Istorie

Aromânii: creatorii de cultură din Europa Centrală – Cum au finanțat aromânii celebra bibliotecă de la Buda și cum au lucrat la ridicarea nației române, prin școală și biserică. Emisiuni cu informații valoroase din istoria noastră - VIDEO

Oferim cititorilor Active News doua emisiuni care prezintă informații valoroase din istoria noastră, despre aromâni: ca negustori, ei asigurau transportul mărfurilor dintre Roma și Constantinopol, dar ei au fost și creatori de cultură în Europa Centrală, lucrând la ridicarea nației române, prin școală și biserică.

DOCUMENTE / VIDEO 6 iulie 1949 - 75 de ani de la a doua operațiune de deportare a românilor din Basarabia de către Rusia sovietică. Arhivele Naționale de la Chișinău au publicat listele NKVD cu 35.144 de basarabeni trimiși în Siberia și Kazahstan. DOCUMENTELE AICI

Arhivelor Naționale de la Chișinău au oferit în premieră prin intermediul site-ului oficial listele deținute cu cei 35.144 de basarabeni deportați, din care lipsesc însă românii deportați din sudul Basarabiei și nordul Bucovinei aflate sub ocupația Ucrainei. Listele mai pot fi descărcate de AICI în format .rar.

ISTORIA SECRETĂ A ZILEI Prof. Nae Georgescu: Ultima zi la Timpul a lui Eminescu. Într-un climat general de comploturi și conspirații – ce înseamnă o cabală în plus, aceea din 28 iunie 1883, prin care și Eminescu este declarat public nebun pentru a nu mai putea deține funcții!?

Ca să mă extrag din parantezele și generalitățile d-nelor care mă citează din auzite ca făcător de mitologie eminesciană, redau, cât se poate de scurt, opiniile mele despre ultima zi la Timpul a lui Eminescu.

VIDEO Eroii care ne-au lăsat drept moștenire România încă sunt printre noi: veteranul de război Moș Nică Paiu, de 102 ani, despre luptele de la Cotul Donului: “Eram împușcat și la piept, și la mână. Și așa mergeam” - VIDEO

Într-un reportaj realizat de Camelia Căpitanu pentru Trinitas TV, eroul veteran de război Moș Nică Paiu, la venerabila vârstă de 102 ani, ne dăruiește o lecție extraordinară de curaj, povestind cum a supraviețuit cu două răni, luptând eroic în bătălia de la Cotul Donului

VIDEO ”Tată, am cântat Daciei întregi!” - Ciprian Porumbescu, un martir al României Mari. Compozitorul a murit la doar 29 de ani, după ce austro-ungarii l-au întemnițat pentru că milita pentru Unirea Bucovinei cu mama România (2/14 octombrie 1853-6 iunie 1883)

Născut pe 2/14 octombrie 1853 la Șipotele Sucevei, Ciprian Porumbescu a fost fiul preotului ortodox Iraclie Porumbescu. Între 1873 și 1877 a studiat Teologia ortodoxă la Cernăuți, unde a și condus societatea studențească Arboroasa.