Mai mulți consilieri locali ai Sectorului 4 au depus o plângere prealabilă către Consiliul Local al Sectorului 4, primarul Sectorului 4 Daniel Băluță și Secretarului Sectorului 4, prin care se cere abrogarea hotărârii prin care denumirea Liceului „Mircea Vulcănescu”, a fost schimbată în Liceul „Traian Popovici”.

Conform documentului care a intrat în posesia redacției ActiveNews, hotărârea mai sus menționată încalcă o serie de acte normative, între care OUG nr.63/2002, care stipulează că pentru atribuirea unor nume de personalități ori evenimente politice, istorice, culturale sau de altă natură, este necesară analiza și avizul comisiei de atribuire de denumiri județeană, respectiv a Municipiului București.

„În cazul Hotărârii....nu există documentul cerut de lege, respectiv avizul prealabil al comisiei de atribuire de denumiri a Municipiului București, așadar nu întrunește condițiile de legalitate necesare”, se arată în plângere.

De asemenea, se arată în document, procedura de schimbare a denumirii nu a respectat Legea Nr.52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, cu modificările și completările ulterioare. Mai precis, este vorba despre articolul 7, alineatele 1 și 2, care prevăd anunțarea în mass-media sau pe siteul propriu a hotărârilor de proiect și aducerea la cunoștința publicului cu cel puțin 30 de zile înainte.

De asemenea, motivarea expusă de primarul Daniel Băluță nu ține cont de legea nr.127/2017, pentru instituirea Zilei Naționale de Cinstire a Martirilor din temnițele comuniste, în care numele lui Mircea Vulcănescu este amintit expres.

„Astfel orice motiv invocat, de ordin antisemit sau de altă natură similară, nu își găsește corespondență în realitate și în legislația în vigoare”, notează semnatarii.

În concluzie, cei cinci consilieri cer abrogarea hotărârii de schimbare a denumirii Liceului, și adoptarea unei noi hotărâri de Consiliu Local, prin care unitatea de învățământ recapătă numele lui Mircea Vulcănescu. Plângerea este semnată de Ioan Gâf Deac (PPU), Vasile Negrilă (PPU), Antonio Andrusceac (USR), Sorin-Ioan Ceacâr (USR) și Elena Iancu (USR).

Reamintim că toată tevatura a început cu adresa Institutului „Elie Wiesel” prin care se cerea MAI să notifice mai multe primării privind existența unor obiective care poartă numele unor „persoane condamnate pentru crime de război”: strada Radu Gyr la Cluj Napoca, strada Mircea Vulcănescu în sectorul 1, bustul lui Mircea Vulcănescu în sectorul 2, Liceul mai sus amintit, școala General Gheorghe Jienescu la Rast (Dolj), strada Vintilă Horia din Mangalia, etc.

O petiție a cetățenilor a fost inițiată imediat, urmată de un apel al intelectualilor inițiat de academicianul Nicolae Breban și semnat de sute de personalități ale culturii române.

Demersul celor de la „Elie Wiesel” a fost criticat și de Asociația Foștilor Deținuți Politici din România, în frunte cu președintele Octav Bjoza.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews