ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 23:10 Purtătorul de cuvânt al Direcției Naționale Anticorupție, Livia Săplăcan, spune că înregistrarea apărută în spațiul public, în care șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, ar da ordine procurorilor din subordinea sa „să ajungă la premier”, conține fragmente între care au fost intercalate sintagme menite să distorsioneze conținutul celor spuse.

„Înregistrarea conține fragmente care au fost rostite de procurorul șef în mod public ori la ședințele de lucru cu procurorii unei secții operative. Între fragmentele respective au fost intercalate o serie de sintagme care nu îi aparțin și care sunt menite să distorsioneze grav conținutul celor spuse”, a declarat pentru Agerpres purtătorul de cuvânt al DNA. 

ACTUALIZARE 21:50 Ministrul demisionar al Justiției, Tudorel Toader, a anunțat că va sesiza inspecția judiciară în legătură cu înregistrările apărute în spațiul public referitoare la solicitarea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, de a se ajunge la premierul Sorin Grindeanu.

„Mâine dimineață voi sesiza inspecția judiciară în legătură cu afirmațiile apărute în spațiul public referitoare la solicitarea dnei L.C. Kovesi de a se ajunge la premierul S. Grindeanu!”, a scris Tudorel Toader pe contul său de Facebook. 

Știre inițială

Joi și vineri ar fi avut loc o întâlnire, la Cheile Grădiștei Fundata, la care au participat circa 400 de procurori DNA și polițiști, potrivit unei informații denunțate de un martor. Persoana respectivă a povestit, la România TV, desfășurarea ostilităților care avea un caracter sărbatoresc, de mare bucurie.


Masa a fost prezidată de Codruța Kovesi, iar în centrul atenției s-a aflat procurorul Uncheșelu care marca avansarea lui în consiliul de conducere al DNA, potrivit martorului.

Sursa de mai sus prezintă o înregistrare explozivă cu procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, în care aceasta îi spune unui procuror să ajungă mai repede la „domnul premier”.

Înregistrarea difuzată sugerează că Laura Codruța Kovesi intervine în dosare și face poliție politică, că ar fi o răzbunare pe premierul Grindeanu după ce Ministerul Justiției i-a trimis un control.

În înregistrarea prezentată, Kovesi discută cu procurorul Uncheșelu:

„Uncheșelu, știți ce-mi doresc: să „decapați” instituțional în dosarul ăla cu casele și să ajungem la domnul premier care a semnat contractele alea. Și-am avut o discuție la Cheile Grădiștei și tot nu am auzit ce s-a întâmplat. Poate așa, că suntem toți, ne lămurim ce sa întâmplat. Doamne, m-am uitat și eu pe datele statistice unde parcă toată lumea ne bănuia de dimineața până seara și am făcut așa un pic o... (nu se intelege) DNA-u așa, adică anul trecut pe vremea asta erau 673 de persoane învinuite la 270. Adică e o discrepanță foarte mare. Posturi în plu avem, polițiști în plus avem, specialiști în plus avem, dosare avem.

Înseamnă că sunt alte cauze și am vrut să stăm un pic de vorbă să vedem. M-am uitat puțin pe situațiile astea. Sunt unele chestiuni îngrijorătoare: sunt dosare de 6-7 ani cu urmărire penală începută și care nu e soluționată. Au venit și la același procuror și a mai venit cineva sau alt dosar. Urmărirea penală începută. La fiecare știți ce aveți în lucru. Dar altceva mă îngrijoreză, că la aștia cu dosarele vechi, fiecare știți ce aveți. Mă îngrijorează de ce nu-i înhățăm! De două luni, unii din ei liberi, nu iese niciun rechizitoriu. Numa unii și aceiași fac dosare. Unii s-au încurcat cu legea și-au făcut trei rechizitorii anu trecut, mamă ce mult am lucrat, suntem tari. Cu trei rechizitorii nu facem treabă”.

AICI VIDEO


Victor Ponta a declarat pentru Antena 3:

„Anul acesta a fost o întîlnire la Grădiștei, probabil ținta a fost Sorin Grindeanu. Procurorul, domnul Uncheșelu, a executat zelos un ordin în ceea ce mă privește. Toți vrem să prindem corupții, dar cînd dosarele sunt politice, cine poate să îndrepte aceste lucruri? Președintele Iohannis sau Parlamentul României. Iar Parlamentul îl dă jos pe Grindeanu, asta e ocupația domnilor Dragnea și Tăriceanu. Domnul Uncheșelu a fost promovat la Grădiștei pentru că a ascultat ordinele”.

Alina Petrescu, purtător de cuvânt al Guvernului, a declarat, într-o intervenție telefonică, că premierul Grindeanu, pe vremea când era viceprimar, nu avea atribuții privind retrocedările și că nu a fost chemat la audieri de procurori.