE Pr. Arhim. Mihail Stanciu: SFÂNTUL ANTIM IVIREANUL ȘI CINSTIREA LUI ÎN GEORGIA NATALĂ (26 iunie)Ziua de 26 iunie (13 iunie după calendarul vechi) are pentru creștinii ortodocși din Georgia o strălucire aparte. Este ziua de prăznuire locală a Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, mitropolitul Țării Românești (1708-1716) și inițiatorul renașterii culturale.
ANIVERSARE Ziarul Lumina: Părintele Ioan Iovan - duhovnicul din temnița Aiudului la 100 de ani de la naștere (26 iunie 1922)Temnițele ateismului comunist au înghițit cu cea mai nestăvilită voracitate valorile umane ale acestui popor, încât și astăzi semnele mutilării se văd. Confuzia, lipsa reperelor, lipsa discernământului sunt semne clare că poporul nostru suferă enorm.
UN APEL NAȚIONAL APEL PENTRU REACTIVAREA MITROPOLIEI TOMISULUI! Pământul sfânt pe care au călcat Sfinții Apostoli Andrei și Filip trebuie ridicat la rang de Mitropolie, spun credincioșii semnatari ai Apelului național transmis ActiveNewsRedacția ActiveNews a primit din partea credincioșilor Tomisului un Apel pentru reactivarea Mitropoliei Tomisului transmis în zi de mare praznic pentru Ortodoxie și poporul român, pe 24 iunie 2022, la sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul
DESCOPERIRE / FOTO DESCOPERIRE. Monahul Filotheu Bălan: CEL mai VECHI TRICOLOR ROMÂNESC – pe blazonul cneazului Cândea din Țara Hațegului, din sec. XIII. FOTOÎn luna Martie a anului 2013 am fost invitat de cîțiva preoți din Țara Hațegului să vorbesc cu credincioșii de la cîteva parohii ale acestui străvechi pămînt românesc, scrie Monahul Filotheu Bălan de la Mănăstirea Petru Vodă.
Elena Solunca: Creștinismul - vocație a neamului nostru. Ce i-a răspuns martirul Mircea Vulcănescu cinicului Emil Cioran când acesta din urmă l-a întrebat unde ne sunt sfinții. Gând de Duminică – a Sfinților RomâniMircea Vulcănescu, martirul de la Aiud, i-a răspuns lui Emil Cioran că el cunoaște o bătrână dintr-un sat uitat de lume dar iubit de Dumnezeu care a făcut gropi în lutul de pe jos bătând mătănii.
Duminica a 2-a după Rusalii, a Sfinților Români, cu Mitropolitul Bartolomeu Anania: „Veniți la Mine toți cei osteniți și împovărați și Eu vă voi odihni!”În duminica a doua după Rusalii, numită și Duminica Sfinților Români, în cadrul Sfintei Liturghii oficiate în Biserica Ortodoxă este rânduit să se citească din Sfânta Evanghelie după Matei, fragmente din capitolele al IV-lea, al V-lea și al X-lea, referitoare la chemarea primilor Apostoli de către Iisus Hristos și la mărturisirea publică a numelui Său.
DOCUMENT 26 iunie 1940: Ultimatumul sovietic pentru cedarea Basarabiei. Cauzele sfârșitului României Mari, indicate cu precizie chirurgicală de către un jurnalist britanic. NOTA ULTIMATIVĂ - DOCUMENTPe 26 iunie 1940, Guvernul Regatului României primea prima notă ultimativă din partea reprezentanților URSS, în ceea ce privește cedarea Basarabiei și a Bucovinei de Nord. Iată textul trimis de ministrul de externe sovietic, Molotov:
SĂRBĂTOARE NAȚIONALĂ Ce spunea antropologul Vintilă Mihăilescu despre Drapelul Național - 26 iunieData de 26 iunie este Ziua Drapelului Național al României, iar cu acest prilej în toată țara au loc ceremonii militar-religioase. Ziua de 26 iunie a fost proclamată Zi a Drapelului Național al României în mai 1998.
CALENDARUL ZILEI 26 iunie, Ziua Drapelului Național. Povestea TricoloruluiSimbol suprem al unității și identității românești, Drapelul Național este sărbătorit în fiecare an la 26 iunie. Data a fost aleasă în amintirea zilei când, în timpul Revoluției de la 1848, tricolorul roșu-galben-albastru a fost adoptat ca simbol al națiunii române.
CALENDARUL ZILEI 26 iunie: Sfântul Cuvios David din TesalonicAcest mult lăudat părinte, îngerul cel pământesc și omul cel ceresc, s-a născut și a crescut în strălucita și marea cetate a Tesalonicului. El de mic a defăimat toată odihna trupească și lepădându-se de lume și de cele din lume, a părăsit prietenii
APEL / ACTUALIZARE Concert caritabil pentru Irene, fiica părintelui protopsalt Mihail Bucă, susținut de CANTUS DOMINI la Biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena din Capitală, azi, începând cu orele 18.00. Corul Symbol se alătură campaniei. Cum puteți ajuta. VIDEOCorul Bărbătesc „Cantus Domini” cântă azi, 25 iunie, de la ora 18:00, într-un concert caritabil denumit ÎMPREUNĂ PENTRU IRENE, fiica părintelui arhidiacon Mihail Buca, fondatorul și dirijorul Grupului Psaltic Tronos.
PS Varlaam Ploieșteanul, cuvânt puternic împotriva avorturilor la Nașterea Sf. Ioan Botezătorul: Orice persoană umană este persoană deplină din momentul zămislirii„De aici valoarea incomensurabilă a fiecărei persoane umane și de aici greșeala unora dintre noi de a respinge venirea în viața noastră a pruncilor, ca daruri, binecuvântări și bucurii care vin de la Dumnezeu.”
CALENDARUL ZILEI 25 iunie: Sfânta Mare Muceniță Fevronia, cea frumoasă și îndelung pătimitoare pentru Hristos DomnulLuând-o doar pe tânăra Fevronia, care era extrem de frumoasă, Selin i-a impus să jertfească idolilor și să se logodească cu nepotul său, Lisimah. Din cauză că Fevronia a refuzat, a fost supusă la chinuri: a fost biciuită, i s-au
FOTO Zi de mare sărbătoare la Suceava: Românii l-au prăznuit cu mare fast și credință pe Sfântul Ioan cel Nou martirizat la Cetatea AlbăProgramul manifestărilor dedicate sărbătorii Aducerii Moaștelor Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava a debutat în ziua praznicului încă de la ora 6.00 cu săvârșirea Tainei Sfântului Maslu și a Acatistului Ocrotitorului Sucevei.
SFINȚII ZILEI Sfântul daco-roman Niceta de Remesiana, Apostol din Dacia Mediteraneeană - 24 iunieNumele Sfântului Niceta de Remesiana este legat de istoria Bisericii noastre strămoșești, îndeosebi pentru contribuția sa la răspândirea creștinismului pe teritoriul de formare al poporului român. De asemenea, prin scrierile sale întocmite în limba latină
CALENDARUL ZILEI 24 iunie: Nașterea Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, primul om care l-a salutat pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos, chiar din burtica mamei saleBiserica Ortodoxă prăznuiește la data de 24 iunie Nașterea Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul. Nașterea sa a fost vestită de Arhanghelul Gavriil, în chip minunat, tatălui său când slujea în Templul de la Ierusalim.
Eduard Dumitrache: Sânzienele, sărbătoare populară a iubirii. Cele trei elemente - 24 iunie„Sub numele «sânziene» se ascund trei elemente strâns legate între ele. Primul se referă la zânele, de obicei bune, zâne extrem de «harnice» în noaptea de 23 spre 24 iunie, adică noaptea Sânzienelor; al doilea este reprezentat de florile galbene
ISTORIA ZILEI 24 iunie 1927: Corneliu Codreanu înființează Mișcarea Legionară. Un studiu al istoricului Ioan Scurtu„Mișcarea Legiunii are dreptul să se revendice ca singura mistică creștină, revoluție spirituală, ascetică și bărbătească, cum încă n-a cunoscut istoria României…
SĂRBĂTOAREA ZILEI 24 iunie: Ziua universală a iei, cămașa tradițională româneascăÎn anul 2013, în data de 24 iunie, odată cu sărbătoarea de Sânziene, a fost marcată pentru prima dată Ziua universală a iei, după o idee binecuvântată de Părintele Justin Pârvu, după cum a mărturisit autoarea inițiativei.
SĂRBĂTOARE NAȚIONALĂ Părintele Cleopa despre nașterea Sfântului Ioan Botezătorul - UN ÎNGER ÎN TRUPSf. Ioan Botezătorul este singurul sfânt din calendar căruia i se prăznuiește și nașterea, ca dovadă a faptului că a fost, într-adevăr, cel mai mare prooroc, despre care Însuși Mântuitorul a spus că este „cel mai mare om născut din femeie”
FOTO Pomenim trei Mari Români: Emil Cioran - 20 iunie 1995, Take Ionescu - 21 iunie 1922, 100 de ani de la moarte - își așteaptă refacerea statuii topită de comuniști, Pr. Constantin Virgil Gheorghiu - 22 iunie 1992 - își publică ultima carte după trei deceniiFără îndoială acest om care posedă o mare virtute, ambițiunea, posedă și toate mijloacele de izbândă; și e știut că nu e virtute socială mai mare decât ambițiunea, când ajutată de un potrivit talent, e insuflată de dragostea binelui public.
Între timp s-a făcut târziu.. Poetul Ancelin Roseti, publicist la Adevărul, a murit la 55 de ani după ce a anunțat că a suferit un AVC: „În poză nu se pot vedea nici îngrozitoarele dureri de cap și de ochi și nici auzi răgetele mele”. Poetul și-a „implantat cipul” acum un an. FOTOA murit poetul Ancelin Roseti, considerat unul dintre cei mai talentați poeți ai Generației 90. În primăvară, scriitorul anunța că a suferit un accident vascular cerebral (fără pareză), un chist pe creier, unul la sinusuri, hipertensiune arterială.
STATUL ANTI-STAT CANCEL HISTORY. România lui Iohannis a șters eliberarea Basarabiei și Bucovinei din Istoria Națională. Antonescu: Dacă mor este pentru Bucovina și Basarabia. Ceaușescu: La Chișinău am vorbit românește. Băsescu: Aș fi dat Ordinul de trecere a Prutului!La 22 iunie România (n-)a aniversat declanșarea "Războiului Sfânt pentru Reîntregirea Patriei”. Doar România reală și-a omagiat istoria, căci cea oficială se ocupă de războiul din Ucraina, care stă pe teritoriile noastre istorice
Istoria Neîmplinită a Zilei 23 iunie 1990. Parlamentul Republicii Moldova adopta declarația de suveranitate. Primul pas spre independența față de URSS și spre ceea ce se spera că va fi Unirea cu Țara-Mamă, după modelul anului 1918În urmă cu 31 de ani, pe 23 iunie, deputații de la Chișinău votau Declarația de Suveranitate a Moldovei, făcând astfel primul pas spre independența față de Uniunea Sovietică și spre ceea ce se spera că va fi Unirea cu Țara-Mamă, după modelul anului 1918.
ISTORIA ZILEI 23 iunie 1950, Vrancea: Cea mai mare revoltă anticomunistă din România. 15.000 de oameni au luptat împotriva colectivizării. „Oamenii s-au năpustit cu furci și topoare asupra securiștilor și le-au dat foc”În ultimii 30 de ani nu au fost puțini cei care au spus că românii au „pactizat” cu regimul comunist sau că țara noastră a fost printre cele mai supuse în fața tăvălugului roșu de la Răsărit.
CALENDARUL ZILEI 23 iunie: Sfânta Muceniță Agripina și camaradele sale, Paula, Vasa și AgatonicaSfânta Muceniță Agripina s-a născut la Roma și încă din tinerețe s-a dedicat învățării Sfintei Scripturi și slujirii lui Hristos. A trăit în timpul împăratului Valerian (253-260) care, printr-un edict emis în anul 257, a dezlănțuit o nouă persecuție împotriva creștinilor.
Ion Cristoiu: Nunta lui Corneliu Zelea Codreanu în vizorul Siguranței - 14 iunie 1925. CZC: Erau de față între 80.000-100.000 de oameni!Nunta lui Corneliu Zelea Codreanu a avut loc la Focșani, în Crîng, duminică 14 iunie 1925. Au participat 100.000 de persoane venite din oraș, din județ și din toată țara.
Fotografiile Zilei / VIDEO ISTORIA ZILEI: În genunchi pentru Basarabia și Bucovina și Icoana cu care au pornit ostașii români Războiul Sfânt de reîntregire națională acum 81 de ani, pe 22 iunie 1941, și azi cu urme de sânge uscat pe ea. VIDEO și FOTOGRAFIILE ZILEIReproducem astăzi, la 80 de ani de la trecerea Prutului de către Armata României, două fotografii memorabile legate de un moment astral din istoria României: Duminică, 22 iunie 1941, ziua declanșării Războiului Sfânt pentru eliberarea Basarabiei
VIDEO / OPINIA ISTORICULUI Alex. Mihai Stoenescu: România nu a atacat Uniunea Sovietică în 22 iunie 1941, ci a RĂSPUNS la agresiunea sovietică începută în 28 iunie 1940Istoriografia românească a declarat ziua de 22 iunie 1941 drept ziua în care țara noastră a început bătălia pentru eliberarea Basarabiei și a Bucovinei de Nord, teritorii care fuseseră răpite României prin ultimatumul sovietic
EROI ROMÂNI 22 iunie 1941: Cronologia unei zile istorice pentru români. Fapte de arme și de legendă: Sergentul Tofan a anihilat singur santinelele sovietice și a urcat tricolorul pe malul basarabean al Podului de la OanceaIndiferent de regimurile politice și de ideologiile vremelnice care ajung la putere, ziua de 22 iunie 1941 a rămas și va rămâne mereu în sufletele românilor, fiind ziua în care Armata Română s-a întors să lupte și să aducă acasă Basarabia, provincia pe care o părăsise fără luptă în iunie 1940.
ISTORIA ZILEI / VIDEO 22 iunie 1941, declanșarea Războiului Sfânt pentru Reîntregirea Țării. Ordinul Mareșalului Antonescu: Ostași, vă ordon: Treceți Prutul! Sdrobiți vrăjmașul din Răsărit și Miază-Noapte. Desrobiți din jugul roșu al bolșevismului pe frații noștri cotropiți!În noaptea de 21 spre 22 iunie 1941, la ora 02:00, Armata Română primește de la generalul Ion Antonescu legendarul ordin: „Ostași, treceți Prutul!"
CALENDARUL ZILEI 22 iunie: Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul, Mitropolitul Țării Românești, ierarhul român exilat de ruși la Chișinău, Buzău și Căldărușani Activitatea Sfântului Grigorie Dascălul în scaunul de mitropolit al Țării Românești a fost întreruptă de către administrația rusă instaurată în Principatele Române, ierarhul fiind exilat timp de peste patru ani la Chișinău, Buzău și Căldărușani.
VIDEO Manuela Hărăbor, la 50 de ani de la debut, invitata lui Marius Tucă: Planurile pandemiei au avut un autor extern de la care s-a luat cu copy-paste. Cei care au coordonat operațiunea au mizat pe FRICĂ. VIDEOLa 50 de ani împliniți de la debutul în actorie, Manuela Hărăbor crede cu ardoare că „nimic nu este întâmplător și că lucrurile sunt așezate de Dumnezeu cu un scop anume”
PARTENERIAT / VIDEO ROMÂNI ÎN LUME: Balerina Magdalena Popa omagiată de Ansamblul Național de Balet al Canadei la împlinirea a 81 de ani dintre care 40 de ani de coregrafie și excelență artistică. Corespondență din TorontoAntrenoarea artistică principală Magdalena Popa a fost „aur” artistic pentru generații de dansatori de elită ai Baletului Național al Canadei, cu care a format relații de-a lungul vieții.
CALENDARUL ZILEI 21 iunie: Sfântul Mucenic Iulian din Tars, Sfinții Cuvioși Părinți Iulie Preotul și Iulian Diaconul și Sfântul Mucenic Iulian EgipteanulSfântul Mucenic Iulian din Tars († 303) – S-a născut în cetatea Anazarb (Cilicia). Tatăl său era senatorul cetății, elin de neam și păgân. Mama sfântului mucenic era creștină și și-a crescut copilul în evlavie de cele sfinte
CALENDARUL ZILEI 21 iunie: Solstițiul de vară. Cea mai lungă zi a anuluiLa 21 iunie solstițiului de vară marchează începutul verii astronomice, la această dată fiind cea mai lungă zi și cea mai scurtă noapte ale anului.
Trecutul nu se prescrie VICTOR REBENGIUC - ULTIMUL ROL. DAR CARE A FOST PRIMUL? Un monstru nu chiar atât de sacru. Despre abnegația față de Lenin și Partid a unui propagandist vaccinist mai comunist decât prevede legea bunului simț. DOCUMENTE DE ARHIVĂVictor Rebengiuc este cu adevărat un mare actor. Dar cum este ca om? Ne-am propus să-i lansăm și noi „o provocare”, după cea cu vaccinarea oferită de Guvern și îmbrățișată, desigur, cu total dezinteres financiar, de marele actor.
PARTENERIAT CESPE / VIDEO Ce s-a întâmplat în România și în lume, într-o Revistă a Presei publicată de ActiveNews în parteneriat cu Centrul European de Studii in Probleme Etnice (CESPE) al Academiei Române. Ministerul Apărării Naționale l-a cenzurat pe poetul Radu Gyr. DOCUMENTMinisterul Apărării Naționale a șters videoclipul cu formația „Band of Brothers and Sisters” în care aceștia interpretau o melodie pe versurile poetului Radu Gyr „Ne vom întoarce într-o zi” la festivitatea de absolvire a studenților Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” și Universității „Lucian Blaga” din Sibiu.
INVITAT Cătălin Raiu: De ce candidez la Consiliul Național pentru Combaterea DiscriminăriiLibertatea religioasă a fost și continuă să fie tratată ca un subiect marginal în establishmentul politico-administrativ din România, în ciuda faptului că elementul religios este o componentă însemnată a societății românești și din ce în ce mai important în dezbaterile europene.
Invitată ActiveNews Corina Știrb Cooper: Manipularea prin adevăr. DAR NU E TOTUL PIERDUT!Se folosește un nou tip de hipnoză asupra celor care văd adevărul. Aceia care nu reușesc să-l vadă nu mai constituie o problemă, pentru că se află deja sub un control mental atât de profund încât resping din start nu numai orice dovadă
Istoria Zilei Acum 155 de ani, un român cumpăra Alaska de la ruși pentru Statele Unite ale Americii: Generalul George Pomuț! Afacerea a costat 7,2 milioane de dolari, adică circa 4,74 cenți pe hectar (20 iunie 1867)Acum 155 de ani, la data de 20 iunie 1867, președintele SUA, Andrew Johnson, a anunțat oficial că a cumpărat de la Rusia peninsula Alaska. În echipa de negociatori americani s-a aflat George Pomuț, general de origine română.
In Memoriam Dr. Vasile Astărăstoae: Un Titan al Bioeticii: Prof. Herman Tristam Engelhardt Jr., convertit la ortodoxie, socrul Părintelui Iulian Aniței și închinător la moaștele Sfintei ParaschevaPrin anii ’90, pe când eram prodecan al Facultății de Medicină și mă ocupam și de cazările studenților în cămin, am primit o serie de cereri de cazare de la studenții și masteranzii Facultății de teologie ortodoxă – pe care le-am rezolvat.
CALENDARUL ZILEI 20 iunie: Sfântul Sfințit Mucenic Metodie, Episcopul Patarelor, Sfântul Ierarh Calist, Patriarhul Constantinopolului. Începutul Postului Sf. Ap. Petru și PavelAcest plăcut al lui Dumnezeu, Metodie, încredințându-se din tinerețe lui Dumnezeu, s-a arătat vas curat și locaș al Sfântului Duh. De aceea, prin alegerea dumnezeiască, s-a învrednicit de cinstea arhierească și a luat păstoria oilor
VIDEO RĂUL NU ESTE ATOTPUTERNIC. Despre Războiul Nevăzut, pandemie și planurile demonice ale satanei într-o predică puternică a Părintelui Dan Bădulescu. VIDEOPărintele Dan Bădulescu sintetizează în fragmentul din predica sa de Sfânta Treime (din care redăm secvența video de mai sus) lupta care se duce în acest moment pe pământ prin războiul văzut, de la granițele României, și Războiul Nevăzut, de deasupra lumii și din noi.
Adriana Stoicescu, un omagiu presei libere: Doar câțiva ziariști, care nu obosesc să vorbească, să arate derapajele și să încerce să ne trezească din amorțeală, mai țin țara asta în viațăSingurii care par a înțelege spre ce ne îndreptăm sunt cei câțiva oameni din presă, cu creier și curaj, care, din disperare, urlă în pustiu. Lor le datorăm pojghița ce se cheamă democrație mioritică. Când vor renunța și ei, vom fi morți.
VIDEO A murit actorul Valentin Uritescu. Amintirile sale: Caramitru m-a scos de la Național„A murit Valentin Uritescu. Multe generații cunosc acest nume, îl asociază unui chip, unui glas și unui mod inconfundabil de interpretare”, a anunțat azi, Teatrul Bulandra.
ISTORIA ZILEI 17/18 iunie 1951: Zeci de mii de persoane au fost deportate în Bărăgan, chiar de Rusalii. Amintirile culese de Smaranda VulturPeste 44.000 de persoane din vestul României, din localități aflate la granița cu Iugoslavia, au fost deportate în noapte de 17 spre 18 iunie 1951, de Rusalii, în pustiul Bărăganului, având voie să plece doar cu bunurile pe care au reușit să le strângă în 2-3 ore și să le încarce în câteva căruțe.
Poveștile Adrianei Adriana Tîrnoveanu: Fata CeruluiCerul se prinde de mugurii somnului meu. Îmi înfloresc vise cuminți pe fruntea inimii. Lumea trece prin mine. Eu trec prin ea observând, adunând, spălând, cu imaginațiile nopții, adevăruri ori jumătăți de adevăruri, căci minciuna nu se
CALENDARUL ZILEI 18 iunie: Sfinții Mucenici Leontie, Ipatie și Teodul; Sfântul Cuvios ErasmAcești sfinți mucenici au pătimit în Tripolis, Fenicia, în timpul împăratului Vespasian (69-79) din porunca proconsulului Adrian. Leontie era un ostaș creștin, de neam grec. Aflându-se că este creștin, a fost chemat la judecată.
SUBSCRIPȚIE PUBLICĂ Apel din Basarabia: Susțineți realizarea statuii Reginei Maria în centrul orașului Chișinău!Prietenul nostru de la Chișinău Iulian Rusanovschi, inimosul avocat care luptă pentru refacerea monumentelor istorice românești din Basarabia, ne transmite următorul Apel:
ISTORIA ZILEI ACOPERIREA CRIMEI. Îngropat a doua zi după mutilarea creierului. 17 iunie 1889: Singura imagine de la înmormântarea lui Mihai Eminescu - Românul Absolut. “Eminescu, cel mai mare doctrinar al naționalismului” - Reportaj din Universul"Ideia națională la dânsul era imaginea cea mai sfântă a cugetării”, avea să spună Dimitrie Laurian, ziarist la „România liberă” și camaradul său de la „Societatea Carpații”, în discursul de la Universitate. „Atâta foc, atâta aur/ Atâtea lucruri sfinte/ Peste’ntunericul vieții/ Ai revărsat, Părinte!”
INVITAT Cătălin Raiu: LGBT contra CreștinismCătălin Raiu, teolog și doctor în științe politice, lector la Facultatea de Administrație și Afaceri, Universitatea din București, iar din iunie 2019, primul român recrutat ca expert în libertate religioasă de către OSCE, a publicat recent
CALENDARUL ZILEI 17 iunie: Sf. Mc. Manuil, Savel, Ismail, Inochentie și FelixSfinții Mucenici Manuil, Savel și Ismail au fost trei frați din Persia, crescuți în frică de Dumnezeu de mama lor, care era creștină, cu toate că tatăl lor era păgân.
ANIVERSARE Agenția de știri Basilica a împlinit 14 ani. LA MULȚI ANI!Agenția de știri Basilica aniversează joi, 16 iunie 2022, 14 ani de la prima știre transmisă online. Basilica este un liman pașnic într-un peisaj mediatic care poate crea anxietate prin ton sau volumul de informație, consideră unii tineri cititori ai ei.
FILMAREA ZILEI De ce nu a mers vaccinarea în România? Pentru că puterile noastre au fost însutite de cele ale sfinților închisorilor și înmiite de rugăciunile Părintelui Justin. FILMAREA ZILEIUn cuvânt însuflețitor al președintelui Asociației Calea Neamului, MIhai Tîrnoveanu, la mormântul Părintelui Justin Pârvu, azi, 16 iunie, la pomenirea de 9 ani de la plecarea Duhovnicului Neamului la Ceruri.
VIDEO Mihai Tîrnoveanu: Libertatea de a fi român în România Întreagă. La pomenirea lui Mihai Eminescu și a Părintelui Justin PârvuCând îl pomenim pe Mihai Eminescu, trebuie să ne gândim în primul rând la scutul identitar ridicat de el împotriva dominației străine, atât ca jurnalist cât si ca membru marcant al Societății „Carpații”, care-și propunea unirea tuturor românilor
VIDEO La Mormântul Părintelui Justin Pârvu: „Rugăciunea din inimă va fi singura noastră izbăvire!”. Arhim. Hariton Negrea și Protos. Amfilofie Brânză despre Duhovnicul Neamului, Sfântul lui Dumnezeu de la Petru Vodă, la pomenirea de 9 ani. VIDEOCînd Vasile Băncilă, Nae Ionescu, Mircea Vulcănescu, Mircea Eliade, Traian Trifan, Petre Țuțea, Valeriu Gafencu, și toți duhovnicii români (și cu atît mai mult, mai recent, Părintele Justin sau doamna Aspazia Oțel) vorbeau despre
VIDEO Părintele Justin Pârvu, un sfânt al închisorilor bolșevice, s-a arătat în Lumină. La mormântul Părintelui-martir e val de pelerini. Cuvântul Arhimandritului Hariton Negrea la pomenirea de 8 ani a plecării Duhovnicului Neamului la Domnul (16 iunie 2013)Părintele Arhimandrit Justin Pârvu, sfânt al închisorilor bolșevice și ctitorul așezămintelor monahale de la Petru-Vodă, vrednic mărturisitor al credinței ortodoxe în timpul regimului comunist și după, a fost pomenit și astăzi, 16 iunie 2021, ziua plecării sale la Domnul, de ucenici veniți din toată țara la Crucea Părintelui.
VIDEO 16 iunie 1991: Al doilea Pod de Flori. Grigore Vieru: S-au întâlnit toți la mijlocul Prutului și au încins acolo, în apă, o horă. FOTOLa data de 16 iunie 1991 a avut loc Al doilea Pod de Flori. Românii din Moldova de peste Prut au putut să treacă fără acte pe teritoriul Moldovei de dincoace de Prut, pentru a se întâlni cu rudele rămase aici.
IPOTEZĂ Mihai Eminescu a murit pe 16 iunie 1889, nu pe 15. Chipul de Hrist al Românului Absolut, chinuit și răstignit pe Golgota Neamului Românesc și întâlnirea cu Duhovnicul Neamului, Părintele Justin PârvuNe-ar fi plăcut să avem și o fotografie cu barbă a lui Eminescu – de dinainte de fi smuls de Poliție din redacția "României libere” la începutul anului 1889 -, alături de cele patru fotografii clasice, de la tinerețe, pe când se războia cu ungurii în "Federațiunea”
CALENDARUL ZILEI 16 iunie: Nouă ani de la trecerea la Domnul a sfântului Părinte Justin Pârvu de la Mănăstirea Petru Vodă. „Vor veni vremuri în care numai cei ce vor simți harul lui Dumnezeu vor putea distinge binele de rău. Cu mintea omenească va fi cu neputință de ales”„Vor veni vremuri în care numai cei ce vor simți harul lui Dumnezeu vor putea distinge binele de rău. Cu mintea omenească va fi cu neputință de ales între bine și rău." - Părintele Justin
CALENDARUL ZILEI 16 iunie: Sf. Ier. Tihon, Episcopul Amatundei; Sf. Sfințit Mc. Marcu, Episcopul ApoloniadeiPe când era încă tânăr, în casa părinților săi, l-a pus tatăl lui să vândă pâine. Iar fericitul tânăr dădea pâinea săracilor fără plată. Când a aflat aceasta, tatăl său
Cronici de Carte Anotimpurile poeziei lui Eminescu la Văratic. Un ecou reverberant al iubirii de EminescuÎn Prefața volumului omagial, intitulată semnificativ, ,,Eminescu și iar Eminescu…”, distinsul academician Ioan Aurel Pop, Președintele Academiei Române, subliniază că acest album ,,nu poate fi decât o sărbătoare a spiritului”.
Actualitatea lui Eminescu Irina Bazon: Dacă ar fi trăit astăzi... Soluțiile din scrierile economice ale lui Eminescu. Cât va mai trece până când vom lua aminte, măcar în al 12-lea ceas, la avertismentele sale?Cum scria Mircea Eliade, Mihai Eminescu „a luat parte la tragedia neamului românesc”, identificându-se deplin cu durerile, năzuințele și drama poporului român și devenind vocea acestui popor – lucidă, intransigentă, incomodă –, în
VIDEO ÎPS Teodosie despre Mihai Eminescu: Este simbolul nostru național și personalitatea cea mai de seamă a poporului nostruCu ocazia conferinței speciale de la Constanța ocazionate de Ziua Gazetarului Român (Ziua în care Eminescu a publicat ultimul său articol la ziarul Timpul, despre Libertatea presei), Arhiepiscopul Tomisului l-a caracterizat pe Mihai Eminescu drept „valoarea cea mai înaltă și incontestabilă a românilor”
Mărturie din trecut Cezar Ivănescu, Renașterea Legionară din Piața Universității și Chipul schimonosit al violenței și Libertății. FOTO/MĂRTURIE„Chipul schimonosit al violenței”, își intitula Andrei Pleșu un articol de prima pagină pentru ziarul Adevărul, fosta Scînteie a CC al PCR, pe 14 iunie 1990, cu referire la manifestanții anticomuniști și antifeseniști din Piața Universității.
INTERVIU Ioan Aurel Pop, românul din fruntea Academiei: „Elita subțire” consideră că românii sunt loviți iremediabil de „mituri naționaliste”, că Eminescu trebuie scos din istoria culturii și că limba română este bună doar pentru înjurături. SĂ ȚINEM CU ROMÂNIA!Reputatul istoric Ioan Aurel Pop a împlinit trei ani de când conduce Academia Română. Atacat aproape încontinuu de dușmanii culturii române și ai valorilor românești, de dinainte de alegerea sa și până mai ieri, domnia sa merge înainte
EMINESCU INTEGRAL OPERA POLITICĂ a Românului Absolut, disponibilă tuturor online într-un portal unic: Mihai-Eminescu.Ro. Academia Română oferă și aplicația gratuită Mihai Eminescu - Întreaga OperăLa 133 de ani de la nașterea la ceruri a poetului, prozatorului și gazetarului Mihai Eminescu, vă reamintim că partea mai puțin cunoscută a scrierilor sale, respectiv Opera Politică, este publicată în mod unitar și gratuit pe portalul Mihai-Eminescu.ro.
Mihai Eminescu – un pătimitor creștin. CUVÂNTUL PROFESORULUISe împlinesc 132 de ani de la asasinarea celui mai mare scriitor român – Mihai Eminescu, poet, gazetar, prozator și dramaturg imposibil de ignorat, așa cum s-a și dovedit, indiferent de meandrele istoriei și culturii aflate sub vremi.
EXCLUSIV Jurnalistul Ion Spânu scoate la lumină secretele privind Asasinarea lui Eminescu. ActiveNews publică în premieră extrase din volumul reputatului jurnalist, noua edițieActiveNews este încântat să anunțe în premieră apariția unei noi ediții a lucrării despre asasinarea lui Eminescu scrisă de cel mai acerb jurnalist de investigații post-decembrist, cunoscutul luptător pentru adevăr Ion Spânu,
DOCUMENTE Mărturia medicului care a primit creierul lui Eminescu: Mutilarea și profanarea moaștelor acestui martir nu a fost românească. Prof. Constantin Barbu: Eminescu a fost ucis pentru Transilvania și credința ortodoxă. DOCUMENTE: Interogatoriul și AutopsiaProfesorul Constantin Barbu, ucenic al filosofului Constantin Noica, a publicat în lucrările sale mai multe probe privind uciderea lui Eminescu, inclusiv documente obținute de domnia sa din arhive, pe care ActiveNews le reproduce cu permisiunea autorului. Unul dintre aceste documente este Interogatoriul ciudat luat lui Eminescu în 13 iunie 1889
MĂRTURII 133 de ani de la asasinarea lui Mihai Eminescu. MARTOR OCULAR: „Mâna îmi era plină de sânge”. Eminescu a cântat “Deșteaptă-te, Române!” cu câteva clipe înainte de a muri și a strigat ”România liberată!” când a fost internatCând Eminescu a pus piciorul pe peronul gării din Viena, în toamna lui 1883, dus pe sus la sanatoriul doctorului Leidesdorfer, poetul a strigat din răsputeri : ”România liberată! România liberată!”, scrie profesorul Nae Georgescu
VIDEO ATAC LA PATRIARH? Gabriel Liiceanu, declarații șoc iresponsabile: Biserica Ortodoxă era practic o filială a Securității. Nu numai persoanele din conducere ci TOATĂ BISERICA!Cunoscând marfa putem presupune că este doar un atac bine calculat, antemergător, prin învăluire, a cărui țintă pare să fie, în plan strategic, chiar Patriarhul Daniel. De ce?, vom vedea zilele care urmează.
15 iunie: Sf. Proroc Amos; Sf. Mc. Isihie; Fericiții Augustin și IeronimEl este chirurgul duhovnicesc, care taie și dă la o parte părțile afectate de păcat și îi îndeamnă pe oameni la pocăință. Sfântul Apostol Pavel întreabă: Am ajuns deci vrăjmașul vostru spunându-vă adevărul?
ANIVERSARE 14 Iunie - Ziua ANASTASIEI POPESCU - MAMA SICA!La 14 iunie, 1911, se năștea cea care avea să fie ANASTASIA POPESCU (MAMA SICA - după cum îi spuneau cu iubire și respect persoanele apropiate), amintește doamna Mona Șerbănescu.
Situațiunea (CXXXIII) Valerian Stan: Sunt copiii pedepsiți pentru greșelile părinților? Situațiunea (CXXXIII)Marele Aurescu de la marile Externe s-a văzut în urmă cu ceva vreme cu interimarul ambasadei de la noi a d-lui Biden. Din comunicatul marilor Externe am aflat că „șeful diplomației române a accentuat și importanța pe care România o acordă includerii în Programul Visa Waiver”.
PRIMĂRIA ANTICREȘTINĂ Pr. Eugen Tănăsescu: Schema anti-biserică a cuplului Chițac-Ovanesian. Sorin-Lucian Ionescu: Demolați bisericile, ocupați gările!Cuplul Ovanesian-Chițac folosește legea pentru a pune bețe în roatele bisericilor. Probabil nu suferă să vadă biserici, motiv pentru care fie le aleargă prin instanțe, fie folosesc un context nefavorabil pentru a le demola. Că, de ajutat, ne-am lămurit cu toții că nu prea vor. Să demonstrăm.
MARTIRII ANTICOMUNIȘTI Sinaxarul Demnității Românești. 13 iunie 1980: Profesorul Nicolae Mărgineanu, tatăl regizorului Nicolae MărgineanuArestat în 14 aprilie 1948, a fost condamnat de Tribunalul Militar București la 25 ani muncă silnică pentru „complot și mare trădare”. Profesorul Mărgineanu a fost implicat de comuniști în procesul „Marii Trădări Naționale Pop-Bujoi ”
Mihai Gheorghiu, despre 13-15 iunie 1990: Cei care au ucis în iunie 1990 sunt aceeași care azi controlează totul, partide, instituții, tribunale. România e prada lor. Dar vina noastră este imensă: suntem indiferențiMihai Gheorghiu și-a amintit astfel de românii uciși în zilele de 13-14 iunie 1990, în Piața Universității din București: „Dumnezeu să-i odihnească pe cei uciși în noaptea de 13 - 14 iunie 1990! Pentru ei nu există dreptate aici, nu există justiție.
SFINȚII ZILEI SFÂNTUL JUSTIN POPOVICI: Duhul Sfânt unește pe toți membrii Bisericii într-o singură inimă. VIAȚA marelui teolog canonizat în anul 2010 cu data de prăznuire 14 iuniePrin Duhul Sfânt și în Duhul Sfânt, „cei duhovnicești” se simt uniți între ei într-o unitate veșnică plină de har, cu toate că, luați în parte, ei sunt persoane infinit diferite.
CALENDARUL ZILEI 14 iunie: Sfântul Prooroc Elisei, urmașul Sfântului Prooroc Ilie și Sfântul Ierarh Metodie MărturisitorulBiserica Ortodoxă îl pomenește pe 14 iunie pe Sfantul Proroc Elisei. El fost urmașul Sfântului Prooroc Ilie, potrivit poruncii pe care a primit-o Ilie pe muntele Horeb. Tot astăzi, Biserica face pomenirea Sfântului Metodie, patriarhul Constantinopolului
FOTO/DOCUMENTE SUBTERANELE FAKE-NEWS-ULUI SECURISTOID: Ce scriau CTP, Andrei Pleșu, Corina Drăgotescu, Sergiu Andon, Lelia Munteanu și Darie Novăceanu despre Piața Universității în ziarul „Scînteia” mascat în „Adevărul” din 13-15 iunie 1990Piața Universității continuă să fie pentru mulți oameni un motiv de îngrijorare, datorită apariției actelor de violență din partea unora dintre manifestanți. Că există subterane politice, că undeva un creier diabolic elaborează o tactică a demonstrației
FOTO / VIDEO Marș Comemorativ cu făclii, la București, în cinstea manifestanților anticomuniști din Piața Universității 1990. Eminescu prezent la Brașov, la deschiderea expoziției din Piața Sfatului - Fenomenul Piața Universității și Mineriada din 13-15 iunie 1990Marș Comemorativ în cinstea eroilor anticomuniști din Zona Liberă de Necomunism a României și a victimelor din 13-15 iunie 1990!, astăzi, 13 iunie 2022, cu începere de la 19.30, anunță Grupul NOI.
EVENIMENT Profesorul Ilie Bădescu: Fenomenul Piața Universității 1989 – 1990 sau căderea unui imperiu ateuCăderea unui imperiu ateu, cum a fost cel sovieto-kominternist, a fost dorită dar neprevăzută. Toate semnele sunt că puterile lumii acesteia n-au anticipat o atât de radicală întorsătură a lucrurilor, dar mai ales n-au prevăzut că la București
VIDEO/ GALERIE FOTO 13 iunie: Începutul Mineriadei din 1990. Eveniment la Brașov, la ora 13Acum 32 de ani, în București începeau unele dintre cele mai sângeroase zile de după evenimentele din 1989. Astăzi, la Brașov, trei fotografi care au imortalizat evenimentele le vor expune pentru publicul din oraș în Piața Sfatului, începând cu orele 13.00
Lunea Sfântului Duh: SFÂNTA TREIMEÎn Lunea Duhului Sfânt, se celebrează Sfânta Treime, esența credinței creștine. Credința în Preasfânta Treime este învățătura principală a Bisericii Ortodoxe. Ea a fost descoperită în Sfânta Scriptură, mai ales a Noului Testament și
CALENDARUL ZILEI 13 iunie: Sfântul Ierarh Trifilie, Episcopul Ciprului, Sfânta Muceniță Achilina, Sfânta Alexandra SchimonahiaLa data de 13 iunie Sfântul episcop Trifilie este pomenit în calendarul creștin-ortodox. Acesta s-a născut la Roma, s-a mutat la Constantinopol și a studiat în Beirut, capitala Libanului. Era foarte inteligent și literat, cu toate acestea
AUDIO/VIDEO Povestea Serii de la Ana: Mama cu 8 Copii. Avva Moise, Învățătura Serii spusă de Teodora și Ghicitoarea Serii cu Maria - Povești pentru Copii la ActiveNews intră în vacanță. AUDIO/VIDEODin această seară, Povești pentru Copii intră în vacanță după ce Ana ne spune Povestea Serii despre O mamă cu 8 copii, Teodora Învățătura lui Avva Moise și Maria Ghicitoarea Serii cu Țoțoi-Moțoi! Fotografii: Concursul ActiveNews
EXPOZIȚIE FOTO INVITAȚIE LA ISTORIA BRUTĂ: Fenomenul Piața Universității și Mineriada din Iunie 1990 în Piața Sfatului din Brașov: Luni, 13 iunie, Ora 13. Expoziție de fotografie documentară realizată de fotojurnaliștii Nic Hanu, Pascal Ilie Virgil și Victor RonceaAsociația „15 Noiembrie Brașov - 1987” și Muzeul Județean Brașov vă invită luni, 13 iunie 2022, ora 13, la Brașov, în Piața Sfatului, unde va avea loc deschiderea Expoziției în aer liber de Fotografie Documentară „Fenomenul Piața Universității și Mineriada din 13-15 Iunie 1990”
FOTO / VIDEO La Mormântul Părintelui Justin. „Duhul Sfânt să binecuvinteze România!” La mulți ani, de ziua de naștere a Bisericii Ortodoxe!Bucuria din sufletele tuturor este mărturia cea mai evidentă a sfințeniei momentului. Dumnezeu să răsplătească miilor de pelerini care și-au adus prinosul de dragoste la căpătîiul marelui duhovnic al unui neam răstignit și au arătat că
Poveștile Adrianei Adriana Tîrnoveanu: -Te iubește, mama!, iar eu mă rușinez de anii mei torși-ntr-un petic de om care nu uită să fie copil de mamă... Candela arde tămâia viselor. Miroase a Biserică CereascăAburul cerului prinde-o candelă de stele-n mâinile lui de cleștar. Se strâng ciorchine boabe de apă vie ce tremură-n ochii vazduhului. Cad picuri cu rouă de mărgean spălând zori ...de zi văratici.
ISTORIA ZILEI SĂ NU UITĂM! Noaptea Neagră: 12 iunie 1941. 81 de ani de la primul val al deportărilor staliniste din Basarabia și nordul Bucovinei. Preoți, profesori, învățători, primari, jandarmi sau chiar și poștași, au devenit MARTIRI AI ROMÂNIEIPe lista represaliilor au fost incluși preoți, primari, lucrători ai judecătoriilor, jandarmi, poștași cât și țărani mai înstăriți. Au fost împărțiți în două categorii: cei deportați pentru cinci ani și cei deportați pentru 20 de ani. Cei incluși în a doua
VIDEO Mitropolitul Bartolomeu Anania în Duminica a 8-a după Paști, a Rusaliilor: „Cel ce crede în Mine, râuri de apă vie vor curge din lăuntrul său! Iar aceasta a zis-o despre Duhul pe Care aveau să-L primească cei ce au crezut în El”Ne spune Cartea Facerii că înainte de-a fi făcut Dumnezeu universul apele pluteau pe deasupra genunii, a adâncului fără fund, iar Duhul lui Dumnezeu Se purta pe deasupra apelor. Duhul Sfânt este dinamica lui Dumnezeu.
CALENDARUL ZILEI RUSALIILE sau Pogorârea Duhului Sfânt. LIMBILE DE FOC. Semnificații și TRADIȚII - CĂLUȘARII (VIDEO)Evenimentul este relatat ca o pogorâre a Duhului din Cer ca un vuiet mare de vânt și Se împarte deasupra capului fiecăruia dintre cei prezenți, în chip de limbi de foc, ceea ce semnifică faptul că acest Duh îi sfințește pe fiecare în
Libertatea în Duh Părintelui Justin Pârvu i se potrivește ceea ce spune Coșbuc într-un vers: „Sunt suflet din sufletul neamului meu". Pomenire la Petru Vodă. Joi, 16 iunie, se împlinesc 9 ani de la trecerea la Domnul a Duhovnicului NeamuluiCucernic gând și rugăciune smerită înălțăm astăzi la Pomenirea Mosilor de vară și deodată cu aceștia și a Părintelui nostru drag pe care-l întâlnim în suflet ori de câte ori ne este dor de el sau de fiecare dată când trecem pe la Mănăstirea Petru Vodă.
CALENDARUL ZILEI 12 iunie: Sfântul Cuvios Onufrie cel MareSfântul Cuvios Onufrie cel Mare a fost un mare sihastru din Egipt și a trăit pe la anii 350-400. După ce a stat o vreme într-o mănăstire din părțile Tebaidei, a plecat în pustie, unde 60 de ani nu a văzut față de om.
CALENDARUL ZILEI 12 iunie: Sfântul Cuvios Petru AtonitulCuviosul Petru a fost de neam grec, cu rânduiala ostaș și voievod. El a venit la călugărie în acest chip: fiind trimis cu multe feluri de oști la război în Siria, s-a întâmplat ca ostile grecești să fie biruite de potrivnici
ISTORIA ZILEI 11 iunie 1948 - Marea naționalizare. Ziua în care 8.894 de de întreprinderi industriale și miniere, de transport, bancare și de asigurări au fost trecute din proprietate privată în patrimoniul statuluiLa 11 iunie 1948 a fost dată lovitura de grație proprietății private din România prin exproprierea majorității întreprinderilor prin adoptarea Legii cu privire la naționalizarea principalelor întreprinderi industriale, miniere, bancare, de transport și asigurări.
Sâmbăta morților - Moșii de Vară. Românii fac pomeni pentru SUFLETELE celor ADORMIȚI: părinți, strămoși, bunici și străbuni, frați și prieteni, victime nevinovate, bogați și săraci, împărați și domni, eroi și martiri, pe cei de laolaltă și sihaștri...În Sâmbăta Rusaliilor, în fiecare an, Biserica Ortodoxă face pomenirea celor adormiți, cu ocazia Moșilor de Vară. S-a ales această zi deoarece fiecare sâmbătă este, de fapt, o imitare a Sâmbetei Mari, a șederii lui Hristos în mormânt.
Calendarul zilei 11 iunie - Sfântul Luca al Crimeei, deținut politic în lagărele bolșevice, chirurg, om de știință, profesor de geniu, Arhiepiscop. Tot azi: Sfântul Apostol BartolomeuUltimele cuvinte ale Sfântului Luca al Crimeii: „Acești vrăjmași nevăzuți ai lui Dumnezeu au ca singur rost, zi și noapte, nimicirea noastră. Însă nu vă temeți, luați putere din numele lui Iisus!”
CALENDARUL ZILEI 10 iunie: Sfântul Sfințit Mucenic Timotei, episcopul Prusei. Sfinții Mucenici Alexandru și AntoninaȘi se face prăznuirea lor la 10 iunie, în mănăstirea ce se zice a lui Maximin (Maximov), care este în Constantinopol, unde se află sfintele lor moaște, din care izvorăsc multe minuni și tămăduiri.
Istoria Reală a României 1907 din primăvară până'n toamnă - de ION LUCA CARAGIALE (13 februarie 1852 - 9 iunie 1912)În martie trecut, un scriitor român a dat pentru „die Zeit” un articol privitor la răscoalele țărănești, pe care acel ziar l-a și publicat, suprimându-i, după conveniențele redacției, încheierea. Niște ochi deprinși înțelegeau asta îndată.
ION LUCA CARAGIALE ÎN VIZITĂ LA OCTAVIAN GOGA ÎN TEMNIȚA DIN SEGHEDIN-UNGARIA. 110 ani de la intrarea în veșnicie a marelui ziarist și scriitor (9 iunie 1912)La Seghedin în închisoare, unde ispășeam o pedeapsă ungurească, acolo l-am văzut ultima oară. I s-a părut că între zidurile reci ale unei singurătăți nedorite trebuie să-mi trimită cît mai multe semne din dragostea cu care m-a învrednicit.
VIDEO Iliescu ar putea rămâne fără Certificat de Revoluționar. A fost comunist din tată-n fiu. VIDEO ca Prim Secretar al CC al UTC și Ministru al Tineretului RSR. Adevărata Biografie a lui Ion Iliescu: CANDIDATUL MANCIURIAN - CARTE GRATIS PDF de Vladimir AlexeSecretariatul de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România a adoptat, cu unanimitate de voturi, retragerea titlului de luptător pentru victoria Revoluției din 1989 pentru Ion Iliescu
MARTIRII BISERICII NEAMULUI Sinaxarul Demnității românești. Părintele Petre Roșu - 9 iunie 1964: „deces aprobat”, apoi aruncat în gropile comune de pe Râpa RobilorDecesul a fost anunțat familiei în 14 iulie 1964, iar fișa matricolă penală conține și o altă mențiune cel putin bizară „J.40625/7 iunie 1964 comunicat aprobarea decesului”…
CALENDARUL ZILEI 9 iunie 1848 - 174 de ani de la citirea Proclamației de la Islaz, moment care avea să marcheze începutul revoluției pașoptiste în MunteniaPe 9 iunie se împlinesc 174 de ani de la lansarea programului revoluționar din Țara Românească, Proclamația de la Islaz, citit de către Ion Heliade Rădulescu.
Zoe Dantes: Am renunțat să mai aștept să se facă lumină. M-am făcut eu lumina! Și nu uitați: „au vrut să vă îngroape, dar nu au știut că sunteți semințe”Perdeaua de întuneric, grea, neagra că smoala și mai ales densă. Densă, că un covor greu de pământ umed aruncat peste un sicriu sau un sac negru de plastic. Atât de dens, încât nu se mai aud nici bulgarii de pământ care pică pe el.
SCRISOARE DESCHISĂ ÎPS Teodosie către primarul Chițac: Ne despart câteva ore de cel mai infam moment din istoria ultimelor decenii, prin care se pare că trebuie să treacă credincioșii din străvechiul Tomis, acela al demolării unei Biserici. SCRISOARE DESCHISĂAvând în vedere iminenta demolare a bisericii „Izvorul Tămăduirii” din Constanța, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, adresează o scrisoare deschisă domnului primar Vergil Chițac, atât în nume personal cât și în numele preoților și credincioșilor constănțeni.
CALENDARUL ZILEI 9 iunie: Sfântul Ierarh Chiril, izgonitorul ereticilor și evreilor din AlexandriaBiserica Ortodoxă cinstește în fiecare an în data de 9 iunie pe Sfântul Chiril al Alexandriei. A fost numit, în mod foarte convingător, „apărătorul Maicii Domnului”, pentru că, prin scrierile și mărturisirea sa, Sinodul al III-lea Ecumenic a anatemizat
CALENDARUL ZILEI 8 iunie: Aducerea moaștelor Sfântului Mare Mucenic Teodor Stratilat și Icoana din care a izvorât sânge; Sfinții Mucenici Nicandru și Marcian, Sfântul Ierarh Efrem, Patriarhul AntiohieiIstoria Bisericii creștine are la temelia ei pătimirile sfinților mucenici. Timp de trei secole, în epoca persecuțiilor, sângele creștinilor a curs continuu. Ca un semn la cercetării lui Dumnezeu, nu doar din trupurile martirizate a curs sânge
AUDIO/VIDEO MĂ TEM CĂ... Povestea, Învățătura și Ghicitoarea Serii cu Ana, Teodora și Maria. Să învățăm de la copii. AUDIO/VIDEOÎn fiecare zi în jurul orelor 21.00, părinții cititori de ActiveNews pot asculta împreună cu copiii lor Povestea Serii, Ghicitoarea Serii sau Învățătura Serii, rostite pentru Dvs de minunații copii ai altor cititori ai ActiveNews
AUDIO/VIDEO Povestea de Seară cu Ana la ActiveNews despre păcatele noastre. AUDIO/VIDEOÎn fiecare zi în jurul orelor 21.00, părinții cititori de ActiveNews pot asculta împreună cu copiii lor Povestea Serii, Ghicitoarea Serii sau Învățătura Serii, rostite pentru Dvs de minunații copii ai altor cititori ai ActiveNews
Zoe Dantes: DUHOVNICII NEAMULUISărut mâna părinte și Hristos s-a Înălțat! Au trecut aproape 20 de ani, de când vreau să cred că mergem umăr la umăr prin viață, de la prima noastră întalnire! Am zis eu atunci întamplatoare!
VIDEO Prof. Constantin Barbu: BIBLIOTECA LUI EMINESCU. VIDEOPentru a-l celebra pe Eminescu în luna lui de pomenire în Sala Magna a Centrului eparhial Tomis a avut loc conferința Biblioteca lui Eminescu susținută de către Acad. Prof. Constantin Barbu cu binecuvântarea și în prezența IPS Teodosie
FOTO Ajutor pentru Bisericile de Lemn din MaramureșBisericile din lemn aflate în patrimoniul mondial UNESCO, patrimoniul local și național vor fi conservate și întreținute pe durata acestui an în urma unei finanțări asigurate de Consiliul Județean (CJ) Maramureș, potrivit Agerpres citată de Bursa.
Sinaxarul demnității Ion Flueraș: artizan al Unirii și socialist care L-a găsit pe Dumnezeu în închisoare: „Fătul meu, toate sunt minciuni. Vezi să nu-L pierzi pe Dumnezeu, c-ai pierdut totul” (7 iunie 1953)În temniță sufletul lui Flueraș se va deschide total către Dumnezeu și va descoperi Adevărul și Calea. Despre această transformare și mai ales despre comportamentul creștin al lui Flueraș mărturisește Dumitru Bordeianu în
CALENDARUL ZILEI 7 iunie: Sfântul Sfințit Mucenic Teodot din Ancira, Sfinții Sfințiți Mucenici Marcel și Marcelin, episcopi ai Romei, Sfânta Muceniță Zenaida, făcătoarea de minuniSfântul Sfințit Mucenic Teodot († 303) a trăit la sfârșitul secolului al III-lea și începutul secolului al IV-lea. El a fost episcop al Bisericii din cetatea Ancira Galatei.Ca păstor al Bisericii, îi adăpostea pe creștinii prigoniți, iar pe cei
AUDIO/VIDEO Povestea, Învățătura și Ghicitoarea Serii cu Ana, Teodora și Maria la ActiveNews. AUDIO/VIDEOÎn fiecare zi în jurul orelor 21.00, părinții cititori de ActiveNews pot asculta împreună cu copiii lor Povestea Serii, Ghicitoarea Serii sau Învățătura Serii, rostite pentru Dvs de minunații copii ai altor cititori ai ActiveNews
GAFA ZILEI Dina Cocea pe coperta unei cărți de omagiere a artistei Lucia Sturza Bulandra. Dan-Silviu Boerescu a greșit „femeia fascinantă”. GAFA ZILEIEditura Neverland și scriitorul Dan Silviu Boerescu publică o carte despre Lucia Sturdza Bulandra și așează pe copertă o fotografie ce o înfățișează pe Dina Cocea! Gafă? Prostie? Dezinformare? Impostură auctorială?
VIDEO 6 iunie 1871: Nașterea marelui Nicolae Iorga. Mesajul marelui cărturar pentru români: Orice încercare de a rupe solidaritatea națională este un păcat față de această țară și acest neamLa data de 6 iunie, mai exact la ora 00:00 între 5 și 6 al lunii respective, anul 1871 se năștea, la Botoșani, cu numele de botez Niculae, Iorga. Mai târziu, prenumele i-a devenit Nicolae, sub care s-a și consacrat,
Istoria Reală a României Arestarea lui Ciprian Porumbescu și a colegilor lui din Societatea Arboroasa disecată de marele gazetar Mihai EminescuÎn „Neue freie Presse” ne-a întâmpinat uimitoarea știre că o comisie judecătorească s-au dus în seminarul Mitropoliei Bucovinei (din Cernăuți) și au arestat pe patru candidați interni de teologie, sechestrând totodată averea și hârtiile societății dizolvate „Arboroasa”.
VIDEO „Tată, am cântat Daciei întregi!” - Ciprian Porumbescu, un martir al României Mari. Compozitorul a murit la doar 29 de ani, după ce austro-ungarii l-au întemnițat pentru că milita pentru Unirea Bucovinei cu mama România (2 octombrie 1853 - 6 iunie 1883)Născut pe 2 octombrie 1853 la Șipotele Sucevei, Ciprian Porumbescu a fost fiul preotului ortodox Iraclie Porumbescu. Între 1873 și 1877 a studiat Teologia ortodoxă la Cernăuți, unde a și condus societatea studențească Arboroasa.
CALENDARUL ZILEI 6 iunie: Sfântul Cuvios Ilarion cel Nou, egumenul Mănăstirii lui Dalmat; Sfântul Cuvios Visarion și viața lui minunatăSfântul Ilarion a trăit în secolul al 9-lea, pe vremea împăraților Nichifor, Stavrachie, Mihail Rangabe, Leon Armeanul și Teofil, luptători împotriva icoanelor, neamul său era din Capadocia și părinții săi se numeau Petru și Teodosia
ZIUA DASCĂLILOR 5 iunie: Nașterea lui Gheorghe Lazăr – fondatorul învățământului românesc „în limba maicii sale”La 5 iunie, se împlinesc 242 de ani de la nașterea lui Gheorghe Lazăr, pedagog, teolog, traducător și inginer român, considerat fondatorul învățământului în limba română din Țara Românească, anunță Rador.
AUDIO/VIDEO Povestea și Ghicitoarea Serii cu Ana și Maria. Povești pentru copii spuse de copii, la ActiveNews. AUDIO/VIDEOÎn fiecare zi de la orele 21.00 (azi avem o excepție de Duminică), părinții cititori de ActiveNews pot asculta împreună cu copiii lor Povestea Serii, Ghicitoarea Serii sau Învățătura Serii, rostite pentru Dvs de minunații copii ai altor cititori ai ActiveNews,
Răzvan Ionescu: SIBERIILE FRAȚILOR MIHALKOV ȘI LACRIMILE NOASTRE (II)În urmă cu 15 ani, Nikita Mihalkov sosea în România unde urma să țină un master class la Teatrul Național. Abia ieșit din zona bagajelor și a controlului documentelor de pe aeroportul Otopeni, a dat nas în nas cu presa autohtonă în
In Memoriam A murit jurnalistul Igor Butnaru, unul dintre refondatorii ziarelor România liberă și Curentul. Corneliu Vlad: Până nu uităm cu totul...Înainte de a se uita trecutul apropiat, să lăsăm mărturie. Dar sinceră. Este ceea ce a năzuit și neobositul gazetar Igor Butnaru, neuron tenace al "României libere” cea adevărată.
Evanghelia Zilei Valerian Stan: Scurte note la Evanghelia Zilei - Rugăciunea lui IisusMântuitorul Iisus Hristos Se roagă pentru unitatea Bisericii, ce se va constitui în mod văzut la Pogorârea Duhului Sfânt, și pentru comuniunea tuturor persoanelor care cred în El.
CALENDARUL ZILEI 5 iunie: Sfântul Sfințit Mucenic Dorotei, episcopul Bisericii din cetatea Tir, martirizat la 107 aniSfântul Dorotei a trăit în timpul domniei împăraților romani Liciniu, Dioclețian, Constantin cel Mare și Iulian Apostatul, ajungând episcop al Bisericii cetății feniciene Tir.
Povestea Serii / AUDIO Povești pentru copii mari și mici spuse de copii. Povestea Serii despre ce trebuie să fie Banul, Învățătura și două enigmatice Ghicitori ale Serii. AUDIO/VIDEOÎn fiecare zi de la orele 21.00, părinții cititori de ActiveNews pot asculta împreună cu copiii lor Povestea Serii, Ghicitoarea Serii sau Învățătura Serii, rostite pentru Dvs de minunații copii ai altor cititori ai ActiveNews
OMAGIU / FILM DOCUMENTAR Ce au strigat unii dintre cei mai frumoși români din Basarabia, aflați în cușcă la Tiraspol: Te iubim, popor român! Arestarea și eliberarea după 15 ani de temniță a Eroilor Români din Transnistria. 2 și 4 iunie în Istoria recentă a României mici. VIDEOAșa cum sfinți români pășesc printre noi neștiuți, asigurând rezistența și mântuirea neamului prin jertfa și rugăciunile lor, tot așa, fără prea mult zgomot, adevărați eroi luptă, cu smerenie, pentru România. Și sunt aprig pedepsiți pentru aceasta.
ISTORIA ZILEI Ziua Tratatului de la Trianon trebuie sărbătorită oficial pe 4 iunie la fel ca ziua Marii Uniri! Legea a fost promulgată de Iohannis, în ciuda încrâncenării șefului de la CotroceniCentenarul semnării Tratatului de la Trianon, la 4 iunie 1920, de către dr. I.Cantacuzino și de Nicolae Titulescu, în numele
ISTORIA ZILEI 4 iunie 1920: 102 ani de la semnarea Tratatului de la TrianonTratatul de la Trianon a fost semnat la data de 4 iunie 1920 între Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial și Ungaria, în calitate de stat succesor al Imperiului Austro-Ungar, stat învins în Primul Război Mondial.
SFINȚII ZILEI „Aici și dincolo (se află) sângele martirilor”. Istoria extraordinară a descoperirii moaștelor Sfinților Mucenici Zotic, Atal, Camasie și Filip de la Niculițel, Dobrogea, în plin regim comunist - 4 iunieÎn 1971, în localitatea Niculițel, din județul Tulcea, a fost descoperită o bazilică martirică ridicată peste o criptă în care se aflau moaștele a patru sfinți, Zotic, Atal, Camasie și Filip, protejate de o raclă funerară din lemn. Acest unic și extraordinar artefact
CALENDARUL ZILEI Sfânta Sofia cea din Tracia, Sf. Mitrofan, Arhiepiscopul Constantinopolului, Sf. Cuvioși Ioan și Alonie, Sfintele Maria și Marta, surorile lui Lazăr - 4 iunieSfânta Sofia s-a născut în Tracia, la Aenus, Rhodope (astăzi Enez, Turcia), și era mama a șase copii. Deși ocupată cu grijile și datoriile acestei lumi, a ținut poruncile Domnului și a trăit o viață plină de virtute.
Povestea Serii / AUDIO Povești pentru Copii citite de Copii la ActiveNews: PIETRICICA - Povestea Serii, Învățătura și o nouă Ghicitoare cu Ana, Teodora și Maria. AUDIO/VIDEOÎn fiecare zi de la orele 21.00, părinții cititori de ActiveNews pot asculta împreună cu copiii lor Povestea Serii, Ghicitoarea Serii sau Învățătura Serii, rostite pentru Dvs de minunații copii ai altor cititori ai ActiveNews
CALENDARUL ZILEI 3 iunie: Sf. Mc. Luchilian, Ipatie, Pavel și Sfânta Paula FecioaraSfântul Mucenic Luchilian a fost mult timp preot păgân la templul din Nicomidia (Asia Mică). Înțelegând că învățătura păgână, în slujba căreia se afla, este greșită, a primit sfântul botez, darul Mântuitorului nostru Iisus Hristos.
ACTUALIZARE Hristos S-a înălțat! Înălțarea Domnului și Omagierea Eroilor Neamului, la Valea Uzului și Mănăstirea Comana, cu Mihai Tîrnoveanu și generalul Radu Theodoru. FILMĂRILE ZILEICa în fiecare an, inimoșii organizatori de evenimente de suflet, Mihai Tîrnoveanu de la Asociația Calea Neamului (foto sus) și legendarul scriitor și om de arme, aviatorul și veteranul de război Radu Theodoru, au omagiat Eroii Neamului,
Ora Copiilor / AUDIO / VIDEO Copiii citesc Povești pentru Copii la ActiveNews: Povestea, Învățătura și cea mai complicată Ghicitoare a Serii. AUDIO/VIDEOÎn fiecare zi de la orele 21.00, părinții cititori de ActiveNews pot asculta împreună cu copiii lor Povestea Serii, Ghicitoarea Serii sau Învățătura Serii, rostite pentru Dvs de minunații copii ai altor cititori ai ActiveNews
Bat clopote! Veniți la Liturghie! Hristos acum S-a Înălțat în Cer!Trec soldați și azi, Trec de Înălțare, Dacă nu-i vedeți, Priviți bine-n Sus! Trec prin Cer grupați, În pas de defilare, Să rupă, din noi, lacrimi și surâs! Bat clopote; anafura ne-așteaptă Cu vin, împărtășind ca ortodox, De rău și întuneric ne dezleagă, S-a înălțat în Cer Iisus Hristos!
SĂRBĂTOARE NAȚIONALĂ HRISTOS S-A ÎNĂLȚAT! Se sărbătoresc eroii martiri și se pomenesc cei morți. Toate clopotele bisericilor ortodoxe din Patriarhia Română vor fi trase joi, 2 iunie 2022, la ora 12.00 în semn de prețuire și recunoștință față de Eroii NeamuluiÎnălțarea Domnului, sărbătorită joi, la 40 de zile după Paști, este și ziua Eroilor în Biserica Ortodoxă Română și un prilej de pomenire a morților, de această sărbătoare fiind legate și mai multe superstiții și obiceiuri populare.
CALENDARUL ZILEI Viața Sfântului Ierarh Nichifor Mărturisitorul, Patriarhul Constantinopolului - 2 iunieSfântul Nichifor, marele ajutător al dreptei credințe, s-a născut în Constantinopol, din părinți binecredincioși și temători de Dumnezeu, anume Teodor și Evdochia.
CALENDARUL ZILEI 2 iunie: Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, protectorul MoldoveiLa data de 2 iunie, Biserica Ortodoxă Română îl prăznuiește pe Sf. Ioan cel Nou de la Suceava. Străvechea cetate voievodală Suceava îl găzduiește pe Sfântul Ioan, supranumit cel Nou, din sec. al XV-lea.
MARI ROMÂNI Părintele Justin pentru MAME și îngerii lor, COPIII (VIDEO). MARI ROMÂNI: Părintele Justin Pârvu văzut de artistul George-Sorin Nicolae (DESEN/FOTO)De Ziua Copilului și a Sfântului Justin Martirul și Filosoful inaugurăm rubrica omagială Mari Români în cadrul căreia artistul George-Sorin Nicolae ne va oferi câte un desen realizat special pentru ActiveNews și disponibil și în colecția sa
Luminița Arhire: FAHRENHEIT 451, ANUL 2022În toamna lui 1944, niște soldați ai Armatei Roșii scormoneau prin conacul de la Florica al familiei Brătianu, căutând mobilă, cristaluri, argintărie etc., pe care le cărau în niște camioane aflate la poartă. Deoarece era noroi mare, au făcut o cărare „dalată” cu cărțile marii biblioteci a Brătienilor, spre a-și feri cizmele.
Valerian Stan: Genii mărturisind pe DumnezeuOamenii de știință care cred în existența lui Dumnezeu - inclusiv savanții de top din scurta mea listă - aduc nesfârșite argumente (cum altfel decât "geniale"?), pe care mi se pare că numai cineva care nu vrea să renunțe la necredința sa le poate neglija
FOTO/VIDEO Execuția și plutonul de execuție al lui Ion Antonescu. 1 iunie 1946 - ISTORIA ZILEIPe 1 iunie, istoria consemnează execuția, prin împușcare, a Mareșalului Antonescu fost conducător al statului român în perioada celui de-al doilea război mondial. Se spune că la execuție a asistat și Silviu Brucan, ca tânăr „ziarist”, recte agent NKVD.
ISTORIA ZILEI / VIDEO MOARTEA MAREȘALULUI. 76 de ani de la ucidere, chiar înainte de ziua sa de naștere, 2 iunie. Mărturia preotului care i-a dat ultima împărtășanie Mareșalului Ion Antonescu înainte de execuție: La Jilava, soldații plângeau în curtea închisorii (1 iunie 1946)Parte a unui proces orchestrat, soarta condamnaților fiind pecetluită cu mult timp înainte, mareșalul Ion Antonescu cădea răpus de de gloanțele plutonului de execuție în curtea închisorii Militare Jilava, la 1 iunie 1946. Despre ultimele ore de viață ale mareșalului,
VIDEO 1 iunie: Sfântul Justin Martirul și Filozoful. Sfinții Mucenici Iust, Iustin, Hariton, Harita fecioara, Evelpist, Ierax, Peon și Valerian, Firm și TespesieNăscut în secolul al II-lea din părinți păgâni, Sfântul Iustin a devenit creștin după ce un bătrân pe care l-a întâlnit pe malul mării i-a vorbit despre Hristos. Ajuns la Roma, a deschis prima școală filosofică în care a predat credința creștină
1 iunie: Rugăciunea pentru copii scrisă chiar de Patriarhul RomânieiCu prilejul Zilei Internaționale a Copilului, în 2016, Patriarhul Daniel a scris o rugăciune specială pentru copii și pentru familie. Iată rugăciunea scrisă personal de Patriarhul României cu această ocazie, potrivit Basilica.ro:
ANIVERSARE Corneliu Vlad: Pentru Bucureștiul oficial, literatura „celeilalte Românii” nu există. O cultivă doar un om-instituție: scriitorul Mihai Neagu Basarab. La Mulți Ani, Bibliotecii Române din Freiburg!Si totusi, la a 70-a aniversare a Bibliotecii, "sarbatorirea ei n-a avut parte de vreun zambet binevoitor al oficialitatilor din Romania”, cum glumeste amar directorul acestor institutii, scriitorul Mihai Neagu Basarab.
AUDIO/VIDEO Ora Copiilor la ActiveNews. Învățătura Serii, cu Ioan: De ce se aprind lumânări. AUDIO/VIDEOÎn fiecare zi de la orele 21.00, părinții cititori de ActiveNews pot asculta împreună cu copiii lor Povestea Serii, Ghicitoarea Serii sau Învățătura Serii, rostite pentru Dvs de minunații copii ai altor cititori ai ActiveNews
DOCUMENTUL ZILEI Extraordinarul răvaș dintr-o sticlă lăsat generațiilor de azi de către Părintele Ioan Turnagiu din satul Sântu. DOCUMENTUL ZILEI„În data de 27.05.2022 când s-au efectuat săpări pentru canalizare la Sântu, satul copilariei mele, s-a găsit sub o piatră, într-o sticlă, o scrisoare a părintelui Ioan Turnagiu datata 31.07.1976.”, este mesajul care însoțește documentul
CALENDARUL ZILEI 31 mai: Sf. Mc. Ermie, bătrînul soldat mărturisitor, Sf. Mc. Eusebiu și HaralambieSfântul mucenic Ermie (Herma), pomenit în calendarul creștin ortodox la 31 mai, era soldat în armata romană, înaintat în vârstă, care a petrecut ani buni de viață ostășească în orașul Comani.
FOTO 30 mai 2016: Monumentul ARIPI, amputat chiar înainte de a fi inaugurat. Dar EXISTĂ!Monumentul ARIPI, dedicat memoriei luptătorilor din rezistența anticomunistă (1945 – 1989) – din România și Basarabia, după cum s-a precizat – a fost inaugurat luni, 30 mai 2016, pe locul fostei statui a lui Lenin din fața Casei „Presei libere”
Memoria Zilei Cezarina Condurache: ARIPI – Monumentul Rezistenței Naționale – între corectitudine politică și demnitate națională (30 mai 2016)După mai bine de 25 de ani de la căderea comunismului, statul român a reușit să finalizeze Monumentul Rezistenței Naționale.
Mircea Stănescu: SUNTEM ÎN RĂZBOI: CU MEMORIA ȘI ISTORIA ȚĂRII NOASTRE!Operațiunea s-a desfășurat cu tot tacâmul de rigoare: percheziții domiciliare, ridicare de hard-uri, CD-uri, volume de documente, fotocopii. Astfel, arhiviștii și istoricii au ajuns criminali de Stat.
Gogule, probleme? Amiralul intelectualității de Dâmbovița, Nicolae Manolescu: Cenzura nu este doar necesară, ci și vitalăReputatul critic literar Nicolae Manolescu este de părere că cenzurarea presei este categoric necesară în anumite momente, el exemplificînd cu actualul război din Ucraina, unde cenzura știrilor ar fi chiar „obligatorie”, ne informează InPolitics.
Povești creștine / AUDIO CINE E MAI TARE? Povestea de Seară și ghicitoarea ActiveNews cu Ana și Maria. Povești creștine rostite de copii. AUDIO / VIDEOÎn fiecare zi de la orele 21.00, părinții cititori de ActiveNews pot asculta împreună cu copiii lor Povestea Serii, Ghicitoarea Serii sau Învățătura Serii, rostite pentru Dvs de minunații copii ai altor cititori ai ActiveNews
SCRISOARE DESCHISĂ CENZURA, DE ORICE FEL, ESTE INTERZISĂ - Constituția României. SCRISOARE DESCHISĂ privind accesul istoricilor la documente din Arhivele Naționale adresată Președintelui, Parlamentului și Guvernului României. ALERTĂ: Se distrug documente istorice!Subsemnații, istorici, cercetători, arhiviști și cetățeni preocupați de soarta arhivelor, protestăm împotriva deciziei administrative adoptate de Arhivele Naționale ale României, prin care se limitează accesul liber și neîngrădit, la
APEL AL ACADEMIEI JOS CENZURA COMUNISTĂ DE LA ARHIVELE NAȚIONALE! Președintele Academiei Române, profesorul Ioan Aurel Pop, i-a adresat ministrului de Interne Lucian Bode un APEL al Academiei pentru stoparea LOVITURII GRAVE pe care o dă cercetării Istoriei NaționalePreședintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, a adresat ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, o scrisoare în care Biroul Prezidiului Academiei solicită păstrarea accesului liber la documentele din Arhivele Naționale, în care