ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Asociația Română a Concesionarilor Offshore din Marea Neagră (ARCOMN) se așteapta că, după publicarea variantei finale a legii offshore, care reglementează exploatărilor de resurse din platoul continental autohton al Mării Negre, fiecare investitor din industria offshore să evalueze impactul legii asupra business-ului propriu și asupra viabilității oricăror oportunități de investiții offshore, scrie cotidianul.ro.

Reprezentanții asociației susțin că votul din Camera Deputaților, din 24 octombrie 2018, marchează încheierea procesului parlamentar de reexaminare cu o nouă variantă a legii, care afectează principiul stabilității, introduce noi taxe și stipulează condiții specifice privind modul de comercializare a producției. Imediat după votul din Cameră, OMV și The Carlyle au anunțat că amână investițiile. "Nu putem lua decizia finală de investiție la Petrom în acest trimestru, așa cum planificasem”, a declarat directorul general al OMV, Rainer Seele, citat de Reuters. El a adăugat că grupul austriac trebuie mai întâi să evalueze condițiile pentru ceea ce a numit "investiții de miliarde de euro”. Decizia finală de investiție va fi luată anul viitor. OMV este asociată în explorarea blocului Neptun cu compania americană ExxonMobil. În 2012, OMV și ExxonMobil au anunțat că au descoperit 1,5-3 miliarde de metri cubi de rezerve de gaze prin sonda Domino-1  situată la aproximativ 170 de kilometri de țărmul românesc. A urmat apoi declarația celor de la Black Sea Oil & Gas (BSOG), firmă înființată de către americanii de la The Carlyle. Aceștia și-au exprimat rezervele față de proiect și amână pentru după 2018 o decizie privind continuarea investițiilor în explorarea gazelor din Marea Neagră. Și OMV a luat o decizie asemănătoare.
În ultimii 2 ani, industria offshore, reprezentată de ARCOMN, a participat la consultările cu instituții ale statului român, adică toate ministerele relevante, agențiile și autoritățile naționale competențe precum și de comisiile parlamentare implicate în elaborarea cadrului de reglementare offshore. Contribuția ARCOMN s-a limitat la evidențierea aspectelor cheie și a riscurilor specifice industriei , precum și a practicilor la nivel internațional, în acest domeniu. De asemenea, ARCOMN a prezentat și evaluărea impactului legislației propuse asupra industriei și asupra potențialelor noi investiții offshore, în zona românească a Marii Negre.  ARCOMN este formată din titulari de concesiuni offshore din România: Black Sea Oil & Gas S.R.L.; ExxonMobil Exploration and Production România Limited; Gas Plus Internațional B.V.; Lukoil Overseas Atash B.V.; OMV Petrom S.A.; Petro Ventures Europe B.V.; S.N.G.N. Romgaz S.A.
Plenul Camerei Deputaților a adoptat proiectul legii offshore, cu 170 de voturi „pentru”, 3 voturi împotrivă și o abținere. Este legea cu cea mai mare miză financiară din istoria țării penru că reglementează extracția de hidrocarburi de pe platoul românesc al Mării Negre. În joc sunt sume de miliarde de euro, bani pe care statul român urmează să-i încaseze în următorii 30 de ani. Ministerul de Finanțe estimează că România ar putea obține de pe urma exploatării gazelor din Marea Neagră 5 miliarde de dolari de pe urma redevențelor, 4,5 miliarde de dolari în urma impozitului pe profit și 4,3 miliarde de dolari ce rezultă din impozitul suplimentar. În total vor fi 13,8 miliarde de dolari. Această sumă este estimată la o o producție de 115 miliarde de metri cubi de gaze și un preț de valorificare de 130 lei/MWh. Investitorii vor încasa 18 miliarde de dolari după investiții totale de 7,4 miliarde de dolari. Partea de profit a statului este undeva la 43-44%. În trei dintre perimetre sunt confirmate descoperiri: Neptun, cu 42-82 miliarde de metri cubi de gaze, Trident, cu 30 miliarde de metri cubi, Midia-Pelican, cu 10 miliarde de metri cubi. La Neptun caută hidrocarburi OMV Petrom și Exxon, la Trident Lukoil și Romgaz iar la Midia-Pelican The Carlyle. Ultimul preț de referință, conform ordinului din 17 octombrie 2018 al ANRM, este 1.406,8 lei/1.000 cubi, ceea ce înseamnă un preț de 130 lei/MWh.
Votul final a fost dat de către PSD, ALDE și reprezentanții minoritărilor. PNL, USR și PMP nu au participat la vot. La dezbaterea din plen, PSD au acceptat un amendament al PNL în sensul că redevențele și regimul fiscal să rămână aceleași pe toată durata exploatării perimetrelor. Liderul deputaților social-democrați, Daniel Suciu, a anunțat că PSD va susține acest amendament: „Cred că pot să iau de bun ce mi-au spus colegii de la Partidul Național Liberal că discutăm între bărbați, fiind vorba de o lege pentru România, că legea offshore va întruni un larg consens la votul final, ceea ce au nevoie și românii și investitorii. Este cel mai important semnal pe care putem să îl dăm. Este important ca pe un proiect atât de important să putem găsi resurse de mediere și de înțelegere. Statul român este protejat de această lege. Profitul se împarte echitabil între România și investitori. (…) Partidul Social Democrat susține în consens cu toate partidele această clauză de stabilitate, care oricum era în lege. E un semnal foarte bun pe care Parlamentul și partidele pot să îl dea și României și investitorilor”.