ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul lider cubanez Fidel Castro a murit la 90 de ani. Anunțul a fost făcut de televiunea de stat din Cuba.

Fidel Castro, una dintre cele mai interesante și controversate personalități ale secolului XX, Fidel Castro s-a născut pe 13 august 1926.
 
Fidel Alejandro Castro Ruz, pe numele lui complet, a fost educat în religia catolică. În anul 1950, a absolvit Dreptul, practicând avocatura timp de doi ani. La data de 16 februarie 1959, Castro ajunge prim-ministru al Cubei, funcție pe care o deține până în 1976, când a devenit președinte al Consiliului Statului și al Consiliului de miniștri. Castro și-a consolidat controlul asupra țării prin naționalizarea industriei, exproprierea proprietății private, colectivizarea agriculturii. Liderul Partidului Comunist a păstrat puterea într-un mod autoritar, regimul lui Fidel Castro fiind de nenumărate ori acuzat de abuzuri la adresa drepturilor omului.

La 31 iulie 2006, din motive de sănătate, Fidel Castro a predat atribuțiile de președinte fratelui său mai mic, Raul, fostul număr doi al regimului și care deținea postul de ministru al apărării de la Revoluția din 1959.

Fidel Castro deține Recordul Guinness pentru cel mai lung discurs ținut la Organizația Națiunilor Unite, potrivit Wikipedia, cu o durată de patru ore și 29 de minute. Cel mai lung discurs al său în Cuba, a durat șapte ore și zece minute, în anul 1986, în Havana, la cel de-al III-lea Congres al Partidului Comunist.

Anul acesta, la 13 august, când a împlinit 90 de ani, fostul „lider maximo” a fost intens sărbătorit în Cuba.

Fostul lider cubanez va fi incinerat sâmbătă.