ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Statele Unite ale Americii ar fi început să își mute armele nucleare din Turcia în România, la baza de la Deveselu, în contextul în care relațiile dintre Washington și Ankara s-ar fi răcit, potrivit EurActiv.

Mai precis, este vorba despre 20 de arme nucleare. De altfel, acest transport important este înfăptuit în condiții de maximă securitate.

Conform unui raport Simson Center, SUA avea 50 de arme nucleare tactice la baza militară din Incirlik încă de pe vremea Războiului Rece. Cu toate acestea, baza respectivă a fost și ea afectată de tentativa de lovitură de stat din Turcia de la 15 iunie, când Guvernul de la Ankara a interzis aterizarea sau decolarea avioanelor și a tăiat linia de curent electric care alimenta baza. Activitatea a fost reluată ulterior.

Totuși, așa cum arată EurActiv, Washingtonul nu mai are încredere să lase armele nucleare pe terioriul Turciei, după ce relațiile dintre cele două state s-au deteriorat rapid, pe fondul extrădării clericului Fetullah Gulen, cel care este considerat a fi orchestrat puciul de la 15 iunie.

Ministerul Afacerilor Externe a respins joi informațiile potrivit cărora Statele Unite ale Americii ar fi început transferul de arme nucleare staționate în Turcia spre România.

"Ministerul Afacerilor Externe respinge ferm aceste informații", a precizat MAE, într-un răspuns la solicitarea AGERPRES.