ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 24.04 Întâlnirea dintre angajații Operei Naționale București va avea loc marți de la ora 12:00

ACTUALIZARE
Întâlnirea dintre Vasile Dâncu și angajații Operei Naționale București s-a anulat, după ce vicepremierul a refuzat să meargă la discuții.
 
La 13 mai 2015, directorul Operei Naționale din București, Răzvan Ioan Dincă, era reținut și inculpat pentru săvârșirea mai multor infracțiuni de abuz în serviciu și fals în declarații. O lună mai târziu, aflat sub control judiciar, el și alți patru funcționari din cadrul Operei Naționale din București (Moldovan Alina Ofelia – director general adjunct, Petrescu Georgeta – director economic, Iacob Mădălina Gabriela – șef birou achiziții publice, Grigore Sebastian-Eduard – coordonator echipă tehnică și administrativă) au fost trimiși în judecată. Șase luni a stat dosarul în camera preliminară a Judecătoriei Sectorului 1, iar primul termen al procesului a fost abia în ianuarie anul acesta.  

Ȋn iunie 2015, în fruntea Operei Naționale din București a fost numit George Călin. La 4 aprilie a.c., după finalizarea unui raport al Curții de Conturi ce semnala mai multe nereguli descoperite în actele instituției, George Călin a fost înlocuit cu Tiberiu Soare, din ordinul ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu. 
Imediat după ce a fost numit director interminar, Tiberiu Soare a descoperit, la rându-i, în documentele Operei Naționale din București și alte nereguli grave, pe care le-a adus la cunoștința ministrului Culturii. Acesta a fost momentul în care a izbucnit scandalul. Cei interesați au vrut să acopere eventualele acuzații ieșind la rampă cu un spectacol despre xenofobie. O ficțiune pusă artistic în scenă, ce nu are nicio legătură cu realitatea din Opera Națională din București.

Inventatul scandalul al xenofobiei a fost pus imediat sub lumina reflectoarelor de mass-media avidă după scandal, iar autoritățile au făcut un pas înapoi. Miercuri, 20 aprilie a.c., George Călin a fost repus în funcția de director general interimar al ONB. Angajații instituției au prostestat, iar ministrul Culturii a făcut din nou un pas înainte, revocându-l pe Călin din funcție, la doar 24 de ore de la numire. Apoi, ministrul Vlad Alexandrescu s-a spălat pe mâini, în stilul Pilat din guvernul tehnocrat, și a anunțat că de rezolvarea problemelor de la Opera Națională din București se ocupă vicepremierul Dâncu. 

Iar Dâncu încearcă să rezolve diferendele în stilul „pacea de la Cozia”, invitând la Guvern cinci reprezentanți ai angajaților, dar și pe cei care au lansat scandalul cu xenofobia, coregraful Johan Kobborg și Alina Cojocaru. Angajații Operei Naționale din București refuză acest compromis și i-au transmis vicepremierului că-l așteaptă mâine, printre ei, dacă dorește cu adevărat un dialog onest și eficient.

Astăzi, dirijorul Tiberiu Soare, fost director interimar al ONB, acum reprezentant al angajaților acestei instituții, a acordat un interviu în exclusivitate pentru ActiveNews, în care dezvăluie toate secretele și mizele existente în scandalul de la Opera Națională din București.