ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Partidul Popular Maghiar din Transilvania i-a transmis duminică o scrisoare deschisă președintelui Klaus Iohannis, prin care îi cere acestuia să inițieze și să modereze un dialog româno-maghiar despre formele de autonomie din structura administrativă.

Președintele PPMT, Zsolt Szilágyi, afirmă, în scrisoarea deschisă către președintele Klaus Iohannis, că Transilvania consideră Bucureștiul "un centru corupt și ineficient de putere".

„Am convingerea că, și dumneavoastră aveți interesul de a reforma în așa fel relațiile de putere din România, încât Transilvania să nu mai considere Bucureștiul ca un centru corupt și ineficient de putere, și care nu este în stare să valorifice șansele și resursele existente, ci deopotrivă, am dori ca Bucureștiul să fie o capitală modernă, generoasă și deschisă spre provincie, care poate fi un exemplu pentru toată țara. Acum e greu de crezut că se poate", a transmis președintele PPMT Zsolt Szilágyi.

Președintele PPMT mai spune că este nevoie de o reformă bazată pe descentralizare, după modelul federal german, care ar face statul român „mult mai eficient". Acesta a afirmat că, în România, comunitățile etnice sunt considerate „cetățeni de rangul doi".

„O reformă, care ține cont de regiunile istorice formate de-a lungul secolelor, regiuni, care sunt în stare să se autoguverneze și să autoadministreze. Modelul federal german pentru noi este o busolă. Romănia federală ar fi un stat mult mai eficient, decât statul actual, care este în continuare ineficient, centralizat și corupt. Din nefericire însă, nu există un dialog sincer și organizat pe această temă. La fel, cum nu există dialog nici despre rolul, situația și viitorul comunităților naționale autohtone. Comunitățile naționale și etnice sunt factori constitutivi al țării, totuși legislația, dar mai ales practica de zi de zi în multe circumstanțe le consideră cetățeni de rangul doi", a mai spus Szilágyi.

Acesta îi cere președintelui Klaus Iohannis să inițieze, cu ocazia vizitei pe care o va face marți în Harghita, un dialog româno-maghiar despre formele de autonomie comunitară.