SĂRBĂTOAREA ZILEI 29 iunie: Sfinții Apostoli Petru și Pavel. LA MULȚI ANI! Predica vrednicului de pomenire Părinte CleopaSfînta noastră Biserică prăznuieștre astăzi pomenirea Sfinților și întru tot lăudaților Apostoli Petru și Pavel, cei dintîi pe scaun șezători și propovăduitori ai Evangheliei lui Hristos. Cine dintre fiii Bisericii noastre nu a auzit de numele lor?
CALENDARUL ZILEI 28 iunie: Aducerea moaștelor Sfinților Mucenici doctori fără de arginți și făcători de minuni Chir și IoanSfinții Mucenici Chir și Ioan au trăit în timpul împăratului Dioclețian (secolul al IV-lea). Sunt numiți doctori fără de arginți, deoarece îi îngrijeau pe cei bolnavi fără să primească vreo răsplată.
CALENDARUL ZILEI 27 iunie: Sfântul Cuvios Samson, primitorul de străiniSfântul Cuvios Samson s-a născut din părinți bogați în Roma antică. Sfântul Samson a fost rudă cu împăratul Constantin cel Mare (306-337).
MĂRTURIE Pr. Arhim. Mihail Stanciu: SFÂNTUL ANTIM IVIREANUL ȘI CINSTIREA LUI ÎN GEORGIA NATALĂ (26 iunie)Ziua de 26 iunie (13 iunie după calendarul vechi) are pentru creștinii ortodocși din Georgia o strălucire aparte. Este ziua de prăznuire locală a Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, mitropolitul Țării Românești (1708-1716) și inițiatorul renașterii culturale.
ANIVERSARE Ziarul Lumina: Părintele Ioan Iovan - duhovnicul din temnița Aiudului la 100 de ani de la naștere (26 iunie 1922)Temnițele ateismului comunist au înghițit cu cea mai nestăvilită voracitate valorile umane ale acestui popor, încât și astăzi semnele mutilării se văd. Confuzia, lipsa reperelor, lipsa discernământului sunt semne clare că poporul nostru suferă enorm.
UN APEL NAȚIONAL APEL PENTRU REACTIVAREA MITROPOLIEI TOMISULUI! Pământul sfânt pe care au călcat Sfinții Apostoli Andrei și Filip trebuie ridicat la rang de Mitropolie, spun credincioșii semnatari ai Apelului național transmis ActiveNewsRedacția ActiveNews a primit din partea credincioșilor Tomisului un Apel pentru reactivarea Mitropoliei Tomisului transmis în zi de mare praznic pentru Ortodoxie și poporul român, pe 24 iunie 2022, la sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul
DESCOPERIRE / FOTO DESCOPERIRE. Monahul Filotheu Bălan: CEL mai VECHI TRICOLOR ROMÂNESC – pe blazonul cneazului Cândea din Țara Hațegului, din sec. XIII. FOTOÎn luna Martie a anului 2013 am fost invitat de cîțiva preoți din Țara Hațegului să vorbesc cu credincioșii de la cîteva parohii ale acestui străvechi pămînt românesc, scrie Monahul Filotheu Bălan de la Mănăstirea Petru Vodă.
Elena Solunca: Creștinismul - vocație a neamului nostru. Ce i-a răspuns martirul Mircea Vulcănescu cinicului Emil Cioran când acesta din urmă l-a întrebat unde ne sunt sfinții. Gând de Duminică – a Sfinților RomâniMircea Vulcănescu, martirul de la Aiud, i-a răspuns lui Emil Cioran că el cunoaște o bătrână dintr-un sat uitat de lume dar iubit de Dumnezeu care a făcut gropi în lutul de pe jos bătând mătănii.
Duminica a 2-a după Rusalii, a Sfinților Români, cu Mitropolitul Bartolomeu Anania: „Veniți la Mine toți cei osteniți și împovărați și Eu vă voi odihni!”În duminica a doua după Rusalii, numită și Duminica Sfinților Români, în cadrul Sfintei Liturghii oficiate în Biserica Ortodoxă este rânduit să se citească din Sfânta Evanghelie după Matei, fragmente din capitolele al IV-lea, al V-lea și al X-lea, referitoare la chemarea primilor Apostoli de către Iisus Hristos și la mărturisirea publică a numelui Său.
FILMAREA ZILEI CAPUL BISERICII RUSE A CĂZUT. Patriarhul Kiril a alunecat pe AGHEASMĂ pentru că nu permite nimănui să-l atingă „ca să se respecte MĂSURILE COVID”, deși acestea au fost eliminate. VIDEO„Dar de vină sunt restricțiile legate de coronavirus, din cauza cărora patriarhul nu permite să-l atingă și să-l susțină pe trepte”, a scris protodiaconul patriarhal Andrei Kuraev.
CALENDARUL ZILEI 26 iunie: Sfântul Cuvios David din TesalonicAcest mult lăudat părinte, îngerul cel pământesc și omul cel ceresc, s-a născut și a crescut în strălucita și marea cetate a Tesalonicului. El de mic a defăimat toată odihna trupească și lepădându-se de lume și de cele din lume, a părăsit prietenii
APEL / ACTUALIZARE Concert caritabil pentru Irene, fiica părintelui protopsalt Mihail Bucă, susținut de CANTUS DOMINI la Biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena din Capitală, azi, începând cu orele 18.00. Corul Symbol se alătură campaniei. Cum puteți ajuta. VIDEOCorul Bărbătesc „Cantus Domini” cântă azi, 25 iunie, de la ora 18:00, într-un concert caritabil denumit ÎMPREUNĂ PENTRU IRENE, fiica părintelui arhidiacon Mihail Buca, fondatorul și dirijorul Grupului Psaltic Tronos.
PS Varlaam Ploieșteanul, cuvânt puternic împotriva avorturilor la Nașterea Sf. Ioan Botezătorul: Orice persoană umană este persoană deplină din momentul zămislirii„De aici valoarea incomensurabilă a fiecărei persoane umane și de aici greșeala unora dintre noi de a respinge venirea în viața noastră a pruncilor, ca daruri, binecuvântări și bucurii care vin de la Dumnezeu.”
CALENDARUL ZILEI 25 iunie: Sfânta Mare Muceniță Fevronia, cea frumoasă și îndelung pătimitoare pentru Hristos DomnulLuând-o doar pe tânăra Fevronia, care era extrem de frumoasă, Selin i-a impus să jertfească idolilor și să se logodească cu nepotul său, Lisimah. Din cauză că Fevronia a refuzat, a fost supusă la chinuri: a fost biciuită, i s-au
FOTO Zi de mare sărbătoare la Suceava: Românii l-au prăznuit cu mare fast și credință pe Sfântul Ioan cel Nou martirizat la Cetatea AlbăProgramul manifestărilor dedicate sărbătorii Aducerii Moaștelor Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava a debutat în ziua praznicului încă de la ora 6.00 cu săvârșirea Tainei Sfântului Maslu și a Acatistului Ocrotitorului Sucevei.
SFINȚII ZILEI Sfântul daco-roman Niceta de Remesiana, Apostol din Dacia Mediteraneeană - 24 iunieNumele Sfântului Niceta de Remesiana este legat de istoria Bisericii noastre strămoșești, îndeosebi pentru contribuția sa la răspândirea creștinismului pe teritoriul de formare al poporului român. De asemenea, prin scrierile sale întocmite în limba latină
CALENDARUL ZILEI 24 iunie: Nașterea Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, primul om care l-a salutat pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos, chiar din burtica mamei saleBiserica Ortodoxă prăznuiește la data de 24 iunie Nașterea Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul. Nașterea sa a fost vestită de Arhanghelul Gavriil, în chip minunat, tatălui său când slujea în Templul de la Ierusalim.
SĂRBĂTOARE NAȚIONALĂ Părintele Cleopa despre nașterea Sfântului Ioan Botezătorul - UN ÎNGER ÎN TRUPSf. Ioan Botezătorul este singurul sfânt din calendar căruia i se prăznuiește și nașterea, ca dovadă a faptului că a fost, într-adevăr, cel mai mare prooroc, despre care Însuși Mântuitorul a spus că este „cel mai mare om născut din femeie”
CALENDARUL ZILEI 23 iunie: Sfânta Muceniță Agripina și camaradele sale, Paula, Vasa și AgatonicaSfânta Muceniță Agripina s-a născut la Roma și încă din tinerețe s-a dedicat învățării Sfintei Scripturi și slujirii lui Hristos. A trăit în timpul împăratului Valerian (253-260) care, printr-un edict emis în anul 257, a dezlănțuit o nouă persecuție împotriva creștinilor.
CALENDARUL ZILEI 22 iunie: Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul, Mitropolitul Țării Românești, ierarhul român exilat de ruși la Chișinău, Buzău și Căldărușani Activitatea Sfântului Grigorie Dascălul în scaunul de mitropolit al Țării Românești a fost întreruptă de către administrația rusă instaurată în Principatele Române, ierarhul fiind exilat timp de peste patru ani la Chișinău, Buzău și Căldărușani.
CALENDARUL ZILEI 21 iunie: Sfântul Mucenic Iulian din Tars, Sfinții Cuvioși Părinți Iulie Preotul și Iulian Diaconul și Sfântul Mucenic Iulian EgipteanulSfântul Mucenic Iulian din Tars († 303) – S-a născut în cetatea Anazarb (Cilicia). Tatăl său era senatorul cetății, elin de neam și păgân. Mama sfântului mucenic era creștină și și-a crescut copilul în evlavie de cele sfinte
INVITAT Cătălin Raiu: De ce candidez la Consiliul Național pentru Combaterea DiscriminăriiLibertatea religioasă a fost și continuă să fie tratată ca un subiect marginal în establishmentul politico-administrativ din România, în ciuda faptului că elementul religios este o componentă însemnată a societății românești și din ce în ce mai important în dezbaterile europene.
In Memoriam Dr. Vasile Astărăstoae: Un Titan al Bioeticii: Prof. Herman Tristam Engelhardt Jr., convertit la ortodoxie, socrul Părintelui Iulian Aniței și închinător la moaștele Sfintei ParaschevaPrin anii ’90, pe când eram prodecan al Facultății de Medicină și mă ocupam și de cazările studenților în cămin, am primit o serie de cereri de cazare de la studenții și masteranzii Facultății de teologie ortodoxă – pe care le-am rezolvat.
CALENDARUL ZILEI 20 iunie: Sfântul Sfințit Mucenic Metodie, Episcopul Patarelor, Sfântul Ierarh Calist, Patriarhul Constantinopolului. Începutul Postului Sf. Ap. Petru și PavelAcest plăcut al lui Dumnezeu, Metodie, încredințându-se din tinerețe lui Dumnezeu, s-a arătat vas curat și locaș al Sfântului Duh. De aceea, prin alegerea dumnezeiască, s-a învrednicit de cinstea arhierească și a luat păstoria oilor
VIDEO RĂUL NU ESTE ATOTPUTERNIC. Despre Războiul Nevăzut, pandemie și planurile demonice ale satanei într-o predică puternică a Părintelui Dan Bădulescu. VIDEOPărintele Dan Bădulescu sintetizează în fragmentul din predica sa de Sfânta Treime (din care redăm secvența video de mai sus) lupta care se duce în acest moment pe pământ prin războiul văzut, de la granițele României, și Războiul Nevăzut, de deasupra lumii și din noi.
FILMAREA ZILEI De ce nu a mers vaccinarea în România? Pentru că puterile noastre au fost însutite de cele ale sfinților închisorilor și înmiite de rugăciunile Părintelui Justin. FILMAREA ZILEIUn cuvânt însuflețitor al președintelui Asociației Calea Neamului, MIhai Tîrnoveanu, la mormântul Părintelui Justin Pârvu, azi, 16 iunie, la pomenirea de 9 ani de la plecarea Duhovnicului Neamului la Ceruri.
CALENDARUL ZILEI 18 iunie: Sfinții Mucenici Leontie, Ipatie și Teodul; Sfântul Cuvios ErasmAcești sfinți mucenici au pătimit în Tripolis, Fenicia, în timpul împăratului Vespasian (69-79) din porunca proconsulului Adrian. Leontie era un ostaș creștin, de neam grec. Aflându-se că este creștin, a fost chemat la judecată.
CALENDARUL ZILEI 17 iunie: Sf. Mc. Manuil, Savel, Ismail, Inochentie și FelixSfinții Mucenici Manuil, Savel și Ismail au fost trei frați din Persia, crescuți în frică de Dumnezeu de mama lor, care era creștină, cu toate că tatăl lor era păgân.
VIDEO La Mormântul Părintelui Justin Pârvu: „Rugăciunea din inimă va fi singura noastră izbăvire!”. Arhim. Hariton Negrea și Protos. Amfilofie Brânză despre Duhovnicul Neamului, Sfântul lui Dumnezeu de la Petru Vodă, la pomenirea de 9 ani. VIDEOCînd Vasile Băncilă, Nae Ionescu, Mircea Vulcănescu, Mircea Eliade, Traian Trifan, Petre Țuțea, Valeriu Gafencu, și toți duhovnicii români (și cu atît mai mult, mai recent, Părintele Justin sau doamna Aspazia Oțel) vorbeau despre
VIDEO Părintele Justin Pârvu, un sfânt al închisorilor bolșevice, s-a arătat în Lumină. La mormântul Părintelui-martir e val de pelerini. Cuvântul Arhimandritului Hariton Negrea la pomenirea de 8 ani a plecării Duhovnicului Neamului la Domnul (16 iunie 2013)Părintele Arhimandrit Justin Pârvu, sfânt al închisorilor bolșevice și ctitorul așezămintelor monahale de la Petru-Vodă, vrednic mărturisitor al credinței ortodoxe în timpul regimului comunist și după, a fost pomenit și astăzi, 16 iunie 2021, ziua plecării sale la Domnul, de ucenici veniți din toată țara la Crucea Părintelui.
IPOTEZĂ Mihai Eminescu a murit pe 16 iunie 1889, nu pe 15. Chipul de Hrist al Românului Absolut, chinuit și răstignit pe Golgota Neamului Românesc și întâlnirea cu Duhovnicul Neamului, Părintele Justin PârvuNe-ar fi plăcut să avem și o fotografie cu barbă a lui Eminescu – de dinainte de fi smuls de Poliție din redacția "României libere” la începutul anului 1889 -, alături de cele patru fotografii clasice, de la tinerețe, pe când se războia cu ungurii în "Federațiunea”
CALENDARUL ZILEI 16 iunie: Nouă ani de la trecerea la Domnul a sfântului Părinte Justin Pârvu de la Mănăstirea Petru Vodă. „Vor veni vremuri în care numai cei ce vor simți harul lui Dumnezeu vor putea distinge binele de rău. Cu mintea omenească va fi cu neputință de ales”„Vor veni vremuri în care numai cei ce vor simți harul lui Dumnezeu vor putea distinge binele de rău. Cu mintea omenească va fi cu neputință de ales între bine și rău." - Părintele Justin
CALENDARUL ZILEI 16 iunie: Sf. Ier. Tihon, Episcopul Amatundei; Sf. Sfințit Mc. Marcu, Episcopul ApoloniadeiPe când era încă tânăr, în casa părinților săi, l-a pus tatăl lui să vândă pâine. Iar fericitul tânăr dădea pâinea săracilor fără plată. Când a aflat aceasta, tatăl său
Cronici de Carte Anotimpurile poeziei lui Eminescu la Văratic. Un ecou reverberant al iubirii de EminescuÎn Prefața volumului omagial, intitulată semnificativ, ,,Eminescu și iar Eminescu…”, distinsul academician Ioan Aurel Pop, Președintele Academiei Române, subliniază că acest album ,,nu poate fi decât o sărbătoare a spiritului”.
15 iunie: Sf. Proroc Amos; Sf. Mc. Isihie; Fericiții Augustin și IeronimEl este chirurgul duhovnicesc, care taie și dă la o parte părțile afectate de păcat și îi îndeamnă pe oameni la pocăință. Sfântul Apostol Pavel întreabă: Am ajuns deci vrăjmașul vostru spunându-vă adevărul?
ANIVERSARE 14 Iunie - Ziua ANASTASIEI POPESCU - MAMA SICA!La 14 iunie, 1911, se năștea cea care avea să fie ANASTASIA POPESCU (MAMA SICA - după cum îi spuneau cu iubire și respect persoanele apropiate), amintește doamna Mona Șerbănescu.
VIDEO ATAC LA PATRIARH? Gabriel Liiceanu, declarații șoc iresponsabile: Biserica Ortodoxă era practic o filială a Securității. Nu numai persoanele din conducere ci TOATĂ BISERICA!Cunoscând marfa putem presupune că este doar un atac bine calculat, antemergător, prin învăluire, a cărui țintă pare să fie, în plan strategic, chiar Patriarhul Daniel. De ce?, vom vedea zilele care urmează.
PRIMĂRIA ANTICREȘTINĂ Pr. Eugen Tănăsescu: Schema anti-biserică a cuplului Chițac-Ovanesian. Sorin-Lucian Ionescu: Demolați bisericile, ocupați gările!Cuplul Ovanesian-Chițac folosește legea pentru a pune bețe în roatele bisericilor. Probabil nu suferă să vadă biserici, motiv pentru care fie le aleargă prin instanțe, fie folosesc un context nefavorabil pentru a le demola. Că, de ajutat, ne-am lămurit cu toții că nu prea vor. Să demonstrăm.
SFINȚII ZILEI SFÂNTUL JUSTIN POPOVICI: Duhul Sfânt unește pe toți membrii Bisericii într-o singură inimă. VIAȚA marelui teolog canonizat în anul 2010 cu data de prăznuire 14 iuniePrin Duhul Sfânt și în Duhul Sfânt, „cei duhovnicești” se simt uniți între ei într-o unitate veșnică plină de har, cu toate că, luați în parte, ei sunt persoane infinit diferite.
CALENDARUL ZILEI 14 iunie: Sfântul Prooroc Elisei, urmașul Sfântului Prooroc Ilie și Sfântul Ierarh Metodie MărturisitorulBiserica Ortodoxă îl pomenește pe 14 iunie pe Sfantul Proroc Elisei. El fost urmașul Sfântului Prooroc Ilie, potrivit poruncii pe care a primit-o Ilie pe muntele Horeb. Tot astăzi, Biserica face pomenirea Sfântului Metodie, patriarhul Constantinopolului
CALENDARUL ZILEI 13 iunie: Sfântul Ierarh Trifilie, Episcopul Ciprului, Sfânta Muceniță Achilina, Sfânta Alexandra SchimonahiaLa data de 13 iunie Sfântul episcop Trifilie este pomenit în calendarul creștin-ortodox. Acesta s-a născut la Roma, s-a mutat la Constantinopol și a studiat în Beirut, capitala Libanului. Era foarte inteligent și literat, cu toate acestea
Mari Duhovnici INEDIT: Rețeta Părintelui Justin pentru tratarea cancerului și sfaturile Părintelui Cleopa despre „medicamentul care vindecă de cancer”Ține de acum post negru: lunea, miercurea și vinerea. Postul negru, pentru cine poate, curăță organismul de boli grave și de patimi. Dacă ai postit 12 ore fără apă și mâncare gătită pe foc, așa-i lăsat de la Dumnezeu
Gândurile unui nevăzător cu ochii trupești dar care se străduiește să vadă cu ochii sufletului, adresate primarului municipiului Constanța, Vergil Chițac, care dorește să rămână în cărțile de istorie cu titulatura de „primar demolator de biserici”Din nefericire, chiar nevăzător fiind cu ochii trupești, văd pana și eu, domnule primar, craterele și gropile cu care ați „decorat” orașul în acest mandat. Dacă aceasta este „Constanța altfel”, mult făgăduită, vă spun în cea mai sinceră
FOTO / VIDEO La Mormântul Părintelui Justin. „Duhul Sfânt să binecuvinteze România!” La mulți ani, de ziua de naștere a Bisericii Ortodoxe!Bucuria din sufletele tuturor este mărturia cea mai evidentă a sfințeniei momentului. Dumnezeu să răsplătească miilor de pelerini care și-au adus prinosul de dragoste la căpătîiul marelui duhovnic al unui neam răstignit și au arătat că
CHESTIUNEA ZILEI Ion Spânu: Turnul de lângă Catedrala Sf. Iosif stă în picioare, dar Bisericuța din Constanța trebuie demolatăAmbiția prostească a autorităților din Constanța, în frunte cu primarul Vergil Chițac, amiralul care i-a plagiat pe președinții SUA Obama și Trump, de a demola micuța biserică „Izvorul Tămăduirii” a stîrnit o firească revoltă
VIDEO Mitropolitul Bartolomeu Anania în Duminica a 8-a după Paști, a Rusaliilor: „Cel ce crede în Mine, râuri de apă vie vor curge din lăuntrul său! Iar aceasta a zis-o despre Duhul pe Care aveau să-L primească cei ce au crezut în El”Ne spune Cartea Facerii că înainte de-a fi făcut Dumnezeu universul apele pluteau pe deasupra genunii, a adâncului fără fund, iar Duhul lui Dumnezeu Se purta pe deasupra apelor. Duhul Sfânt este dinamica lui Dumnezeu.
CALENDARUL ZILEI RUSALIILE sau Pogorârea Duhului Sfânt. LIMBILE DE FOC. Semnificații și TRADIȚII - CĂLUȘARII (VIDEO)Evenimentul este relatat ca o pogorâre a Duhului din Cer ca un vuiet mare de vânt și Se împarte deasupra capului fiecăruia dintre cei prezenți, în chip de limbi de foc, ceea ce semnifică faptul că acest Duh îi sfințește pe fiecare în
Libertatea în Duh Părintelui Justin Pârvu i se potrivește ceea ce spune Coșbuc într-un vers: „Sunt suflet din sufletul neamului meu". Pomenire la Petru Vodă. Joi, 16 iunie, se împlinesc 9 ani de la trecerea la Domnul a Duhovnicului NeamuluiCucernic gând și rugăciune smerită înălțăm astăzi la Pomenirea Mosilor de vară și deodată cu aceștia și a Părintelui nostru drag pe care-l întâlnim în suflet ori de câte ori ne este dor de el sau de fiecare dată când trecem pe la Mănăstirea Petru Vodă.
CALENDARUL ZILEI 12 iunie: Sfântul Cuvios Onufrie cel MareSfântul Cuvios Onufrie cel Mare a fost un mare sihastru din Egipt și a trăit pe la anii 350-400. După ce a stat o vreme într-o mănăstire din părțile Tebaidei, a plecat în pustie, unde 60 de ani nu a văzut față de om.
CALENDARUL ZILEI 12 iunie: Sfântul Cuvios Petru AtonitulCuviosul Petru a fost de neam grec, cu rânduiala ostaș și voievod. El a venit la călugărie în acest chip: fiind trimis cu multe feluri de oști la război în Siria, s-a întâmplat ca ostile grecești să fie biruite de potrivnici
GAZETA DE PERETE Marian Ghițeanu: Haita globalisto-satanistă din Constanța demolează biserici!Acești sataniști uită ceea ce au pățit Ceaușescu și sfetnicii săi, la puțin timp după ce au demolat biserici! Hai, Chițac, pune buldozerele pe Biserică, pune miliția criminală pe credincioși și arestează-l pe Ostașul lui Hristos, ÎPS Teodosie!
Calendarul zilei 11 iunie - Sfântul Luca al Crimeei, deținut politic în lagărele bolșevice, chirurg, om de știință, profesor de geniu, Arhiepiscop. Tot azi: Sfântul Apostol BartolomeuUltimele cuvinte ale Sfântului Luca al Crimeii: „Acești vrăjmași nevăzuți ai lui Dumnezeu au ca singur rost, zi și noapte, nimicirea noastră. Însă nu vă temeți, luați putere din numele lui Iisus!”
Pr. Ioan Istrati: Biserica asta mică, „de pe trotuar”, care le stă în ochi dumnezeilor falși ai acestei lumi, e poporul român, pe care vor să-l dărâme și să-l zdrobească îmbuibații acestei lumiAm venit la chemarea Înaltpreasfințitului Teodosie, la Bisericuța „Izvorul Tămăduirii”, care e în primejdie să fie dărâmată din cauza cerbiciei vrednice de plâns a unei instanțe strâmbe și a unei administrații triste.
Sâmbăta morților - Moșii de Vară. Românii fac pomeni pentru SUFLETELE celor ADORMIȚI: părinți, strămoși, bunici și străbuni, frați și prieteni, victime nevinovate, bogați și săraci, împărați și domni, eroi și martiri, pe cei de laolaltă și sihaștri...În Sâmbăta Rusaliilor, în fiecare an, Biserica Ortodoxă face pomenirea celor adormiți, cu ocazia Moșilor de Vară. S-a ales această zi deoarece fiecare sâmbătă este, de fapt, o imitare a Sâmbetei Mari, a șederii lui Hristos în mormânt.
Apel ActiveNews Fiți alături de Irene-Ecaterina, fiica părintelui arhidiacon Mihail Bucă!Fiica sa cea mai mică, Irene-Ecaterina, are o problemă medicală pentru care necesită atât rugăciunile noastre cât și un sprijin financiar pentru tratamentul unei boli crunte căzute pe neașteptate în inima familiei sale.
CALENDARUL ZILEI 10 iunie: Sfântul Sfințit Mucenic Timotei, episcopul Prusei. Sfinții Mucenici Alexandru și AntoninaȘi se face prăznuirea lor la 10 iunie, în mănăstirea ce se zice a lui Maximin (Maximov), care este în Constantinopol, unde se află sfintele lor moaște, din care izvorăsc multe minuni și tămăduiri.
ANTICREȘTINISM DE STAT IPS Teodosie apără azi împreună cu credincioșii biserica pe care o vrea demolată primarul Constanței, mânat de o anticreștină: Felicia Ovanesian. Ion Spânu despre plagiatorul Chițac: Să nu aibă soarta lui Ceaușescu. VIDEOIPS Teodosie va sluji azi la biserica pe care Primăria o vrea demolată. De la ora 7.30, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Izvorul Tămăduirii”, biserică pe care Primăria o vrea demolată.
SCRISOARE DESCHISĂ ÎPS Teodosie către primarul Chițac: Ne despart câteva ore de cel mai infam moment din istoria ultimelor decenii, prin care se pare că trebuie să treacă credincioșii din străvechiul Tomis, acela al demolării unei Biserici. SCRISOARE DESCHISĂAvând în vedere iminenta demolare a bisericii „Izvorul Tămăduirii” din Constanța, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, adresează o scrisoare deschisă domnului primar Vergil Chițac, atât în nume personal cât și în numele preoților și credincioșilor constănțeni.
CALENDARUL ZILEI 9 iunie: Sfântul Ierarh Chiril, izgonitorul ereticilor și evreilor din AlexandriaBiserica Ortodoxă cinstește în fiecare an în data de 9 iunie pe Sfântul Chiril al Alexandriei. A fost numit, în mod foarte convingător, „apărătorul Maicii Domnului”, pentru că, prin scrierile și mărturisirea sa, Sinodul al III-lea Ecumenic a anatemizat
Tatiana Petrache: UN ADEVĂRAT CANDIDAT LA VIAȚĂSedați cu drogul nepăsării și amețiți de luminile multicolore ale lumii, lăsăm viața să ni se scurgă printre degete. Deopotrivă candidați la Viață sau jalnici condamnați la moarte, ne stau înainte două căi: Viața sau moartea, Hristos sau nimicul.
Ultimul mesaj - VIDEO/UPDATE Condamnatului la moarte evreu Anthony Atwood, călugărit în închisoarea din Arizona cu numele de Efrem, i s-a refuzat uciderea prin gazare. El a fost executat prin injectare cu un ser letal considerat de autorități „sigur și eficient”, la orele 20.00Condamnatul la moarte Anthony Atwood, american convertit la ortodoxie și executat azi, 8 iunie, în statul Arizona, după 38 de ani de închisoare pentru o crimă pe care susține că nu a comis-o, a devenit monah ortodox.
ULTIMA MĂRTURIE / VIDEO VIAȚĂ și MOARTE ca-n FILME. Anthony Frank Atwood va fi executat azi pentru o crimă de acum 38 de ani pe care afirmă că nu a făcut-o. Injecția letală este „sigură și eficientă”, susțin autoritățile. Condamnatul s-a căsătorit și convertit la ortodoxieAnthony Frank Jarvis Atwood este un condamnat la moarte ce urmează să fie executat astăzi, 8 iunie 2022, la ora 20, ora României. De 38 de ani este în închis, așteptându-și rândul la moarte sau o nesperată grațiere, în urma recursurilor făcute.
CALENDARUL ZILEI 8 iunie: Aducerea moaștelor Sfântului Mare Mucenic Teodor Stratilat și Icoana din care a izvorât sânge; Sfinții Mucenici Nicandru și Marcian, Sfântul Ierarh Efrem, Patriarhul AntiohieiIstoria Bisericii creștine are la temelia ei pătimirile sfinților mucenici. Timp de trei secole, în epoca persecuțiilor, sângele creștinilor a curs continuu. Ca un semn la cercetării lui Dumnezeu, nu doar din trupurile martirizate a curs sânge
Zoe Dantes: DUHOVNICII NEAMULUISărut mâna părinte și Hristos s-a Înălțat! Au trecut aproape 20 de ani, de când vreau să cred că mergem umăr la umăr prin viață, de la prima noastră întalnire! Am zis eu atunci întamplatoare!
FOTO Ajutor pentru Bisericile de Lemn din MaramureșBisericile din lemn aflate în patrimoniul mondial UNESCO, patrimoniul local și național vor fi conservate și întreținute pe durata acestui an în urma unei finanțări asigurate de Consiliul Județean (CJ) Maramureș, potrivit Agerpres citată de Bursa.
CALENDARUL ZILEI 7 iunie: Sfântul Sfințit Mucenic Teodot din Ancira, Sfinții Sfințiți Mucenici Marcel și Marcelin, episcopi ai Romei, Sfânta Muceniță Zenaida, făcătoarea de minuniSfântul Sfințit Mucenic Teodot († 303) a trăit la sfârșitul secolului al III-lea și începutul secolului al IV-lea. El a fost episcop al Bisericii din cetatea Ancira Galatei.Ca păstor al Bisericii, îi adăpostea pe creștinii prigoniți, iar pe cei
CALENDARUL ZILEI 6 iunie: Sfântul Cuvios Ilarion cel Nou, egumenul Mănăstirii lui Dalmat; Sfântul Cuvios Visarion și viața lui minunatăSfântul Ilarion a trăit în secolul al 9-lea, pe vremea împăraților Nichifor, Stavrachie, Mihail Rangabe, Leon Armeanul și Teofil, luptători împotriva icoanelor, neamul său era din Capadocia și părinții săi se numeau Petru și Teodosia
Evanghelia Zilei Valerian Stan: Scurte note la Evanghelia Zilei - Rugăciunea lui IisusMântuitorul Iisus Hristos Se roagă pentru unitatea Bisericii, ce se va constitui în mod văzut la Pogorârea Duhului Sfânt, și pentru comuniunea tuturor persoanelor care cred în El.
CALENDARUL ZILEI 5 iunie: Sfântul Sfințit Mucenic Dorotei, episcopul Bisericii din cetatea Tir, martirizat la 107 aniSfântul Dorotei a trăit în timpul domniei împăraților romani Liciniu, Dioclețian, Constantin cel Mare și Iulian Apostatul, ajungând episcop al Bisericii cetății feniciene Tir.
SFINȚII ZILEI „Aici și dincolo (se află) sângele martirilor”. Istoria extraordinară a descoperirii moaștelor Sfinților Mucenici Zotic, Atal, Camasie și Filip de la Niculițel, Dobrogea, în plin regim comunist - 4 iunieÎn 1971, în localitatea Niculițel, din județul Tulcea, a fost descoperită o bazilică martirică ridicată peste o criptă în care se aflau moaștele a patru sfinți, Zotic, Atal, Camasie și Filip, protejate de o raclă funerară din lemn. Acest unic și extraordinar artefact
CALENDARUL ZILEI Sfânta Sofia cea din Tracia, Sf. Mitrofan, Arhiepiscopul Constantinopolului, Sf. Cuvioși Ioan și Alonie, Sfintele Maria și Marta, surorile lui Lazăr - 4 iunieSfânta Sofia s-a născut în Tracia, la Aenus, Rhodope (astăzi Enez, Turcia), și era mama a șase copii. Deși ocupată cu grijile și datoriile acestei lumi, a ținut poruncile Domnului și a trăit o viață plină de virtute.
CALENDARUL ZILEI 3 iunie: Sf. Mc. Luchilian, Ipatie, Pavel și Sfânta Paula FecioaraSfântul Mucenic Luchilian a fost mult timp preot păgân la templul din Nicomidia (Asia Mică). Înțelegând că învățătura păgână, în slujba căreia se afla, este greșită, a primit sfântul botez, darul Mântuitorului nostru Iisus Hristos.
ACTUALIZARE Hristos S-a înălțat! Înălțarea Domnului și Omagierea Eroilor Neamului, la Valea Uzului și Mănăstirea Comana, cu Mihai Tîrnoveanu și generalul Radu Theodoru. FILMĂRILE ZILEICa în fiecare an, inimoșii organizatori de evenimente de suflet, Mihai Tîrnoveanu de la Asociația Calea Neamului (foto sus) și legendarul scriitor și om de arme, aviatorul și veteranul de război Radu Theodoru, au omagiat Eroii Neamului,
SĂRBĂTOARE NAȚIONALĂ HRISTOS S-A ÎNĂLȚAT! Se sărbătoresc eroii martiri și se pomenesc cei morți. Toate clopotele bisericilor ortodoxe din Patriarhia Română vor fi trase joi, 2 iunie 2022, la ora 12.00 în semn de prețuire și recunoștință față de Eroii NeamuluiÎnălțarea Domnului, sărbătorită joi, la 40 de zile după Paști, este și ziua Eroilor în Biserica Ortodoxă Română și un prilej de pomenire a morților, de această sărbătoare fiind legate și mai multe superstiții și obiceiuri populare.
CALENDARUL ZILEI Viața Sfântului Ierarh Nichifor Mărturisitorul, Patriarhul Constantinopolului - 2 iunieSfântul Nichifor, marele ajutător al dreptei credințe, s-a născut în Constantinopol, din părinți binecredincioși și temători de Dumnezeu, anume Teodor și Evdochia.
CALENDARUL ZILEI 2 iunie: Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, protectorul MoldoveiLa data de 2 iunie, Biserica Ortodoxă Română îl prăznuiește pe Sf. Ioan cel Nou de la Suceava. Străvechea cetate voievodală Suceava îl găzduiește pe Sfântul Ioan, supranumit cel Nou, din sec. al XV-lea.
MARI ROMÂNI Părintele Justin pentru MAME și îngerii lor, COPIII (VIDEO). MARI ROMÂNI: Părintele Justin Pârvu văzut de artistul George-Sorin Nicolae (DESEN/FOTO)De Ziua Copilului și a Sfântului Justin Martirul și Filosoful inaugurăm rubrica omagială Mari Români în cadrul căreia artistul George-Sorin Nicolae ne va oferi câte un desen realizat special pentru ActiveNews și disponibil și în colecția sa
VIDEO 1 iunie: Sfântul Justin Martirul și Filozoful. Sfinții Mucenici Iust, Iustin, Hariton, Harita fecioara, Evelpist, Ierax, Peon și Valerian, Firm și TespesieNăscut în secolul al II-lea din părinți păgâni, Sfântul Iustin a devenit creștin după ce un bătrân pe care l-a întâlnit pe malul mării i-a vorbit despre Hristos. Ajuns la Roma, a deschis prima școală filosofică în care a predat credința creștină
1 iunie: Rugăciunea pentru copii scrisă chiar de Patriarhul RomânieiCu prilejul Zilei Internaționale a Copilului, în 2016, Patriarhul Daniel a scris o rugăciune specială pentru copii și pentru familie. Iată rugăciunea scrisă personal de Patriarhul României cu această ocazie, potrivit Basilica.ro:
AUDIO/VIDEO Ora Copiilor la ActiveNews. Învățătura Serii, cu Ioan: De ce se aprind lumânări. AUDIO/VIDEOÎn fiecare zi de la orele 21.00, părinții cititori de ActiveNews pot asculta împreună cu copiii lor Povestea Serii, Ghicitoarea Serii sau Învățătura Serii, rostite pentru Dvs de minunații copii ai altor cititori ai ActiveNews
CALENDARUL ZILEI 31 mai: Sf. Mc. Ermie, bătrînul soldat mărturisitor, Sf. Mc. Eusebiu și HaralambieSfântul mucenic Ermie (Herma), pomenit în calendarul creștin ortodox la 31 mai, era soldat în armata romană, înaintat în vârstă, care a petrecut ani buni de viață ostășească în orașul Comani.
IOI, IOI, IOI! BULĂI, DOAMNE! Cornelius Florin: Papițoii politici USR-iști, pro homo, contra Catedrală, contra BOR, fac „traininguri” liberale unde? În mănăstiri! Serios, îmi scapă ceva?Imaginea USR-ului a fost afișată într-o mănăstire. Pe lângă asta, mai calcă și unul care a dat cu biciul. Iulian Bulai este cel care a spus că Fecioara Maria este „o mamă surogat” sau că Iisus a „apărut în lume fără ca părinții lui să fi
CALENDARUL ZILEI 30 mai: Sfântul Cuvios Isaachie Mărturisitorul și proorocirile saleSfântul Cuvios Isaachie Mărturisitorul a pustnicit cu mari osteneli în deșert. Mergând la Constantinopol pentru a apăra credința ortodoxă în zilele lui Valens Arianul (364-378), care se ridicase cu război împotriva goților, întâlnindu-l pe Valens,
AUDIO/VIDEO Povestea și Ghicitoarea Serii cu Ana și Maria. Povești pentru copii spuse de copii, la ActiveNews: Să crezi orbește. AUDIO/VIDEOÎn fiecare zi de la orele 21.00, părinții cititori de ActiveNews pot asculta împreună cu copiii lor Povestea Serii, Ghicitoarea Serii sau Învățătura Serii, rostite pentru Dvs de minunații copii ai altor cititori ai ActiveNews
ISTORIA ZILEI Un sultan de 22 de ani a reușit cu tunurile ungurului Orban din Brașov să surpe zidurile cetății imperiului creștin. 29 mai 1453: Căderea Constantinopolului, capitala spirituală a românilor. O istorie care nu se învață la școalăMohamed al II-lea, un sultan în vârstă de 22 de ani, a reușit cu tunurile ungurului Orban din Brașov să surpe celebrele ziduri care ținuseră departe atît de multe armate asediatoare și să intre în cetate.
VIDEO Părintele Arsenie Boca la Duminica Orbului: Așa-i firea omului păcatos: când îi lovești dracii, îți zice ca tu ești dracPărintele Arsenie Boca: Acum să vedeți deosebirea între noi și Dumnezeu. Iisus era Dumnezeu. Mulți n-au știut și nici nu vor ști aceasta. Dumnezeu Tatăl a vrut să descopere pe Dumnezeu Fiul, ca creator al lumii și ca autor al vieți.
APEL UMANITAR Părintele Mihail Bucă mulțumește tuturor celor care se roagă pentru fiica sa, Irene. Să continuăm să-l susținem, fiecare după puteri!Fiica cea mică a arhidiaconului Mihail Bucă, Irene, are o problemă medicală pentru care necesită atât rugăciunile noastre cât și un sprijin financiar pentru tratamentul unei boli crunte căzute pe neașteptate în inima familiei sale.
CALENDARUL ZILEI 29 mai: Sfânta Muceniță TeodosiaSfânta Teodosia este prăznuită în 29 mai, ziua în care sfintele sale moaște i-au fost mutate la Constantinopol și, mai târziu, la Veneția.
VIDEO IPS Teodosie l-a evocat pe Părintele Arhimandrit Nicodim Dimulescu, la Mănăstirea Crasna, la pomenirea de 40 de zile de la nașterea sa la Ceruri. VIDEOEvocarea Arhim. Nicodim Dimulescu, fost stareț al Mănăstirii Crasna, la parastasul de 40 de zile, de către IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
CALENDARUL ZILEI 28 mai: Sfântul Ierarh Nichita MărturisitorulSfântul Ierarh Nichita s-a făcut monah încă din tinerețe, fiind ales episcop al Calcedonului, datorită înțelepciunii și faptelor lui bune. A păstorit comunitatea creștină în vremea ereziei iconoclaste, când la conducerea imperiului era Leon Isaurul
MĂRTURISITORII Un sfânt al închisorilor comuniste: Gheorghe Jimboiu (18 Octombrie 1921 – 27 Mai 1963)„Jimboiu era unul din cei mai curați… Am înțeles că el a ajuns să trăiască stările de care vorbesc Sfinții Părinți” – Părintele Mihai Lungeanu
CALENDARUL ZILEI 27 mai: Sf. Ioan Rusul. Cum ajunge un simplu soldat să fie sfântSf. Ioan Rusul s-a născut în Mica Rusie în jurul anului 1690. A învățat de mic dragostea și evlavia pentru Biserica Domnului. Când a ajuns la vârsta maturității, tânărul Ioan a fost chemat în armată. Luând parte la războiul ruso-turc,
CALENDARUL ZILEI 27 mai: Sf. Mc. Iuliu Veteranul; Sf. Sfințiți Mc. Eladie și Terapont, episcopul SardeiA primit mucenicia în vremea Marii Persecuții din vremea împăraților Dioclețian și Maximian, în anul 304, când a fost adus la judecată înaintea prefectului locului, pe nume Maxim. Prefectul Maxim a fost înștiințat că un soldat veteran,
CALENDARUL ZILEI 26 mai: Sfinții Apostol Carp și Alfeu; Sf. Mc. Averchie și ElenaA fost unul din cei șaptezeci de apostoli ai Mântuitorului Iisus Hristos, ucenic al Sfântului Apostol Pavel. S-a aflat o vreme la Troada, așa cum a lăsat să se înțeleagă Sfântul Apostol Pavel în Epistola a doua către Timotei:
Comunicat Sfântul Munte ATHOS se roagă pentru pace în Ucraina și își exprimă compasiunea pentru victimele conflictului început din 2014Sfânta Chinotită a Muntelui Athos a transmis marți un comunicat referitor la situația din Ucraina. Reprezentanții comunităților monahale din Sfântul Munte își exprimă compasiunea pentru victimele conflictului din această țară și
CALENDARUL ZILEI 25 mai: A treia aflare a Capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul. Unde se află în prezente sfintele sale moaște făcătoare de minuniCinstitul cap al Sfântului Proroc Ioan Botezătorul a fost îngropat de Irodiada într-un loc ascuns din curtea palatului său. Nu știa de aceasta decât Ioana, soția lui Huza, intendentul lui Irod Antipa, care a fost una din femeile mironosițe.
Articolul Cititorului 98 de ani de la nașterea Părintelui Nicolae Bordașiu (22 mai 1924). Articolul Cititorului: Mereu vă păstrăm în inimă Părinte drag! BIOGRAFIAS-au împlinit, la 22 mai, 98 de ani de la momentul venirii de la Dumnezeu pe lume, a unei raze de lumină în chip de om. Pentru mulți din neamul românesc și nu numai, Părintele Nicolae a reprezentat și reprezintă încă un model de urmat
In Memoriam Părintele Visarion Iugulescu între martirii neamului (+24 mai 2008)Au trecut mulți ani de la adormirea Părintelui Ierodiacon Visarion Iugulescu, dar nu a fost uitat nici misionarismul și nici sacrificiul sfinției sale, pentru că s-a făcut pe sine jertfă atât pentru aproapele, cât și pentru țară.
APEL UMANITAR ActiveNews vă cheamă să fim cu toții ALĂTURI DE IRENE, fiica cea mică a îndrăgitului protopsalt Mihail Bucă!De Sfântul Mihail Mărturistorul marele protopsalt Mihail Bucă are o rugăminte pentru noi toți: Să fim Alături de Irene!
Maximus Dacicus Patriarhul Daniel: Sfântul Constantin cel Mare a fost daco-roman din Timoc. S-a mai numit și Maximus Dacicus. Românii din Valea Timocului sunt continuatori ai creștinilor din primele secole„Sfinții Împărați Constantin și Elena au avut o grijă deosebită și pentru teritoriul țării noastre”, a reamintit sâmbătă Patriarhul Daniel, la hramul istoric al Catedralei Patriarhale și a spus că acesta este, din păcate un lucru mai puțin știut și neevidențiat.
CALENDARUL ZILEI 24 mai: Sfântul Cuvios Simeon cel din Muntele Minunat aflat cu moaște sfinte în România, dăruite de însuși Ștefan cel Mare și Sfânt Mănăstirii Neamț. 1500 de ani de la naștereSfântul Cuvios Simeon cel din Muntele Minunat, pomenit în calendarul creștin ortodox la 24 mai, a trăit în timpul împăratului Iustin (518-527), fiind originar din Antiohia.
CALENDARUL ZILEI 23 mai: Sfântul Ierarh MIHAIL Mărturisitorul, episcopul Sinadei, cel la care Matei Basarab avea mare evlavieSfântul Mihail Mărturisitorul, Episcopul Sinadei a trăit în timpul împăratului Leon Armeanul (813-820) și a patriarhului Tarasie al Constantinopolului.
Gând de Duminică – a Femeii Samarinene: ”Mâncarea Mea este a face voia Celui ce m-a trimis pe Mine”Și toată această lucrare sfântă și sfințitoare este făcută de Hristos într-o absolută smerenie, El nu găsește compromițător să vorbească unei femei de alt neam și cu obiceiuri reprobabile, învățându-ne că astfel numai ”Întru lumina Ta vom vedea Lumina”.
CALENDARUL ZILEI 22 mai: Sf. Mc. Vasilisc, Marcel, Ioan Vladimir și Pavel; Sfânta Muceniță Sofia doctorița. Sfinții Părinți de la Sinodul al II-lea EcumenicSfântul Mucenic Vasilisc a fost nepotul Sfântului Mucenic Teodor Tiron. A trăit în vremea împăratului Maximian (286-305). A fost ucis pentru că a refuzat să aducă jertfă idolilor și pentru arderea templului închinat lui Apolon
In Memoriam Dumitru Horia Ionescu: Elena Solunca Moise sau teologia trăită. De Sfinții Împărați Constantin și Elena să ne aducem aminte de blânda și delicata noastră colegă Elena Solunca. Dumnezeu să o odihnească cu Drepții!Am cunoscut-o pe Elena Solunca pe la mijlocul anilor ‘90. Prima impresie a fost cu totul deosebită, fiind marcat de remarcabila ei capacitate de a trece cu o uimitoare ușurință prin cele mai diferite subiecte discutate. Am înțeles atunci
AVORTUL E CRIMĂ Nancy Pelosi, INTERZISĂ DE LA ÎMPĂRTĂȘANIE pentru susținerea avorturilor. Biden e următorul pe listă. Ce ar trebui să să se întâmple cu cei care au susținut vaccinarea cu seruri produse din fetuși umani avortați de vii?Și în România au existat cazul de pretenși ortodocși care au susțin chiar de la Televiziunea Patriarhiei, Trinitas TV, injectarea cu seruri experimentale produse sau dezvoltate prin folosirea celulelor de la fetuși umani avortați și ciopârți de vii.
CALENDARUL ZILEI 21 mai: Sfinții Mari Împărați și întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa, Elena. In hoc signo vinces! LA MULȚI ANI!Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Împărat Constantin cel Mare și mama sa Elena în rândul celor mai mari sfinți, numindu-i „întocmai cu apostolii”.
SĂRBĂTOARE NAȚIONALĂ ZI MARE: Proclamarea canonizării Sfintei Teofana Basarab la hramul istoric al Catedralei Patriarhale, Sfinții Împărați Constantin și Elena. VIDEOCredincioșii bucureșteni și pelerinii din țară sunt invitați să participe sâmbătă, 21 mai, la slujbele bisericești care vor fi săvârșite la Altarul Mare de vară din vecinătatea Catedralei Patriarhale, scrie Ziarul Lumina:
SFÂNTA ZILEI 20 mai: Sfânta Lidia din Filipi, prima creștină din Europa, botezată de însuși Sfântul Apostol PavelSfântul Apostolul Pavel a botezat-o pe Lidia în apele râului Zygaktis devenind prima creștină din Europa, primul membru al Primei Biserici Creștine din Grecia.
Rugați-vă pentru micuța Irene Ecaterina, fiica părintelui protopsalt Mihail Bucă!Inimosul părinte arhidiacon Mihail Bucă, sufletul Grupului Psaltic TRONOS al Catedralei Patriarhale, a primit azi o veste grea, pe care a prezentat-o celor care îi iubesc familia și îl pomenesc în rugăciuni:
CALENDARUL ZILEI 19 mai: Sfântul Sfințit Mucenic Patrichie, Episcopul Prusei. VIAȚA și TROPARULScaunul Sfântului Episcop Patrichie a fost cetatea Prusei din Țara Bitiniei. Acolo a propovăduit credința în Hristos, certând rătăcirea elinească și întorcând pe mulți de la închinarea idolilor la Hristos Dumnezeu.
In Memoriam / Video AVORTUL este dușmanul necontenit din casa românilor iar Părintele Arsenie Boca era cel mai mare dușman pe pământ românesc al AVORTULUI. Formula pentru regenerarea neamului, de la Pr. Prof. Ilie Moldovan, la aniversară (18 mai 1928 - 9 februarie 2012)Ca să descriem starea actuală a neamului nostru ar trebui să-l citez pe Shakespeare: ”E atât de întunecat cerul încât numai o furtună l-ar mai putea limpezi.” Îndumnezeirea omului prin Euharistie (Împărtășanie) este arma supremă în lupta pentru regenerarea neamului.
CALENDARUL ZILEI 18 mai: Sfânta Muceniță Hristina - Cristina și Sfinții Mucenici Petru, Dionisie, Andrei și Pavel împreună cu Sfinții Paulin, Iraclie și VenedimFecioară extrem de frumoasă, Sfânta Hristina a trăit în secolul al III-lea, în timpul împăratului Deciu, persecutor al creștinilor. La vârsta de 16 ani, pe când venise vremea căsătoriei, a fost prinsă de păgâni în Lampsac
CALENDARUL ZILEI 17 mai: Sfântul Apostol Andronic și soția sa, IuniaSfântul Andronic a fost unul din cei șaptezeci de apostoli și era rudă cu Sfântul Apostol Pavel. Sfântul Andronic L-a propovăduit pe Mântuitorul Iisus Hristos și a luptat împotriva închinării la idoli. Hirotonit episcop al Panoniei, fără a
CALENDARUL ZILEI 17 mai: Sfinții Cuvioși Nectarie și Teofan, ctitorii Mănăstirii Varlaam, Meteora, Grecia; Sfântul Dodo, ucenicul Sfântului David din Gareji, GeorgiaSfinții ieromonahi Nectarie și Teofan erau frați buni din familia nobiliară Apsaradon din Ioanina, familie ce a jucat un rol important in viața orașului. Cei doi cuvioși au avut parte de o educație aleasă în mănăstirea Filantropinon în timpul egumenului Macarie.
SFINȚII ZILEI 16 mai: Sfinții Cuvioși Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei, veche sihăstrie - leagăn de isihasm contemporanSfinții Cuvioși Sila, Paisie și Natan s-au nevoit în veacul al XVIII-lea în Sihăstria Putnei, loc de liniște în care se retrăgeau monahii iubitori de mai multă rugăciune și nevoință.
FOTOGRAFIILE ZILEI Sfântul Închisorilor Valeriu Gafencu onorat de Poșta Moldovei cu o serie de timbre omagiale. FOTOGRAFIILE ZILEIDe Ziua Națională de Cinstire a Martirilor Anticomuniști redacția ActiveNews a primit cadou de la un român iubitor de Istorie și Adevăr o coliță de timbre publicată de Poșta Moldovei pentru a omagia memoria martirului basarabean Valeriu Gafencu - Sfântul Închisorilor
VIDEO Răzvan Ionescu, IN MEMORIAM PR. ARHIM. NICODIM DIMULESCU, STAREȚUL MĂNĂSTIRII CRASNAPe 16 aprilie 2022 pleca la cele veșnice, în vârstă de 87 de ani, părintele arhimandrit Nicodim Dimulescu de la mănăstirea Crasna (Prahova). Emisiunea Universul credinței de la TVR, moderată de Rafale Udriște, a cuprins azi,
Pr. Ioan Istrati: Lumea e o scăldătoare a dureriiÎn ea stau înșirați pe tărgi oamenii cu sufletele zdrobite de durere, așteptând zbuciumul apei, izbucul termal al harului lui Dumnezeu, țâșnirea către cer a iubirii. Mulți nu mai așteaptă nimic, așa s-au obișnuit cu nimicnicia durerii sau cu
VIDEO „Familia cu mulți copii - curajul mărturisirii în societatea de azi” - Publicistul Iulian Capsali de Ziua Familiei cu PS Părinte Episcop SILUAN, la Episcopia Ortodoxă Română a Italiei. VIDEOZiua Internațională a Familiei este marcată anual în lume în data de 15 mai, iar Biserica Ortodoxă Română sărbătorește, în duminica cea mai apropiată de această dată, o zi națională a familiei: Duminica Familiei Creștine
Gând de Duminică Voiești să te faci sănătos? Gând de Duminică – Vindecarea slăbănogului din VitezdaAm primit în suflete Lumina Învierii lui Hristos ca un nou început pe drumul eliberării de moartea de care, călcând-o cu propria Sa moarte, ne-a îndemnat a-L urma, lepădându-ne de sinele mereu în agonia păcatelor, tânjind spre însănătoșire.
CALENDARUL ZILEI 15 mai: Sfântul Cuvios Pahomie cel Mare, întemeietorul vieții mănăstirești de obșteSfântul Pahomie s-a născut in Tebaida de Jos (Egipt) și a trăit în timpul împăratului Constantin cel Mare (306-337). Ca soldat, a luptat în armata împăratului Constantin, în faimoasa bătălie împotriva lui Maxențiu. La acea vreme,
CALENDARUL ZILEI 15 mai: Sfântul Ierarh Iacob Putneanul, mitropolitul MoldoveiSfântul Iacob Putneanul s-a născut în 20 ianuarie 1719 într-o familie dreptcredincioasă din Bucovina. Crescând în duhul adevăratei evlavii, la numai 12 ani a intrat în viața monahală. Formarea sa duhovnicească este legată de
FOTO Mănăstirea Corbii de Piatră. Recomandarea unui artist cu o secțiune desenată, în stâncă, pentru a se vedea mai bine dimensiunea grotei sfinte, cu cele două altare. FOTOMănăstirea Corbii de Piatră. Dacă mergeți către Transfăgărășan, nu ezitați să vizitați mănăstirea, care se află în drum, vizibilă pe parte dreaptă. E plină de mister și de o intensă vibrație arhaică, pur românească.
LATINITATEA românească 14 mai 1742 -280 de ani de la trecerea la cele veșnice a protopopului brașovean Radu Tempea II, unul dintre primii cronicari români din Transilvania. EXTRAS din Gramatica Limbii Române, alcătuită în sec. XVIII - despre LATINITATEA româneascăPărintele Radu Tempea s-a născut în 1691 și a trecut la cele veșnice pe 14 mai 1742, în Brașov. A studiat la școala de pe lângă Biserica Șcheilor, biserică unde de foarte tânăr și-a început slujba, mai întât ca dascăl, apoi ca diacon.
FOTO / VIDEO Manifestare impresionantă la Târgu Ocna: Sfințirea Bisericii Martirilor și Mărturisitorilor din Temnițele Comuniste pe locul în care s-a jertfit Valeriu Gafencu - Sfântul Închisorilor. Gardă de Onoare și slujbă oficiată de cinci ierarhi ai BOR. VIDEOManifestare impresionantă de cinstire a Sfinților din închisori la Târgu Ocna: cinci ierarhi au oficiat azi, 14 mai 2022, Ziua Națională de Cinstire a Martirilor Anticomuniști, sfințirea Bisericii Martirilor și Mărturisitorilor din Temnițele Comuniste
SFINȚII ÎNCHISORILOR 31 de ani de când Părintele Justin Pârvu a pus temeliile Mănăstirii Petru Vodă. La Mulți Ani! Cum a fost arestat Marele Duhovnic pe 14 Mai 1948, „noaptea Sfântului Bartolomeu pentru România, cea mai odioasă și cea mai criminală noapte”Prezentăm aici Cuvântul de ctitor al Părintele Justin la sfințirea bisericii Mănăstirii Petru Vodă cât și un material despre Ziua de 14 Mai - azi Ziua Națională a Martirilor Anticomuniști - și închisorile Părintelui Justin Pârvu, Duhovnicul Neamului
CALENDARUL ZILEI 14 mai: Sf. Mc. Isidor din Hios, Sf. Mc. TerapontSfântul Isidor trăia în rugăciune, post și înfrânare. După un timp a venit poruncă de la împăratul Deciu ca orice creștin s-ar afla în rândurile soldaților trebuie să jertfească idolilor. Isidor a fost pârât că este creștin și a fost chemat la judecată în fața lui Numerian.
CALENDARUL ZILEI 13 mai: Sf. Mc. Glicheria, creștina din cetatea Trianopole din TraciaSfânta Mucenică Glicheria este pomenită în calendarul creștin-ortodox la 13 mai. A trăit în vremea împăratului roman Antonin Pius (138-161), fiind creștină din cetatea Trianopole, Tracia.
Mari Duhovnici 23 de ani fără unul dintre cei mai puternici exorciști ai României: Părintele Ilarion Argatu (02 August 1913 - 11 Mai 1999). Reportaj de la Cernica, mărturii, înainte-vederi și sfaturi duhovniceștiL-am cunoscut pe Parintele Argatu la manastirea Caldarusani, cu putin timp dupa groaznicul cutremur din 1977. Era lume multa si venita din toate colturile tarii la chilia sa, semn ca Parintele era mai puternic decat orice opreliste comunista.
POȘTA REDACȚIEI Sprijiniți Familia Ortodoxă printr-o donație!Cât costă un cuvânt bun? Cuvântul bun este neprețuit! Și totuși, el trebuie conceput, scris, ilustrat, tipărit, expediat acolo unde este nevoie de el, spre a se face tămăduire și hrană și armă de apărare în toiul acestui război al bombard
Biserica Catolică, tot mai aproape de a se transforma în Biserica HomosexualilorAbătându-se grav de la învățătura Bisericii Catolice, Vaticanul a prezentat „mărturii” despre adopția unor copii de către cupluri homosexuale, precum și despre homosexualitate în sine. Site-ul Sinodului despre sinodalitate,...
VACCINURILE și AVORTURILE Cât de greșit este sloganul „Corpul meu, alegerea mea” atâta vreme cât trupurile noastre Îi aparțin în primul rând lui Dumnezeu. VACCINURILE și AVORTURILEÎn mod constant, mișcarea pro-avort s-a bazat pe sloganul „Corpul meu, alegerea mea”, dar scandările centrate pe femei devin mai puțin corecte politic, pe măsură ce Stânga îmbrățișează ideologia de gen și susține că bărbații pot
SFINȚII ZILEI 11 mai: Sfântul Sfințit Mucenic Mochie preotul. Sfântul Ierarh Metodie și Sfântul Cuvios Chiril, luminătorii slavilorSfântul Sfințit Mucenic Mochie a trăit pe vremea împăratului Dioclețian (284-305) și era din Roma. Fiind preot al bisericii din cetatea Amfipoli, care este în părțile Macedoniei, se nevoia, învățând și propovăduind păgânilor Evanghelia lui Hristos, pe care îi aducea la adevărata credință
Isterie pro-avort în SUA: De Ziua Mamei, activiștii au luat cu asalt bisericile și au vandalizat centre pro-viațăWeekendul trecut, marcat, în SUA, de sărbătorirea Zilei Mamei (8 mai), au avut loc o serie de acte de vandalism pro-avort, însoțite de manifestări vulgare, în contextul în care se întrevede posibilitatea ca avortul la cerere în toate cele
CALENDARUL ZILEI 10 mai: Sfântul Apostol Simon Zilotul, cel la a cărui nuntă Mântuitorul a transformat apa în vin. Vă puteți închina la sfintele moaște ale sfântului Apostol chiar în București, la Biserica Podeanu din GrivițaSfântul Apostol Simon Zilotul, pomenit în calendarul creștin-ortodox la 10 mai, a fost mirele din Cana Galileii, la nunta căruia Mântuitorul a săvârșit prima minune, prefacerea apei în vin. Mirele, văzând minunea, și-a lăsat casa, părinții și mireasa
FOTO/VIDEO Fenomen ceresc neobișnuit, la hramul Mănăstirii Pantocrator din județul Teleorman. Soarele s-a înconjurat de un halou în formă de curcubeu în duminica Sfintelor Femei Mironosițe. FOTO/VIDEOLa acest sfârșit de săptămână au avut loc manifestări ieșite din comun la Mănăstirea Pantocrator din județul Teleorman, unde au fost aduse cea mai veche icoană a Maicii Domnului, pictată - conform tradiției - de Sfântul Apos
VIDEO Silviu Andrei Vlădăreanu, din desertul Iordaniei, despre Sfântul Cuvios Arsenie (8 Mai). VIDEOVă spun și eu "Hristos a înviat!". Sau poate ar fi mai potrivit ca, de aici, din Regatul Hașemit al Iordaniei, să vă salut în limba arabă: "Al Masih Qam!". Iar dumneavoastră ar trebui sa îmi răspundeți "Haqqan Qam!", adică "Adevărat a înviat!"
Duminica Mironosițelor: Ziua Femeii Ortodoxe. Pr. Constantin Sârbu: Societatea noastră civilizată a adus drepturile femeii, dar Domnul Iisus a adus respectul eiA treia duminică după Sfintele Paști este cunoscută drept „Duminica Mironosițelor” în Biserica Ortodoxă
Pr. Ioan Istrati: Copilandrul sfânt e duhovnicul veacurilor. Azi îl sărbătorim pe Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan Teologul, ucenicul cel iubit al Mântuitorului Iisus HristosAzi e cea mai frumoasă zi din univers. Și aceasta pentru că sărbătorim pe Sfântul Ioan, ucenicul cel iubit al Mântuitorului Hristos. Un copilandru pescar, fratele mai mic al lui Iacov, cu privirea senină ca o mare în zi de mai, fiul
Duminica Mironosițelor Protos. Dr. Sofian Costea: Familia ortodoxă are inimă de mironosițăHristos a Înviat! Cea de-a treia duminică de dupa Paști reprezintă ziua închinată cinstirii femeilor mironosițe și, în general a mamelor, soțiilor, a femeilor credincioase care știu să fie colaboratoarele lui Dumnezeu.
CALENDARUL ZILEI 8 mai, Sărbătoarea MINUNII care se petrece ÎN FIECARE AN la mormântul Sfântului Ioan Evanghelistul: pulberea sfântă și vindecătoare care se ridică în aerSfântul Ioan, Evanghelistul și Teologul, a fost unul dintre cei doisprezece Sfinți Apostoli ai Domnului nostru, Iisus Hristos. Ioan este unul dintre cei patru evangheliști. El a lăsat ca moștenire tuturor credincioșilor scrierile sale canonice, nou-testamentare
SFINȚII ZILEI 8 mai: Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan Teologul, numit „ucenicul pe care îl iubea Iisus”, și Sfântul Cuvios Arsenie cel MareSfântul Ioan, Evanghelistul și Teologul, a fost unul dintre cei doisprezece Sfinți Apostoli ai Domnului nostru, Iisus Hristos. Ioan este unul dintre cei patru evangheliști
Cea mai veche icoană cu chipul Maicii Domnului și Moaștele Sfântului ierarh Luca al Crimeei poposesc în perioada 6 - 10 mai la Mănăstirea Pantocrator din județul TeleormanUn fragment din moaștele Sfântului Ierarh Luca al Crimeei, precum și Icoana Maicii Domnului „Panagia Soumela”, vor fi aduse spre închinare cu ocazia hramului de primăvară al Mănăstirii Pantocrator din județul Teleorman, sărbătorit în
SFINȚII ZILEI Sfântul mucenic Acachie, sfântul mucenic Codrat și cei împreună cu dânsul, precuviosul Ioan Psihaitul, sfinții mucenicii Rufin și Satornin, sfântul mucenic Maxim, sfântul Alexis Toth, mărturisitor și apărator al Ortodoxiei în America - 7 MaiAcest fericit din tinerețe urmând obiceiurilor lui Ioan Botezătorul și Ilie Tesviteanul, și îndreptându-și viața spre aspră petrecere, a biruit bărbătește războaiele demonilor, curățindu-și mai înainte sufletul cu curgerile lacrimilor. Cu ale lor sfinte rugăciuni
Zoe Dumitrescu Bușulenga, unul dintre cei mai mari eminescologi ai României, a trecut la Domnul pe 5 mai 2006, închinoviată la Mănăstirea Văratec, sub numele de Maica BenedictaLa 5 mai 2006 a murit Zoe Dumitrescu-Bușulenga, critic și istoric literar, eseist; membru titular al Academiei Române din 1990, vicepreședinte al acestui for (1990-1994); în ultimii ani ai vieții s-a retras la mănăstirea Văratec și s-a călugărit sub numele de Maica Benedicta
Cuvântul Cititoarei M-am întors Acasă! CUVÂNTUL CITITOAREIBine v-am regasit draga redactie Active News si cititori! Am lipsit ceva vreme, dar va sigur ca am "scutire" pentru absenta mea. M-am intors in tara dupa ceva vreme traita pe meleaguri indepartate. Da, m-am intors ca sa raman. De unde pana unde?
FOTOGRAFIILE ZILEI Monument calvinist ridicat la Sala Palatului fără a se menționa alte trei biserici ortodoxe demolate chiar în zona monumentului plasat acum în inima Bucureștilor. UDMR vs BOR. FOTOGRAFIILE ZILEIDacă tot se înalță un monument în amintirea bisericii reformate, demolată de comuniști în 1959, pentru a face loc „ansamblului rezidențial Sala Palatului", nu văd de ce primăria nu ar marca la fel de cuviincios, tot acolo, locurile a încă trei faimoase biserici ortodoxe bucureștene dispărute.
Pr. Sofian Costea: Hristos a Înviat! Ortodoxia se trăiește, nu se clamează!Cel mai probabil, cei care comentează sau te critică, doar pentru faptul că stai alături de o anumită persoană la un eveniment public, i-ar fi cerut acelei persoane, autografe exclusive sau poze, stocate în telefon, cu care să se laude
VIDEO ÎN DIRECT Concert pentru Valea Plopului cu Grupul Psaltic TRONOS al Patriarhiei Române condus de Arhidiaconul Mihail Bucă. DONAȚI pentru copiii Părintelui Nicolae Tănase! VIDEO ÎN DIRECTGrupul Psaltic Tronos concertează azi la Biserica Sfântul Elefterie Nou din București, alături de alți distinși participanți, la invitația Asociației Studenților Teologi Ortodocși cu scopul caritativ de a ajuta Așezământul Părintelui Nicolae Tănase de la Valea Plopului. VIDEO TRINITAS TV ÎN DIRECT
SLAVĂ DOMNULUI! Vești bune din SUA: Curtea Supremă a Statelor Unite se pregătește să ANULEZE „dreptul” la AVORT. ACTUALIZARE: Manifestanții de extremă stângă favorabili pruncuciderii au ieșit cu mesaje vulgare în fața sediului instanței. VIDEOCurtea Supremă a Statelor Unite se pregătește să anuleze decizia „istorică” din 1973 prin care ea a recunoscut „dreptul” la avort, a relatat luni seară publicația Politico, sprijinindu-se pe o scurgere inedită de documente, potrivit
SFINȚII ZILEI 3 mai: Sfântul Cuvios Irodion de la Lainici, numit și „Luceafărul de la Lainici”. Sfântul Mucenic Timotei și soția sa, MavraSfântul Cuvios Irodion de la Lainici este pomenit în calendarul creștin-ortodox la 3 mai. Sfântul Irodion s-a născut în București, în anul 1821, și a primit la botez numele de Ioan. La numai 20 de ani, tânărul cu viață de ascet își găsește
DUMNEZEU NU DĂ CU ACUL Dramă în Grecia: Mitropolitul Pavel al Dramei, care propovăduia tăierea salariilor preoților nevaccinați, a murit subit. Infarct miocardicDupă aproape 17 ani în scaun, a ajuns în tron. Mitropolitul Pavel Apostolidis de Drama a decedat luni în urma unui infarct miocardic, la vârsta de numai 59 de ani, anunță Biserica Ortodoxă a Greciei, citată de
Calendarul zilei 2 mai: Sfântul Atanasie al III-lea al Constantinopolului, dascăl în Țara Românească, traducător al „Psaltirii”. Moaștele sale se află la Harkov, în UcrainaSfântul Atanasie al III-lea al Constantinopolului este pomenit în calendarul creștin-ortodox pe 2 mai. Personalitate proeminentă a vieții bisericești ortodoxe în secolul al XVII-lea, mitropolit al Tesalonicului și patriarh ecumenic în două rânduri, pentru scurte
FOTO / VIDEO Descoperire extraordinară în Turcia: Cel mai mare oraș subteran din lume, locuit de circa 60-70.000 de creștini refugiați din calea persecuțiilor romane. FOTO / VIDEOO echipă de arheologi de la Muzeul din Mardin a descoperit un oraș subteran gigant, locuit în trecut de creștini, poate cel mai mare din lume. Este vorba despre un oraș unde s-au refugiat familiile de creștini pentru a scăpa de persecuții în secolele 2-3.
SFINȚII ZILEI 1 mai: Sfântul Prooroc Ieremia, unul din marii profeți ai Vechiului Testament; Sf. Mc. Vatá Persul, Sf. Mc. Filosoful, Sfânta Isidora, cea Nebuna-pentru-Hristos, Sf. Mc. Sava, Sfinții Mc Eftimie, Ignatie și AcachieSfântul Prooroc Ieremia al cărui nume înseamnă „Iahve înalță”, era preot și a trăit în jurul anului 600 î.Hr., când evreii au fost luați în robia babilonică de către împăratul Nabucodonosor.
Sfântul Antibolșevic 1 mai 1965: Sfântul Gavriil Georgianul, starețul nebun pentru Hristos - a incendiat portretul lui Lenin de față cu sovieticii care sărbătoreau solemn Ziua Muncii în TbilisiPe data de 1 mai 1965, când se sărbătorea solemn ziua solidarității celor ce muncesc, s-a petrecut un lucru care a cutremurat întreaga țară: Părintele Gavriil a stropit cu kerosen și a dat foc unui portret de 12 metri al lui Lenin
SFINȚII ÎNCHISORILOR 29 aprilie: nașterea la Ceruri a ziaristului, scriitorului și Poetului Închisorilor Radu Gyr - Românul care L-a coborât pe IISUS ÎN CELULĂAstăzi, 29 aprilie, se împlinesc 47 de ani de la nașterea la Ceruri a marelui poet creștin, Radu Gyr, pseudonimul lui Radu Demetrescu, supranumit și Poetul Închisorilor. Era într-o Vinere Mare.
SĂRBĂTOAREA ZILEI Zi de mare praznic în Săptămâna Luminată: Izvorul Tămăduirii. La Maica Domnului avem inimile!ineri în Săptămâna Luminată, se prăznuiește sfințirea Bisericii Preasfintei stăpânei noastre și Maicii lui Dumnezeu, a Izvorului celui de Viață purtător. Se mai face pomenirea minunilor celor mai presus de fire care s-au săvârșit de către Maica lui Dumnezeu în acest sfânt lăcaș.
FOTO VIDEO ISTORICE 30 de ani de la venirea în țară a Regelui Mihai cu Prințul Nicolae de mână. Evenimentul Săptămânii - FOTO VIDEO ISTORICEÎn perioada 25-27 aprilie (care, în 2022, coincide cu începutul Săptămânii Luminate), se împlinesc 30 de ani de la prima revenire în țară a Regelui Mihai de după căderea regimului comunist. La data de 26 aprilie 1992, când Mihai I a
CALENDARUL ZILEI Semnificații și tradiții la Izvorul Tămăduirii, sărbătoarea Maicii Domnului. Unde se găsesc în România IZVOARE TĂMĂDUITOAREBiserica Ortodoxă sărbătorește în prima vineri din Săptămâna Luminată un praznic închinat Maicii Domnului. Sărbătoarea este numită Izvorul Tămăduirii în cinstea unui izvor din preajma Constantinopolului, unde Maica Domnului a săvârșit o serie de minuni.
CALENDARUL ZILEI Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului „Siriaca” de la Mănăstirea Ghighiu, renumită pentru ajutor în nașterea de prunci și tămăduirea bolilorLa câțiva pași de Ploiești, Mănăstirea Ghighiu adăpostește o mare comoară spirituală: icoana Maicii Domnului „Siriaca”, icoană grabnic ajutătoare, care nu contenește nici astăzi a face minuni
ACTUALIZARE Marele Bolnav de la PatriarhieUn creștin ortodox și-a exprimat dragostea față de Patriarhul nostru, rugându-și prietenii să se roage pentru Preafericitul Părinte Daniel. Ceea ce facem cu toții, de altfel, la fiecare Sfântă Liturghie. Și nu numai.
La moartea Consilierului Patriarhal Aurel Drăguș. Mesajul Patriarhului DanielPatriarhul Daniel a transmis joi un mesaj la slujba de înmormântare a consilierului patriarhal Aurel Drăguș, coordonator al Sectorului economic-financiar al Administrației Patriarhale. Acesta a murit pe neașteptate la vârsta de
SFINȚII ZILEI Sfinții mucenici daco-romani Dadas, Maxim și Cvintilian - 28 AprilieNumaidecât prinzându-i în satul lor, care se numea Ozovia, unde se aflau pururea petrecând în rugăciuni către Dumnezeu, i-au legat cu lanțuri de fier și degrab i-au adus la cetatea Dorostorului, fiind acolo amândoi guvernatorii, care au zis sfinților
CALENDARUL ZILEI 28 aprilie: Sfinții Iason și SosipatruSfinții Apostoli Iason și Sosipatru – au fost ucenici ai Sfântului Apostol Pavel. Sfântul Iason era din Tars (Cilicia – Asia Mică), ajungând mai târziu episcop aici, iar Sosipatru era din Ahaia (Grecia) și a ajuns episcop în Iconia (Asia Mică).
SĂRBĂTOAREA ZILEI Zoe Dantes: Sfântul Gheorghe plânge. De doi ani!Cândva țara aceasta a avut un Vodă. Ștefan se numea. Zis și Ștefan cel Mare. El a avut un crez și un Steag de luptă. Pe steagul său de luptă, în fruntea oștirii era Icoana Sfântului Purtător de Biruință Gheorghe.
Sinaxarul demnității românești: 27 aprilie, TRAIAN TRIFAN. „Lupta noastră nu este limitată în timp, ci permanentă”Urcușul său duhovnicesc avea să traseze și linia de mărturisire a „misticilor”, între care sunt pomeniți Valeriu Gafencu sau Gheorghe Jimboiu: „Un om de o profundă trăire creștină, un mare și integru caracter, un povățuitor blând,
Claudiu Iordache: Toate Revoltele încep cu aprinderea lumânărilor Speranței într-o noapte de Înviere! Credința nezdruncinată în Dumnezeu și în puritatea Fiului Său. Pilda Învierii Domnului să ne fie Calea, Bucuria, Lumina, Speranța!Câteva dintre gândurile luptătorului pentru Libertate Claudiu Iordache, revoluționar din Timișoara, scrise cu ocazia sărbătorilor Învierii Domnului, ne sunt împărtășite cu generozitate de doamna Cristina Iordache, căreia îi mulțumim pe
Protos. Dr. Sofian Costea: Cine se bucură și cine este potrivnic, rece sau nepăsător la auzul veștii minunate a Învierii lui Hristos?Hristos a înviat! Cine se bucură și cine este potrivnic, rece sau nepăsător la auzul veștii minunate a Învierii lui Hristos? Hristos a înviat, pentru că mormântul nu a putut ține Lumina, fiindcă nu există groapă care să țină dragostea
INFORMAȚIA ZILEI Mai puțin de 5 la sută dintre rușii care locuiesc în Moscova au mers la slujba de Paști. INFORMAȚIA ZILEIMai puțin de 5% dintre rușii care locuiesc în Moscova au mers la slujba de Paști, potrivit unor statistici citate de pagina Eastern Orthodox Christian News. Învierea Domnului este cea mai importantă sărbătoare a creștinătății, iar
INEDIT Ultimul articol al lui Nae Ionescu: ÎNVIERE. Un text care apare în premieră online la 1989 de ani de la Învierea Domnului și Mântuitorului nostru Iisus HristosEste ultimul articol scris de Nae lonescu în seria a doua a ziarului „Cuvântul” (21 ianuarie - 17 aprilie 1938) și ultimul articol scris de el în viață, redactat pentru a fi publicat în numărul de Paști al „Cuvântului".
CALENDARUL ZILEI 25 aprilie: Sfântul Apostol și Evanghelist Marcu; Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana MăruluiSfântul Apostol și Evanghelist Marcu s-a născut în Cirene, în Vestul Africii, părinții săi fiind iudei. A fost educat în cultura greacă și ebraică. Sfântul Marcu a fost numărat în ceata sfinților șaptezeci de apostoli ai lui Hristos, mai întâi cu Sfântul Petru
CALENDARUL ZILEI 24 aprilie: Sfinții Ilie Iorest, Simion Ștefan și Sava Brancovici, mitropoliții care au apărat credința ortodoxă în Transilvania cu prețul libertățiiLa data de 24 aprilie, Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe Sfinții Ierarhi Ilie Iorest, Simion Ștefan și Sava Brancovici, mitropoliții Transilvaniei.
SFINȚII ÎNCHISORILOR Când Mântuitorul a coborât de ÎNVIERE în minele și iadul TEMNIȚELOR BOLȘEVICE, alături de Părintele Justin și alți martiri ai neamului românesc: O lumină a trecut peste inima mea și am strigat tare: HRISTOS A ÎNVIAT, FRAȚILOR!Azi noapte Iisus mi-a intrat în celulă. O, ce trist și ce-nalt părea Crist! Luna venea după El, în celulă Și-L făcea mai înalt și mai trist.– Unde ești, Doamne ? Am urlat la zăbrele. Din lună venea fum de cățui… M-am pipăit… și pe mâinile mele, Am găsit urmele cuielor Lui.
MĂRTURISITORII Nicolae Purcărea, un sfânt al închisorilor: Cea mai frumoasă înviere am petrecut-o în lagărul de la Caracal. Biserica Ortodoxă să-i canonizeze pe Mircea Vulcănescu, Arsenie Boca, Valeriu Gafencu, Traian Trifan. INTERVIUPentru noi, creștinii din închisoare, Patimile și Învierea Domnului erau momentul sublim al trăirii noastre, depășindu-ne și pe noi ca oameni. Ne încadram în tradițiile creștine pe care neamul nostru le trăia în Săptămâna Patimilor și de Înviere, cu singura deosebire că noi nu aveam bucuria materială.
Ziua Învierii / Video Să primim în inimile noastre pe Cel ce e Lumina lumii. Gând de Duminică - Învierea Domnului cu Lucian Blaga, Radu Gyr, Vasile Voiculescu, Sandu Tudor, Eminescu și Părintele Justin”Uimit am sărit de sub pătura sură/ De unde vii Doamne, din ce veac?/ Iisus a dus lin un deget la gură/ Și mi-a făcut semn să tac” … ”Unde ești Doamne, am urlat la zăbrele/ Din lună venea fum de cățui/ M-am pipăit …și pe mâinile mele/ am găsit urmele cuielor Lui.”
Răzvan Ionescu: UN CONSTANT MOTIV DE IRITARE: ÎNVIEREAIlustrație video/audio, la 32 de ani de la debutul Fenomenului Piața Universității: Ne vom întoarce într-o zi - Emisiune realizată în 1990 de Răzvan Ionescu despre Sfintele Paști, Radu Gyr și Piața Universității.
REMEMBER PLANDEMIA Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Vasile Bănescu spulberă orice speranță: Slujbele de Florii și de Înviere vor fi săvârșite fără credincioși. REMEMBER PLANDEMIA 2020Slujbele de Florii și de Înviere vor fi săvârșite fără credincioși, cu bisericile închise, a spus purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, într-o declarație făcută agenției Agerpres.
Pastorala Patriarhului / VIDEO HRISTOS A ÎNVIAT! ADEVĂRAT A ÎNVIAT! Părintele Patriarh Daniel, Scrisoare Pastorală și mesaj pentru românii din țară și din jurul granițelor: Învierea lui Hristos – temelia învierii tuturor oamenilorTaina Învierii lui Hristos și a învierii tuturor oamenilor este inima sau centrul Evangheliei propovăduită de Sfinții Apostoli și temelia credinței ortodoxe mărturisită de Biserică. De aceea, sărbătoarea Sfintelor Paști este numită în Ortodoxie „Sărbătoarea sărbătorilor”
Scrisoare Pastorală IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei: Învierea lui Hristos – salvarea omenirii. Un om cu suflet înviat dăruiește lumină și putere lumii întregiÎntoarcerea noastră prin pocăință la Dumnezeu, altoirea noastră pe realitatea Învierii lui Hristos, care devine puterea învierii sufletelor noastre, constituie participarea noastră la pacea și echilibrul lumii. Un om cu suflet înviat dăruiește lumină și putere lumii întregi.
Pastorală de Sfintele Paști ÎPS Laurențiu, Mitropolitul Ardealului: Învierea lui Hristos – biruința dragostei jertfitoareDacă Îl vom urma pe Hristos, întăriți de puterea Lui, păzind poruncile Lui, fugind prin trezvie de toată întunecimea zvonurilor și a informațiilor contradictorii ale lumii acesteia, atunci nu ne vom teme de nimic și ne vom încredința toată viața Lui
VIDEO Sfânta Lumină S-a Pogorât deasupra Sfântului Mormânt al Domnului pentru a ne spune din nou că Hristos a Înviat! MINUNEA de la Ierusalim FILMATĂActiveNews vă urează ca Sfintele Paști să vă aducă bucurii sufletești și împliniri duhovnicești, pace în suflet și biruințe întru slava Domnului și Mântuitorului nostru și a neamului românesc. Hristos a Înviat!
Pastorală de Sfintele Paști IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului: ÎNVIEREA LUI HRISTOS – TEMEIUL ÎNVIERII NOASTRETaina învierii lui Hristos se descoperă în această noapte sfântă, când cerul și pământul cântă într-un glas imnul biruinței. Fiul lui Dumnezeu, nevinovat fiind, acceptă moartea în locul nostru, a celor vinovați de păcat și coboară
Pastorală de Sfintele Paști Preasfințitul Ambrozie, Episcopul Giurgiului: La Paște nu ne urăm unii celorlalți „Sărbători fericite!”, ci mărturisim că „Hristos a înviat!”. Nu există nicio justificare pentru toate ororile pe care cei din Ucraina sunt nevoiți să le trăiascăNu cădeți pradă cuvintelor deșarte, căci la Paște nu ne urăm unii celorlalți „Sărbători fericite!”, ci mărturisim că „Hristos a înviat!”, a scris Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, în Pastorala sa la Învierea Domnului.
Pastorală de Sfintele Paști PS Sebastian: HRISTOS A ÎNVIAT, IAR NOI NE OMORÂM UNII PE ALȚII? S-a trezit „Ursul de la răsărit”, speriat că „Vulpea de peste ocean” se apropie nepermis de mult de teritoriul său și a pornit un război preventiv. Ucide tot ce-i stă în preajmăS-a trezit „Ursul de la răsărit”, speriat că „Vulpea de peste ocean” se apropie nepermis de mult de teritoriul său și a pornit un război preventiv. Ucide tot ce-i stă în preajmă, de teama „drobului de sare”
Hristos a Înviat! Frumoșii tineri care au înfruntat Armata Roșie și moartea cu zâmbetul pe buze. 64 de ani de la martiriul lui Victor Metea, luptător în Grupul Carpatin-Făgărășean al rezistenței armate anticomuniste din Munții Făgărașului (+ 23 aprilie 1958)Se împlinesc 64 de ani de la execuția lui Victor Metea, membru în Grupul Carpatin-Făgărășean, care cuprindea luptătorii anticomuniști cu arma în mână din Munții Făgăraș. Avea 21 ani când a plecat în munți. Era fiu de „chiaburi”, era credincios și se împotrivea ocupației sovietice.
SFÂNTUL ZILEI 23 aprilie: Sfântul Gheorghe, purtătorul de biruință. Ștefan cel Mare și Sfânt l-a avut pe steagul său de luptă în toate bătăliile. SE VA SĂRBĂTORI PE 25Sfântul Gheorghe, supranumit de către români și „purtătorul de biruință” este sărbătorit, în fiecare an, pe 23 aprilie, data decapitării sale, la vârsta de numai 28 de ani. Sfântul s-a născut în Capadocia, din părinți creștini
VIDEO Pași spre Învierea Domnului cu părintele Vasile Mihoc. Predici din Săptămâna Sfintelor Pătimiri. VIDEOOferim cititorilor fideli ai publicației ActiveNews un buchet de predici ale părintelui prof. univ. dr. Vasile Mihoc de la Sibiu cu tâlcuiri pentru fiecare dintre zilele Săptămânii Patimilor Domnului din acest an. Deoarece punctează fiecare
VIDEO PROHODUL DOMNULUI, pe care îl cântăm azi în Biserică. Pentru cei în nevoie - transmisie de la Patriarhie, Grupul Psaltic TRONOSÎn Sfânta și Marea Vineri, se prăznuiesc sfintele și mântuitoarele și înfricoșătoarele Patimi ale Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos: insultele, batjocurile, piroanele, sulița și înainte de toate, crucea și moartea, pe care le-a primit de bunăvoie pentru noi.
ÎN VINEREA PATIMILOR - un text emoționant scris de Emil Gârleanu cu un secol în urmăÎn aprilie 1910, Emil Gârleanu publica în „Unirea - foaie bisericească politică din Blaj”, un text literar care s-a pierdut, peste ani. Îl redăm aici, din arhivele României:
Vinerea Mare sau Vinerea Neagră: Ziua în care Hristos a murit pe cruce pentru noiCreștinii ortodocși se află în Sfânta și Marea Vineri, numită în popor și Vinerea Neagră sau Vinerea Seacă, deoarece mulți credincioși țin post negru.
VIDEO Sfânta și Marea Zi de Joi. Cina cea de Taină, Sfânta Împărtășanie, trădarea Domnului de către Iuda și prinderea Domnului de către farisei. Semnificațiile date de Părintele Petroniu TănaseJoia Mare. În această zi, se prăznuiește spălarea picioarelor apostolilor de către Hristos, Cina cea de Taină, la care s-a instituit Taina Sfintei Împărtășanii, rugăciunea din gradina Ghetsimani și prinderea Domnului de către farisei.
SFINȚII ZILEI 21 aprilie: Sfântul Sfințit Mucenic Ianuarie, Episcop de Benevent; Sfânta Muceniță Alexandra împărăteasaSfântul Sfințit Mucenic Ianuarie – A fost episcopul provinciei Campania din Italia. În timpul prigoanei lui Dioclețian (284) a fost prins în cetatea Benevent unde își avea scaunul arhieresc și dus înaintea guvernatorului Timotie
PS Ambrozie, episcopul Giurgiului, a împlinit 53 de ani de viață. LA MULȚI ANI!PS Ambrozie, episcopul Giurgiului, a împlinit miercuri, 20 aprilie 2022, frumoasa vârstă de 53 de ani. Vă invităm să ascultați predica acestuia din duminica Floriilor, urându-i distinsului sărbătorit, la rândul nostru, LA MULȚI ANI! VIDEO: