In Memoriam Plecarea lui Momi - Sculptorul Petru Alexandru Galai (28.05.1956 – 06.04.2025)„Momi a plecat din viata asta in aceasta dimineata, in mod surprinzator si neasteptat, asa cum si-a si trait-o.... ”, a scris Ileana Galai pe Facebook.
O minune a Sfântului Valeriu multpătimitorul închisorilor, mărturisită chiar de pictorul care i-a pictat icoana: "De vorbă cu un Sfânt..."S-a întâmplat exact acum 8 ani, ne împărtășește Daniel Neculae, artist iconar trăitor în Belgia și autorul icoanei de mai sus cu Valeriu Gafencu, Sfântul Închisorilor. Iată mărturisirea sa:
Statuia Reginei Maria - sau istoria unui monumentÎn anul 1939 un grup de inițiativă din Chișinău și-a propus să edifice o statuie Reginei Maria în centrul orașului, semnând un contract cu sculptorul Oscar Spaethe. Cu regret, inițiativa nu a fost finisată din cauza raptului Basarabiei din vara anuui 1940.
Foto Expoziție de pictură și lansare de carte Manuell Mănăstireanu - Galeria Vikart, București - vineri, 28 martie 2025„Oamenii din picturile mele nu au rang, dar au stare. Indiferent de cine sunt personajele, ei sunt oameni vii, strigăte mute într-o lume a indiferenței care caută lumină prin coborârea în abisul ființei. Oglinzile sparte din noi … iată cheia personajelor imaginate de mine.” - Manuell Mănăstireanu
FOTO / VIDEO 16 martie 1957: Plecarea la Domnul a Marelui Român Constantin Brâncuși. FILMĂRI extraordinare realizate chiar de Brâncuși. VIDEOLa 16 martie 1957, la Paris, marele român din Hobița, sculptorul Constantin Brâncuși, pleca la Domnul după ce schimbase la față arta omenirii.
Nicolae Tonitza, Nemuritorul - 85 de ani de la înveșnicire (13 aprilie 1886 - 27 februarie 1940)Nicolae Tonitza s-a născut la 13 aprilie 1886 la Bârlad, primul dintre cinci copii ai Anastasiei și ai lui Neculai Toniță. Astăzi se împlinesc 85 de ani de la moartea marelui pictor român Nicolae Tonitza. Liceul de Arte Plastice din București, care îi poartă numele, ne oferă o biografie a sa.
FILM ARTISTIC DOCUMENTAR BRÂNCUȘI: Tot ce se creează prin filozofie și religie e bucurie, lumină, libertate. Tot ce este pornit în alt sens e lucru pierdut. Arta nu s-a dezvoltat decât în epocile mari religioase. Nașterea geniului din Hobița: 19 februarie 1876. FILM DOCUMENTARConstantin Brâncuși s-a născut la data de 19 februarie 1876, în localitatea Hobița, județul Gorj,fiind cel de-al șaselea copil al lui Radu Nicolae Brâncuși (1833-1885) și Maria Brâncuși (1851-1919). UN INTERVIU DIN 1930 și un Film Artistic cu Ernest Maftei în rolul lui Brâncuși
VIDEO Maria Eftime: ”Să nu lăsați muzica mea să moara!”. Filmul documentar ”În căutarea Cernăuțiului lui Ciprian Porumbescu” - VIDEO„În căutarea Cernăuțiului lui Ciprian” este mai mult decât un simplu film documentar, este o călătorie emoționantă în universul lui Ciprian Porumbescu. Regizat de Cristina Chirvasie și având la bază scenariul Stancăi Scholz-Cionca, strănepoata compozitorului, documentarul recuperează fragmente din jurnalul intim al lui Porumbescu din 1879
Lista celor 42 de tablouri vândute din Colecția Coroanei, bunuri ale statului român: De la El Greco la Van Dyck și RembrandtÎn cartea „Fara drept de inapoiere in tara”, Jaques Vergotii (dreapta) povesteste ca, in 1947, a predat directorului unei banci din Elvetia picturi care nu apartineau familiei regale, scrie CorectNews care citează un articol de arhivă EVZ publicat de HotNews.
FOTO Eugen Mihăescu i-a scris lui Marcel Ciolacu: Pe lângă tabloul Sfântul Sebastian de El Greco blocat la Casa Christie’s, la muzeul Kimbell din Fort Worth, Texas, se află un alt El Greco din aceeași colecție: Portretul Doctorului Francisco de PisaLa muzeul Kimbell din Fort Worth, statul Texas, USA se află un alt tablou semnat de El Greco, a cărui fișă o atașez ca să remarcați că are aceeași proveniență și anume colecția Coroanei României.
Documentar/Foto Toate cele 5 Coifuri princiare daco-getice descoperite până acum. În acest moment nici unul nu se mai află în țară. Povestea fascinantă a Tezaurelor Dacice și a Coifurilor de aur și argint ale strămoșilor noștri - FOTODatoria noastră este, fără îndoială, o profundă responsabilitate în raport cu puținele obiecte de tezaur care mai dăinuesc pe pământurile natale, obiecte a căror izvoare istorice merită consemnate și citite de cât mai mulți dintre noi.
ActiveNews Special Acad. Eugen Mihăescu: O IMAGINE. Nu vă fie frica! Vom învinge!O imagine care vorbește așa cum, în urma cu ani de zile, pe vremea când abia puteam bâigui câteva cuvinte în engleză, desenele mele din presa americană au "povestit” cititorilor evenimentele. Multe dintre acele imagini nu ar mai putea fi tiparite astazi. Ce ironie! Adevărul supără…
Luminița Arhire: FILMUL INTEGRAL AL CRIMEI DIN OLANDADar ce importanță are, când domnul director Ernest Oberlander Târnoveanu ne-a lămurit că... Deci, să fim liniștiți, că n-avea cum să se producă niciun jaf...
Plan aerian/Actualizare Pe unde s-a dat spargerea la Tezaurul Dacic din Muzeul Drents - PLANULVedere aeriană și Planul Subsol de la Drents Museum, Assen, Olanda cu figurarea amplasării sălii de expoziție de unde au fost furate COIFUL DE AUR DE LA COȚOFENEȘTI și cele trei brățări dacice de aur, obiecte de valoare istorică insestimabilă ce făceau parte din Tezaurul Romaniei
Foto Adevărul ascuns de Turcan: La Ministerul Culturii, Oberlander și-a aprobat singur deplasarea Tezaurului Dacic prin conflict de interese, supervizat de aceeași TurcanNarcisa Iorga, o fină observatoare și comentatoare a vieții publice românești, a observat cum Raluca Turcan, responsabilă principală de deplasarea Tezaurului Dacic la un muzeu inferior Muzeului Național de Istorie a României, a înviat ieri de-abia pe la orele 23.00, doar pentru a se disculpa.
BREAKING NEWS VIDEO AICI cu spargerea senzațională și explozia de la Muzeul Drents din Aseen. Au acționat 3 persoane atletice - Poliția olandeză susține că au dispărut doar Coiful de aur de la Coțofenești și 3 brățări dacice. A acționat un ”actor statal”?Poliția olandeză a publicat imagini cu jaful de ieri noapte de la Muzeul Drents din Aseen, informează presa locală citată de ActiveNews. Poliția a difuzat imagini ale camerei de supraveghere din proximitatea Muzeului - VIDEO mai sus.
FOTO Acad. Eugen Mihăescu: O COINCIDENȚĂ TULBURĂTOARE. În timp ce se fură Coiful Dacic în Olanda, un tablou faimos al lui El Greco, dispărut din România, a fost pus la vânzare de casa de licitații Christie’s din New York: capodopera ”Sfântul Sebastian”În artă se întâmplă coincidențe, dar în comerțul cu artă, nu. Sper că vor fi trași la răspundere cei care au decis ca tezaurul dacic al României să fie deplasat în Olanda la muzeul Drents din Assen. Coincidență: Pe 5 februarie 2025, casa de licitații Christie’s din New York pune în vânzare capodopera ”Sfântul Sebastian”, semnată de El Greco.
SĂ FIE ARESTAȚI! Cine sunt responsabilii de CRIMA de la Muzeul din Olanda contra Tezarului Dacic Românesc. SĂ FIE ARESTAȚI!Trimiterea Coifului original de la Coțofenești (450 î.H) și a altor obiecte de o valoare inestimabilă din Tezaurul Național - și nu a unor copii ale acestora - este cel puțin un act de iresponsabilitate crasă din partea directorului Muzeului de Istorie al României, Ernest Oberlander-Târnoveanu, dacă nu de COMPLICITATE LA CRIMĂ.
ACTUALIZARE/O CRIMĂ! COIFUL DACIC de aur din Tezaurul Național al României a fost furat de la Muzeul Drents din Assen, Olanda, unde a fost trimis de iresponsabilul director al Muzeului de Istorie de la București, Ernest Oberlander-Târnoveanu. MUZEUL NU AVEA NICI O PAZĂ!Piese de aur de o valoare insetimabilă din Tezaurul Național al României - între care și Coiful Dac de aur de la Coțofenști - au fost furate în timpul unui jaf care a avut loc noaptea trecută la Muzeul Drents din Assen, Olanda, acolo unde era expus Tezaurul Dacic al României.
VIDEO 9 ianuarie 1985: Demolarea Mănăstirii Văcărești. Bijuteria brâncovenească ar trebui reconstruită, în ciuda acaparării spațiului de clădirea unui mall. VIDEO și FOTO ISTORICEÎn data de 9 ianuarie 1985, acum 40 de ani, conducerea comunisto-ateistă a României a luat hotârârea demolării Ansamblului mănăstiresc Văcărești, pe ruinele căruia ar fi dorit să construiască o sală de sport sau un tribunal
CADOU PDF O icoană din România profundă - albumul foto "Tanti Elisaveta", al fotografului Andrei BaciuMeritul acestor fotografii care redau câteva secvențe din viața omului înrădăcinat, a omului tradițional, trăitor în rânduială, secvențe dintr-o lume la scară umană, este că reflectă autenticul acelei Românii nemistificate, respirând identitate și suflet românesc
Aniversare Întru mulți și fericiți ani, Înaltpreasfinției Sale Teodosie, trâmbița Adevărului de la Marea Neagră și Dobrogea apostolică!Fie ca sfintele bucurii tainice ale lucrării pentru Dumnezeu și pentru oameni, împlinite în slujirea arhierească responsabilă și jertfelnică pe care o arătați, să se pogoare în sufletul și viața Înaltpreasfinției Voastre, dăruindu-vă roade alese și binecuvântate!
Bogdan Petry despre Cristela și Călin Georgescu: În spatele unui bărbat puternic, se află o femeie puternicăLa cinci ani, noi, românii, suntem pe post de juriu. Avem doi candidați. Unul foarte bine pregătit și altul, slab, superficial, pe dinafară. Firește că va trebui sa-l alegem pe cel bine pregătit, că doar e și pielea noastră în joc, de data asta.
NOU CALENDARUL MĂRTURISITORILOR 2025 pentru cititorii ActiveNews și Familia OrtodoxăCu ajutorul Domnului și în acest an reluam parteneriatul cu îndrăgita revistă de înaltă ținută Familia Ortodoxă pentru a tipări împreună Calendarul Mărturisitorilor 2025. Cu un format prietenos, Calendarul conține 12 imagini de mari mărturisitori, unii canonizați deja, marile sărbători creștine și naționale și numele și data pomenirii sfinților închisorilor.
AVANPREMIERĂ ”Dorel Zaica - Cu inima la tâmplă. Convorbiri cu Fabian Anton” - Extrase în avanpremieră: Codul cifrat al artiștilorNe-a privit și apoi a început să ne transmită foarte discret, cu grijă să înțelegem mesajul lui, a început să vorbească cu un cod cifrat ca să ne facă să pricepem că, de fapt, el ne înțelege foarte bine dar datoria lui este să se țină de programă, că nu poate să încalce programa fiind angajat, salariat al Institutului.
MARI ROMÂNI / VIDEO 142 de ani de la adormirea lui Ion Andreescu, la numai 32 de ani (15 februarie 1850 - 22 octombrie 1882). A fost contemporan cu Eminescu și Grigorescu. MARI ROMÂNI / VIDEOIon Andreescu a murit la București, la 22 octombrie 1882, răpus de tuberculoză, la numai 32 de ani. A fost ales membru de onoare post-mortem al Academiei Române, la 28 octombrie 1948. Tablouri purtând semnătura marelui artist pot fi admirate în București, la Muzeul Național de Artă al României și la Muzeul de Artă K. H. Zambaccian.
GALERIE FOTO Eveniment: Expoziția de artă bizantină “Bizanț după Bizanț: Theoria kai Praxis”, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, în cadrul simpozionului „Zilele Artei Bizantine” - Galerie FOTOÎn cadrul simpozionului „Zilele Artei Bizantine”, ediția a XX-a, desfășurat la Cluj-Napoca, a avut loc joi, 10 octombrie, vernisajul expoziției de artă bizantină intitulată „Bizanț după Bizanț: Theoria kai Praxis”. Expoziția rămâne deschisă pe parcursul următoarelor săptămâni
"ARTA" URÂCIUNII. Lumința Arhire: „CE POT FACE/ DOUĂ MÂINI DIBACE?/ O LUCRARE CA O FLOARE:/ ARTĂ CU ȘAPTE PICIOARE!!!”„Publicul vorbește pozitiv, dar majoritatea negativ despre lucrare, important este că sculptura este băgată in seamă. Ea transmite CLAR UN MESAJ dar un artist, în general, nu-și explică lucrarea. Lasă să înțeleagă fiecare DUPĂ NIVELUL LUI DE EDUCAȚIE.
Sfinții Închisorilor ÎNĂLȚAREA SFINTEI CRUCI. Sfântul Părinte Sofian Boghiu despre sensul Crucii: Nu numai ca o purtăm, dar noi înșine avem forma Sfintei Cruci. ICONARUL PORTRETIZATVă oferim un cuvânt despre sensul crucii, din partea Sfântului Sofian Boghiu de la Antim, de la a cărui trecere în rândul sfinților mărturisitori români din închsorile bolșevice ale Secolului XX s-au împlinit ieri 22 de ani
Foto La Mulți Ani artistului Valentin Tănase, la 70 de ani!Pictor, sculptor, ilustrator și autor de benzi desenate, Valentin Tănase s-a născut la 6 septembrie 1954, la Iași, potrivit muzeulbucurestiului.ro, transmite Agerpres, într-un documentar cultural de azi.
video Academicianul Eugen Mihăescu - Rebelul legendar care a uimit lumea - a împlinit 87 de ani! LA MULȚI ANI! - Emisiune Video CoraZoneInterviu cu Academicianul Eugen Mihăescu. Co-producție: MetropolaTv și CristoiuTv. Realizator: Cora Muntean
Comunicatul Sindicatului Liber al Operei Naționale București: “Nu există nici o motivație acceptabilă pentru desființarea Operei Naționale București și comasarea ei cu altă instituție!”Acest demers ar putea reprezenta un precedent periculos în viitor și pentru alte instituții de cultură.
Sfânt Român 7 august: Sfântul Cuvios Pafnutie Pârvu - Zugravul, reprezentant de seamă al stilului brâncovenesc și mare rugătorDuminică, 6 august 2017, a avut loc proclamarea oficială a canonizării Sfântului Cuvios Pafnutie – Pârvu Zugravul, care este sărbătorit la data de 7 august.
Apelul ActiveNews Filip Capsali: Phoenix a fost și este un fenomen, un fenomen al Libertății în contra ideologiilor antiumane. Nicu Covaci merită Steaua României și Funeralii Naționale! Ciolacu, Ciucă și Iohannis, dați Cezarului ce este al Cezarului!Despre Phoenix scriu și astăzi pentru că trebuie totuși să fie explicat într-o formă chiar și succintă! Azi sărbătorim marea minune a Schimbării la Față: Transfigurarea lui Iisus din trup în corp eteric, dumnezeiesc. Fie ca mintea „decidenților” noștri să fie luminată de sărbătoarea zilei!
ActiveNews susține! Și Filip Capsali se ridică: De ce Nicu Covaci trebuie înmormântat creștinește cu FUNERALII NAȚIONALE. ActiveNews susține!Fratele publicistului Iulian Capsali, artistul Filip Capsali, se ridică și el pentru înmormântarea creștinească a lui Nicu Covaci, după Apelul fratelui său publicat de ActiveNews. Redăm integral textul acestuia remis redacției:
In Memoriam Nicu Covaci: MAREA EVADARE. Istoria fabuloasă a trecerii frauduloase a frontierelor RSR, Iugoslaviei, Austriei și Germaniei cu trupa PHOENIX în boxe povestită de însuși marele dispărutGrănicerii, impersonali în uniformele lor verzi, dar conștienți de superioritatea poziției lor, mă înconjurară cu felinitatea pisicii ce-i da prăzii încă o șansă, doar, desigur, pentru a savura mai îndelung sinistrul joc ce nu putea avea decât un singur final.
Mănăstirea Petru Vodă: Florin Stuparu (+2 Aug. 2011) – Cuvînt despre Anti-Hrist„Și – după cum proorociile arătau Fariseilor și Saducheilor că Hristos venise, ei necrezînd – tot așa și astăzi: în timp ce semnele arată că vom intra în epoca lui Antihrist, omenirea doarme liniștită” (Dimitriu Scartsiuni).
Andrei Jindiceanu: NICU COVACI - GIGANTUL HAIDUCLa vârsta de 17 ani, când l-am întâlnit prima oară pe Gigantul Haiduc, care chiar dacă nu era înalt de înălțime, avea impozanța unui adevărat voievod, mă aflam în trecere în dreptul cinematografului Patria, "pe bulevard". Eu în parpalac de piele, cu pletele în vânt, ținând în mâna dreaptă mânerul husei în care aveam prima mea chitară.
In Memoriam Artistul Nicu Covaci - Cu toate pânzele sus. A trăit într-o viață de om cât alții în zeceArtist, spun unii. Om, cred câțiva. Născut într-o Timișoară pe care puțini și-o amintesc, este cunoscut mai degrabă drept bărbatul tăcut, cu spate drept și privire încruntată, figură emblematică a rock-ului românesc.
A murit Nicu CovaciNicu Covaci, fondatorul legendarei trupe Phoenix, a murit în această seară, a anunțat EVZ|. Celebrul cântăreț avea 77 de ani.
solidnews Petru Romoșan: La centenarul nașterii lui Ion PaceaÎn 6 august 1924 s-a născut pictorul român Ion Pacea, în munții Pindului (Grecia), dintr-o familie de negustori macedoneni. Uniunea Artiștilor Plastici, Muzeul Național de Artă al României, iubitori de artă, colecționari pasionați, critici și istorici de artă ar trebui să marcheze centenarul nașterii sale.
CALENDARUL ZILEI 2 august: Aducerea moaștelor Sfântului Întâi Mucenic și Arhidiacon Ștefan și Pomenirea Binecredinciosul Împărat trac Justinian cel Mare, ctitorul minunilor lumii Catedrala Sfânta Sofia de la Constantinopol și Biserica San Vitale din RavenaAducerea moaștelor Sfântului Întâi Mucenic și Arhidiacon Ștefan este pomenită în calendarul creștin ortodox la 2 august. În aceeași zi, Biserica îi pomenește pe Sfinții Mucenici Maxim, Cvintilian și Dada și pe Binecredinciosul Împărat Justinian cel Mare.
FOTO-ANALIZĂ Este chiar Cina cea de Taină a lui Leonardo da Vinci, parodiată cu Bacchus în față și Apollo în loc de Iisus de pictorul ”confrate” Jan van Bijlert și de sataniștii de la Paris, papagalilor progresiști!Ateii, anticreștinii, progresiștii și papagalii de serviciu vor inunda netul cu referire la „bigoții inculți” de creștini care au văzut în scena satanistă din deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris batjocorirea blasfemiatoare a „Cinei cele de Taină” pictată de Da Vinci când, de fapt, ar fi reproducerea unei lucrări a pictorului Jan van Bijlert despre zei și Olimp.
EMINESCU EXCEPȚIONAL văzut de Artistul Bogdan Petry. «BINELE PUBLIC»Artistul Bogdan Petry a prezentat azi două portrete excepționale ale lui Eminescu:„Două ipostaze ale lui Eminescu. Tinerel și mai ,,bătrân", deși n-a apucat adevărata bătrânețe.”, a scris artistul preluat de Mihai-Eminescu.Ro:
VIDEO Sfântul Andrei Rubliov! Până unde am coborât icoana, azi? FILMUL LUI ANDREI TARKOVSKI, INTEGRAL (4 iulie)Icoanele au ajuns să fie tipărite în tiraje uriașe inclusiv pe brelocuri, suveniruri, etichete, timbre, ambalaje, ziare și reviste care, toate, într-un final, ajung la groapa de gunoi. Dar... trebuie să tipărim în China. Trebuie să rezistăm pe piață. Prețul contează, concurența e acerbă.
VIDEO A murit marea artistă Ileana Stana IonescuActrița Ileana Stana Ionescu a încetat din viața, duminică, la vârsta de 87 de ani. Îndrăgita actriță se afla în spital
PENALI - SEXUALI Acuze de HĂRȚUIRE SEXUALĂ la Muzeul de Artă al României. Referentul Cosmin Ungureanu îi învinuiește pe directorul Călin-Alexiu Stegerean de hărțuire sexuală și pe Raluca Turcan de COMPLICITATE la hărțuire sexuală. Ambele fapte sunt PENALEMai zilele trecute, aceeași Turcan se burzuluia la IPS Teodosie pentru că „încurajează” abuzul psihologic asupra femeilor în timp ce ea acoperă un caz penal de hărțuire sexuală chiar cu fustele ei.
Louis Vuitton a retras ia românească din magazine. Opinia lui Iulian Capsali: DE CE AVEM ASTFEL DE COMPLEXE?Eu aș vrea să văd toate femeile din lume cu bluze inspirate din folclorul românesc, m-ar face mândru. Și nu pot să pricep absolut deloc dorința de a ține în lăzile de zestre, sub obroc, sau în sălile muzeelor, un tipar al straielor care au o noblețe intrinsecă.
SĂRBĂTOAREA ZILEI 24 iunie: Ziua universală a Iei, cămașa tradițională românească, realizată după o idee binecuvântată de Părintele Justin Pârvu acum 11 ani. Un templu la purtătorÎn anul 2013, în data de 24 iunie, odată cu sărbătoarea de Sânziene, a fost marcată pentru prima dată Ziua universală a iei, după o idee binecuvântată de Părintele Justin Pârvu, după cum a mărturisit autoarea inițiativei.
ISTORIA ZILEI MARELE UNIFICATOR. 27 mai 1600: Ziua în care Mihai Viteazul devine "Domn al Țării Românești, al Ardealului și a toată Țara Moldovei”Mihai Viteazul, domn al Țării Românești, a deschis în istoria poporului român o nouă epocă, care va avea drept scop unirea celor trei principate române. Astfel la 27 mai 1600, într-un hrisov Mihai Viteazul este numit „Domn al Țării
FOTO 15 mai: 186 de ani de la nașterea lui Nicolae Grigorescu, pictorul național al României și al icoanelor de la mănăstirea Agapia. Eroismul și FRUMUSEȚEA ROMÂNIEI din picturile saleLa 15 mai se împlinesc 186 de ani de la nașterea pictorului Nicolae Grigorescu, considerat fondatorul picturii române moderne și un simbol național pentru modul în care a adu1s în prim-plan valori ale spiritualității românești.
A murit un mare artist: Rodion Gheorghiță, sculptorul care restituia României operele dispărute ale lui Constantin BrâncușiArtistul Rodion Gheorghiță, sculptorul craiovean care refăcea operele pierdute ale lui Constantin Brâncuși, a trecut la Domnul, în urmă cu trei zile, în urma unui accident vascular cerebral, după un periplu trist prin spitalele craiovene. Sculptorul plin de vervă creatoare împlinea anul acesta 74 de ani.
In Memoriam România îi plange pe doi cutezători Cavaleri ai Râsului: Nic Iliescu și Cristian TopanAu gasit cu cale sa paraseasca aceasta lume in care li s-a parut ca, privind in jur, nu prea mai e de ras si locul lor nu mai este aici.
GALERIE IN MEMORIAM Marele caricaturist și grafician Cristian Topan, iubit și de ActiveNews, a murit la 60 de ani. GALERIE DE DESENECristian Topan a fost președintele Uniunii Caricaturiștilor din România, președintele Federației Internaționale de Caricatură pentru România și membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala de grafică publicitară.
Un proiect lăudabil: Crucile din piatră ale Bucureștiului – realizat de Muzeul Municipiului BucureștiTroițele sau crucile sunt singurele monumente medievale care au rezistat timpului, fiind remarcate de călătorii străini încă de la jumătatea secolului al XVII-lea. Ei constatau numărul mare de cruci aflate în arealul bucureștean, dar și varietatea acestora
Anunț Important Am repornit motoarele! ACTUALIZARE și MULȚUMIRI! Problemele ActiveNews: 20.000 de articole dispărute. Ținta CovidArticolele din Prima pagină, în număr de circa 20.000, și din secțiunea specială Covid, cu toate materialele pe această temă din ultimii 4 ani, sunt momentan dispărute.
In Memoriam Sculptorul și profesorul Vlad Ciobanu va fi înmormântat azi. Omagiul unui istoric de artă: PELERINULSlujba de înmormântare va avea loc joi, 25 ianuarie 2024, la orele 11, la Biserica Sf. Silvestru, iar înmormântarea la Cimitirul Străulești 2, la orele 15, au anunțat apropiații celui care a fost Vlad Ciobanu, sculptor și, între altele, profesor la Liceul de Artă Nicolae Tonitza și participant la manifestația anticomunistă din 21 decembrie 1989
Lumea artei românești este în doliu: A murit sculptorul Vlad Ciobanu. Dumnezeu să-l odihnească în pace!A murit Vlad Ciobanu! România plânge pierderea unui distins artist și om de cultură. Uniunea Artiștilor Plastici (UAP) din România își exprimă profundul regret pentru trecerea în eternitate a sculptorului Vlad Ciobanu.
Cinste și pomenire veșnică eroului nostru, Mihai Eminescu, martir al neamului românesc! - Andrei Jindiceanu, de Ziua Românului Absolut, cu un portret de George-Sorin Nicolae„Limba românească este din acele cu dreaptă măsură; ea n-are consoane pre moi, nici prea aspre, nici vocale prea lungi sau prea scurte: mai toate sunetele sunt medie și foarte curate."
FOTO ActiveNews și Familia Ortodoxă vă oferă ultimele exemplare ale Calendarului Mărturisitorilor 2024: De la Eminescu la Părintele Justin și Generația martirilor din închisoriActiveNews și Familia Ortodoxă vă propun să petreceți în 2024 având zi de zi înaintea ochilor, și mai ales în inimi, câteva dintre neprețuitele nestemate ale acestui neam, cu măiestrie zugrăvite de artistul George Sorin Nicolae.
Pr. Ioan Istrati: EMINESCUAvea o simțire gigantică, zdrobită mistic pe osia istoriei, ca o fântână în care au curs toate lacrimile neamului. În el, Duhul Sfânt Dumnezeu a picurat harul vederii cuvintelor și al însuflețirii prin rostire.
CALENDAR CADOU! CONCURS ActiveNews: CALENDARUL MĂRTURISITORILOR 2024, Gratuit, pentru cititorii noștri fideli din România Mare. CE TREBUIE SĂ FACEȚIEste vorba de Calendarul Mărturisitorilor - 2024, prin care ActiveNewsșiFamilia Ortodoxă vă propun să petreceți în 2024 având zi de zi înaintea ochilor, și mai ales în inimi, câteva dintre neprețuitele nestemate ale acestui neam, cu măiestrie zugrăvite de artistul George Sorin Nicolae.
FOTO/INFO Calendarul Mărturisitorilor 2024 disponibil la Familia Ortodoxă, Carte Ortodoxă și Librăria Sophia, în București și prin comandă online, inclusiv pentru străinătate. INFO ActiveNewsActiveNews și Familia Ortodoxă vă propun să petreceți în 2024 având zi de zi înaintea ochilor, și mai ales în inimi, câteva dintre neprețuitele nestemate ale acestui neam, cu măiestrie zugrăvite de artistul George Sorin Nicolae.
FOTO A APĂRUT! Calendarul Mărturisitorilor Români - 2024 este disponibil prin Librăria SOPHIA tuturor cititorilor noștri! Chipuri sfinte care vă vor lumina tot anul, în dar la Nașterea DomnuluiCalendarul Mărturisitorilor - 2024, realizat de ActiveNews împreună cu Familia Ortodoxă, este disponibil de azi tuturor cititorilor și doritorilor!
FOTO CALENDARUL MĂRTURISITORILOR - 2024: O frumoasă colaborare între ActiveNews și Familia Ortodoxă, cu portrete realizate de George Sorin Nicolae. În curând, pentru cititorii noștri. FOTOCititorii ActiveNews vor putea comanda în curând lucrarea din care ne luminează chipurile unor mari duhovnici și mărturisitori, împlinită prin talentul portretistic al artistului George Sorin Nicolae și a unei colaborări cu prestigioasa revistă Familia Ortodoxă, căreia îi mulțumim pe această cale pentru implicare.
Cauza Umanitară Sunt tatăl a 9 copii și dacă nu era bunicul meu astăzi ei nu existau - Mărturisirea lui Iulian Capsali, care s-a întors la pictură pentru o cauză nobilă: Licitație de Artă și Concert Tronos Junior la evenimentul dedicat mamelor și copiilor ART for LIFEAsociația Life Call organizează luni, 4 decembrie 2023, la Palatul Bragadiru (Calea Rahovei 147-153, București), Gala caritabilă cu licitație „ART for LIFE” – o seară pentru Viață, un eveniment dedicat susținerii mămicilor însărcinate și copiilor lor aflați în nevoie.
FOTO / VIDEO Cum muncește Ion Cristoiu chiar de ziua lui, la 75 de ani - VIDEO. Mini-incursiune în laboratorul secret al analizelor maestrului presei post-decembriste, pentru a-i ura La Mulți Ani! - FOTOAm avut bucuria să-i urăm La Mulți Ani! neobositului gazetar Ion Cristoiu chiar în fieful său, laboratorul secret și ultra-utilat al analizelor sale (FOTO), unde își sărbătorea cea de a 75 aniversare a zile sale de naștere muncind, după cum se vede în filmarea de mai sus.
Editorial desenat Editorial-Eveniment Israel-Gaza. EUGEN MIHĂESCU: ”Ieri și Azi”Editorial desenat de Acad. Eugen Mihăescu
FOTO Blasfemia pe care n-o vede Bănescu: Mântuitorul și Maica Sa batjocoriți trivial într-o expoziție Art Safari care tronează în Palatul Dacia de pe Lipscani de trei luni de zile. FOTOÎn plin centrul Capitalei României, la Palatul Dacia de pe Lipscani, care se dorea a deveni „Muzeul Holocaustului din România”, tronează de trei luni de zile o blasfemiei sinistră la adresa Mântuitorului și a Maicii Sale
FOTO Cea mai celebră icoană din lume a Sfintei Treimi, pictată de Andrei Rubliov, a fost returnată Bisericii Ortodoxe Ruse. Putin le-o lasă gratuit, deocamdată pentru 49 de aniGaleria Tretyakov a transferat icoana "Sfânta Treime" a Sfântului Andrei Rubliov la Lavra Sfânta Treime Serghei pentru utilizare gratuită. Acordul a fost aprobat de ministrul Culturii ruse Olga Lyubimova și de patriarhul BORu Kirill. Acesta din urmă a calificat acest eveniment drept istoric.
Uite cine ne reclamă la CNA! Proletcultistului Călin Dan de la MNAC a intrat în atenția Agenției Naționale de Integritate după ce nu i s-a găsit depusă în Arhiva ANI nici o declarație de avere și de interese de peste 8 ani. Aceeași situație și la CNSAS!ActiveNews a fost reclamat de curând la CNA, care a găsit de cuviință să cheltuie abuziv banii contribuabililor, într-o sfidare evidentă a legalității, și să ne agreseze stupid cu cereri de chemare la raport în fața politrucilor Consiliului
Acad. Ilie Bădescu: Charles, Regele care vedeCă regele vede avem dovada cea mai răspicată: a văzut unde este România. A venit în România un rege care vede într-o vreme când cei de pe aici, de la cârma României, nu știu nici unde e țara și nici încotro se îndreaptă. Și totuși stau cu mâinile încleștate pe maneta de pilotare, orbi fiind. Încât avionul numit România este deja în derivă.
Parteneriat O Americancă la București: Lansare de carte și întâlnire cu scriitoarea creștin-ortodoxă Georgia Briggs, la Librăria Sophia, azi, 31 mai, la ora 18:00. VIDEO„Librăria Sophia are bucuria de a vă invita la o lansare de carte cu totul deosebită! Miercuri, 31 Mai, o vom avea alături de noi pe scriitoarea Georgia Briggs din Statele Unite ale Americii, autoare a volumelor „Icoana” și „Bucuria Sfântului Serafim” apărute la Editura Sophia.
Băieții Pierduți Cine este soroșistul proletcultist care ne-a reclamat abuziv la CNA? Călin Dan a ajuns directorul MNAC după ce a condus Centrul Soros pentru Artă Contemporană și a avut un ”job” în Olanda, de 4 luni, la compania Lost Boys Interactive/Băieți PierduțiCălin Dan s-a gândit probabil să apeleze la tovarășii lui de la Consiliul Național al Audiovizualului (CNA), care au socotit că e un bun prilej/pretext de a se agăța de cazul acesta pentru a ne hărțui la fel de abuziv și ilegal precum este demersul soroșistul prolectcultist.
EVENIMENT Interviu IMPACT cu Florin Chilian: Vreau să ajut ActiveNews pentru ca ADEVĂRUL SĂ POATĂ FI SPUS. Vă aștept la concertul de vineri!Va fi un concert cu o cauză specială. Un concert pentru adevăr și cuvânt liber în presă. Așadar, mâine, 12 mai, ora 19.00, la Copac, la inimosul Horațiu Șerb.
DOCUMENT FABULOS: Suspiciune de FRAUDĂ MAJORĂ LA UAP! Directorul Muzeului de Artă Contemporană, C. Dan, ar fi primit un atelier FORȚAT, fără voia lui, prin FALS și UZ DE FALS, de la P. Lucaci. O sursă din interior răstoarnă ”narațiunea” oficială. DOCUMENTÎn urma articolului nostru de azi, noi informații terifiante, de domeniul clanurilor infracționale, ies la iveală din tenebrele Uniunii Artiștilor Plastici din România. Astfel, o sursă din interiorul conducerii UAP ne confirmă suspiciunile noastre de CORUPȚIE și CONFLICT DE INTERESE dar mai adaugă la acestea și încă două suspiciuni
DOCUMENTE Artiștii României se ridică în apărarea pictorului Dinu Pacea după ce președintele UAP Petru Lucaci i-a făcut cadou prietenului său proletcultist Călin Dan atelierul acestuia. Culmea-culmilor, în ciuda actelor UAP, directorul MNAC contestă cadoul primitSanda Buțiu: „Mi se pare nedemn să ne ascundem după degete, statute și regulamente când adevărul este evident. Dinu Pacea este un pictor care și pictează, care a crescut, a învățat să picteze și a pictat în atelierul părinților săi și indiferent de găselnițele hârțogărești invocate își merită atelierul Pacea din Pangratti. Să ne onorăm valorile reale!”
VIDEO Scandaloasa conducere a Uniunii Artiștilor Plastici a produs și alte victime în rândul adevăraților artiști ai României. Cazul UAP/Ion Anghel (fiul lui Gh. I. Anghel) împotriva Arianei Nicodim și distrugerea operelor artistului Ion NicodimNe-a parvenit la redacție o reacție din lumea artistică după articolul ActiveNewsRĂZBOIUL « clanurilor » din MNAC-UAP-UNARTE contra artistului PACEA. Un Drept la Replică care adâncește problemele de CORUPȚIE și CONFLICT de INTERESE. Conducerea UAP vrea să arunce în stradă lucrările de artă ale lui Dinu și Ion Pacea.
Drept la Replică RĂZBOIUL ”clanurilor” din MNAC-UAP-UNARTE contra artistului PACEA. Un Drept la Replică care adâncește problemele de CORUPȚIE și CONFLICT de INTERESE. Conducerea UAP vrea să arunce în stradă lucrările de artă ale lui Dinu și Ion PaceaDreptul la Replică este suspect și nu întrunește normele deontologice firești: 1. Nu are antetul instituției. 2. Nu are numărul de ieșire al adresei respective, ca act oficial emis de instituție și 3. Este nesemnat și neștampilat.
AUDIO/VIDEO DINU PACEA - Portret al artistului la a doua tinerețe. De vorbă cu Olivia SteerCu alte cuvinte, "locul lui", din Pangrati, e o acumulare de energii și amintiri, înțesat de pânze pictate, ca aripa de pene. Aici, Dinu Pacea zboară. Adesea. ca un fluture de noapte, în jurul lămpii aprinse, gravitând in jurul conceptelor de libertate, adevăr, iubire.
Pictorul Dinu Pacea, fiul marelui expresionist Ion Pacea, amenințat cu evacuareaSăptămîna Mare a început, azi, cu un anunț, ce scutură de praf vechea dezbatere despre ce mai e valoros pentru noi, într-o lume acaparată de patimi materiale: pictorul Dinu Pacea, fiul marelui expresionist Ion Pacea, are termen în dosarul de evacuare din propriul atelier, la cererea Uniunii Artiștilor Plastici din România.
Semnal de Alarmă HOȚII DE NEMURIRE. Jefuitorii de ateliere ale artiștilor din Pangrati: Cazul PACEA. Ministrul Lucian Romașcanu știe?Un atelier demn de a deveni muzeu, un atelier în care a creat marele pictor Ion Pacea, un atelier care respiră Pacea, prin pereți și prin operele sale nemuritoare, este pe cale de a fi sustras de la familia de artiști Pacea pentru a devenit un „loft”, ca un moft al lui Călin Dan, un apropiat al actualului președinte al Uniunii Artiștilor Plastici, Petru Lucaci.
DEZVĂLUIRI Adina Anghelescu: Un personaj controversat, Călin Dan, director al Muzeului de Artă Contemporană, prieten cu șeful UAP, Petru Lucaci, vrea să înhațe atelierul marilor pictori Dinu Pacea, Ion Pacea și Zamfir DumitrescuTot acest subiect mie îmi pare scandalos și rușinos pentru Uniunea Artiștilor Plastici, care, unu la mână, își bate joc de memoria unui artist cu recunoaștere internațională, Ion Pacea, de fiul acestuia, Constantin Pacea, și el artist recunoscut în România și în străinătate, și de fiica lui Ion Pacea și văduvă a pictorului Zamfir Dumitrescu.
Expoziția ”Anastasis” se va desfășura între 31 martie și 7 mai la Palatul brâncovenesc Mogoșoaia: Iconari din țară și Muntele Athos. Vernisaj: 1 aprilie!Vernisajul expoziției va avea loc sâmbătă la ora 14:00 în Galeria Cuhnia. În cadrul expoziției vor prezenta lucrări iconari precum Mihaela și Răzvan Lucian Bădescu, George Sorin Nicolae, Cristina-Mariana Balațchi și mulți alții.
FOTO/VIDEO Prof. Dr. Vasile Astărăstoae: Despre cocori, simboluri, legende și Sadako SasakiÎn zilele noastre, asistăm cu indiferență la dispariția legendelor și simbolurilor milenare. Noii profeți ai apocalipsei COVID, transformați în dulăii războiului, încearcă prin toate metodele, să ne facă să uităm tot ce ține de tradiție
Doliu în lumea artelor. O cunoscută artistă plastică româncă a decedat în Italia. Doina Botez era stabilită la Roma de peste 30 de aniA murit artista plastică Doina Botez, la vârsta de 72 de ani. Anunțul a fost făcut pe pagina pe pagina de Facebook a Academia di Romania in Roma.
FOTO ActiveNews acceptă scuzele ICR Roma după ce un desen cu Brâncuși al artistului George-Sorin Nicolae a fost însușit de pe site pentru a ilustra un eveniment al Accademiei di Romania. FOTOEchipa Institutului Cultural Român din Roma și-a cerut scuze artistului George-Sorin Nicolae și redacției ActiveNews pentru preluarea unui portret al marelui Constantin Brâncuși, fără a menționa sursa și autorul, pentru un eveniment dedicat marelui român.
HOȚII DE ARTĂ Institutul Cultural Român și Accademia di Romania la Roma fură în disprețul drepturilor de autor o lucrare de artă de pe ActiveNews, căreia îi elimină autorul, pe artistul George-Sorin Nicolae, pentru promovarea lui Brâncuși în lume. HOȚII DE ARTĂÎn lipsa scuzelor și a unei cuvenite explicații vom fi nevoiți să acționam în instanță cele două foruri „culturale” co-autoare de furt la drumul mare, pentru a da o lecție tuturor instituțiilor statului care nesocotesc în primul rând bunul simț.
INVITAT ActiveNews RADU VARIA: În contextul tragic al disprețului național pentru geniul brâncușian, un miracol poetic: cartea „Pasărea sunt eu” de Ion DeaconescuCând spunem Pasărea în spațiu de Constantin Brâncuși nu vorbim în fond despre pasăre ca atare, nici despre spațiu, nici despre zbor, ci pur și simplu de înălțare, de aspirația eternă a sufletului spre altitudinile supreme ale purității, ale armoniei, ale frumuseții, ale sacralității cu alte cuvinte.
IMPACT Valentin Tănase, directorul Studioului de Arte Plastice al MApN, unul dintre cei mai valoroși artiști ai țării - Interviu realizat de Cristian BotezValentin Tănase povestește într-un interviu acordat jurnalistului Cristian Botez cum a început totul, care au fost primii pași în cariera sa strălucită:
FOTO Mihai Șora deranjat din copârșeu de o caricatură genială a lui Bogdan PetryNăscut pe 7 noiembrie, în avanpremiera revoluției bolșevice, Mihai Șora, fostul subaltern al Anei Pauker, a fost portretizat de ziua lui de artistul Bogdan Petry alături de sponsorul lui din anii '90, George Soroș
DESENE pentru LIBERTATE Se întâmpla acum un an: grafician de renume, concediat după ce și-a spus părerea despre vaccinuri și chiar într-un mod genial. A avut dreptate? FOTOControversatul caricaturist Michael Leunig a fost înlăturat din postul său principal din ziarul The Age, după ce o caricatură care compara rezistența împotriva vaccinurilor obligatorii Covid cu lupta pentru democrație
Sfântul Nectarie, sărbătorit pe 9 noiembrie, despre blândețe: „Cunoaște-te pe tine însuți”. Cu un desen și o icoană de artistul George-Sorin NicolaeBlândețea este o bogăție neprețuită, este un nume dumnezeiesc, este o harismă dumnezeiască, este scara care îl suie pe om la Cer.
VIDEO Cum a fost folosită moda ca o armă pentru distrugerea creștinismului și a valorilor omenirii (III) – Războiul împotriva tradiției, a creativității și frumusețiiOferim ultima parte a unei analize excelente apărute pe Revolver News, care detaliază modul cum s-a schimbat industria modei în America de-a lungul timpului, pentru a distruge complet ideea de feminitate și eleganță, odată ce curentul progresist a luat un avânt tot mai îndârjit împotriva creștinismului și a valorilor tradiționale.
Povestea Serii / AUDIO Povestea Serii: Dumnezeu și Sfântul Petru ospătați de MOȘNEAGUL SĂRAC. Cum l-a dovedit un călugăr pe împielițat - Istorioara cu Tâlc și Ghicitoarea Serii la ActiveNews. AUDIOMinunații copii ai unei familii iubitoare a site-ului ActiveNews și cititorilor lui, ne oferă, din nou, seară de seară, pentru cei mici dar și pentru părinții lor, Povestea, Învățătura și Ghicitoarea Serii:
DESENE Regele Mihai - 101 ani de la naștere. Artistul George-Sorin Nicolae l-a portretizat în două ipostaze, de la frageda tinerețe pân' la bătrânețe. DESENEArtistul George-Sorin Nicolae, care a inaugurat rubrica de portrete speciale la ActiveNews l-a portretizat și pe Regele Mihai, de ziua lui, la împlinirea a 101 ani de la nașterea sa, în două desene, de la tinerețe pân' la bătrânețe:
FOTO / VIDEO Demenții zilelor noastre: Salvați clima, DISTRUGEȚI ARTA, CULTURA, LUMEA! Lucrarea „Floarea soarelui” de Van Gogh vandalizată la LondraDouă persoane aparent umane cu grave deficiențe mintale au vandalizat azi cu supă de roșii lucrarea din patrimoniul cultural mondial „Floarea soarelui”, capodopera lui Vincent van Gogh realizată în 1888 și aflată la National Gallery din Londra.
Se moare subit peste tot Un celebru ilustrator sud-coreean a murit subit la Paris, la doar 47 de ani. „Încă mi se pare de neconceput că Kim Jung Gi a plecat”Kim Jung Gi, celebrul ilustrator sud-coreean, a murit pe 3 octombrie la Paris, la vârsta de doar 47 de ani. El a fost cuprins de dureri acute în piept în timp ce se îndrepta spre aeroport pentru a participa la New York Comic Con.
Ilustrația Zilei Cristian Topan - Premiul I la Festivalul de Umor de la Slatina. ILUSTRAȚIA ZILEIFestivalul de Umor „Oltenii și restul lumii", 2022, Slatina. Oltenii au decis: Premiul l pleacă în Muntenia (Cristian Topan - București), premiul al II-lea ajunge în Moldova (Victor Eugen Mihai – Bacău) și Premiul al III-lea merge în Transilvania (Liviu Stănilă – Deva).
MARI ROMÂNI / VIDEO Părintele Dionisie de la Colciu, marele român din Sfântul Munte Athos, la a 113-a aniversare. Desen de George-Sorin Nicolae și mărturii de Virgiliu Gheorghe - VIDEOCând a trecut la cele veșnice, în 28 aprilie 2004, Părintele Dionisie avea vârsta de 95 de ani. Vă oferim, de asemenea, câteva sfaturi ale sfântului părinte român cât și o înregistrare video cu sfinția sa despre poporul român.